5 súlyos betegség, amit az alváshiány okoz

GettyImages-542739413

Azt mindannyian tudjuk, hogy milyen érzés, ha nem pihenjük ki magunkat, mert a fáradtság hatással van a napi teljesítményünkre. De az alváshiány 5 nagyon komoly egészségügyi kockázattal is jár.

A hosszú távú kialvatlanság meglepő betegségek kialakulásához is vezethet, ami bőven túlmutat a fáradtság okozta koncentrációs problémákon, derül ki a UCI Health összefoglalójából.

Kutatások bizonyítják, hogy az alváshiány nagy mértékben megnöveli az alábbi betegségek kockázatát

  1. Szívbetegség: a nem megfelelő alvás magas vérnyomáshoz, szív- és érrendszeri megbetegedésekhez vezet.
  2. Immunrendszer rendellenes működése: az immunrendszerünk által kibocsátott anyagoknak nagy szerepe van a szervezetünkben keletkező gyulladások csökkentésében. Kialvatlanság esetén azonban immunrendszerünknek ez a funkciója csökkentett hatékonysággal fejti csak ki hatását.
    Az alvás hiánya komoly megbetegedések kialakulásához vezethet
    Az alvás hiánya komoly megbetegedések kialakulásához vezethetCarol Yepes / Getty Images Hungary
  3. Túlsúly: kutatások szerint azoknak, akik 6 óránál kevesebbet alszanak naponta, sokkal nagyobb eséllyel növekedik testtömegindexe, mivel a kialvatlanság a hormonháztartás felborulásával jár.
  4. Diabétesz: sokkal hamarabb alakul ki a 2-es típusú diabétesz azoknál, akik nem pihenik ki magukat a hétköznapokban, mivel náluk a glükóz lebontása jóval lassabban történik meg.
  5. Depresszió: ez a népbetegségnek számító tünetegyüttes a kialvatlanság számlájára is írható, csakúgy, mint a szorongás és a mentális kimerültség.

Összességében elmondható, hogy a korai halálozási arány sokkal alacsonyabb azoknál, akik napi átlag 7-8 órát tudnak aludni, mint azoknál, akik jóval kevesebb vagy éppen jóval több időt töltenek alvással.

Mennyi alvás számít elegendőnek?

A fentiekből következik, hogy egy felnőtt ember számára 7-8 óra alvás számít elegendőnek, gyermekek és kamaszok esetében viszont több pihenésre van szükség. Fontos, hogy az alvásra úgy tekintsünk, mint az agy karbantartó műveletére.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek