Íme az almalé 4 előnye és 5 meglepő hátránya

GettyImages-1139055117

Egy igazi szuperélelmiszer az alma, tele rosttal és vitaminnal, naponta kellene fogyasztani. De mi a helyzet az almalével, valóban lehet hátránya is a fogyasztásának?

A friss alma rendszeres fogyasztása egyes tanulmányok szerint segít a szívbetegségek és bizonyos krónikus megbetegedések kockázatának csökkentésében. Egy 20 ezer felnőtt részvételével végzett kutatás arra jutott, hogy az alma fogyasztása a stroke alacsonyabb kockázatával is összefügghet.

Számos egyéb előnye mellett kedvenc pitealapanyagunk ráadásul alacsony glikémiás indexű gyümölcs, melynek rosttartalma is hozzájárul a vércukorszint stabilan tartásához. A napi legalább egy alma elfogyasztása a kutatások szerint a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának 28%-kal alacsonyabb kockázatával járt együtt azokkal összevetve, akik egyáltalán nem fogyasztottak a gyümölcsből.

Nem érdemes megszabadulni az alma héjától, hiszen amellett, hogy rengeteg C-vitamint tartalmaz, rostokban is kimondottan gazdag, melyek segítik az emésztést, megakadályozzák a koleszterin vérerekben történő lerakódását, ezzel csökkentve az érelmeszesedés és szívbetegségek kialakulásának esélyét.

Az almalé 4 előnye és 5 hátránya

Az egész alma rendkívül egészséges élelmiszer, de az almalének vannak előnyei és kisebb hátrányai is. Ha az almát gyümölcscentrifugában kifacsarjuk, még jobban hidratál majd, és néhány növényi vegyület megmarad. A préselés azonban csökkenti az egész alma egyéb előnyeit, beleértve a rosttartalmat és az éhségcsillapítás képességét.

Lássuk, mi az almalé fogyasztásának 4 előnye és 5 hátránya.

1. Támogatja a test hidratálását

Az almalé 88%-a víz, ami megkönnyíti a fogyasztását – különösen azok számára, akik betegek és fokozott az esetükben a kiszáradás kockázata. Egy enyhén kiszáradt, hasmenéses és hányásos gyermekek körében végzett vizsgálatban a vízzel hígított almalevet fogyasztóknak 6,5%-kal kisebb valószínűséggel volt szükségük a vénákon keresztüli folyadékpótlásra, mint azoknak, akik gyógyászati elektrolitos italt kaptak. 

Súlyosabb kiszáradás esetén a gyógyászati elektrolittartalmú italok továbbra is javasoltak. Bár az almalében lévő kálium mennyisége hasonló az elektrolitos italokéhoz, kevés nátriumot tartalmaz, ami szintén a testnedveken keresztül távozik, ha beteg vagy.

2. Hasznos növényi vegyületeket tartalmaz

Az alma gazdag növényi vegyületekben, különösen polifenolokban. Míg ezeknek a vegyületeknek a többsége a héjban található, az alma húsából néhány visszamarad a lében. Ezek a növényi vegyületek megvédhetik a test sejtjeit a gyulladástól és az oxidatív károsodástól. Mindkét folyamat a krónikus betegségek, köztük bizonyos rákos megbetegedések és szívbetegségek hátterében áll. 

Egy tanulmányban egészséges férfiak megittak egy 2/3 csésze (160 ml) almalevet, majd a tudósok vért vettek tőlük. A vér oxidatív károsodása a gyümölcslé elfogyasztása után 30 percen belül megszűnt, és ez a hatás 90 percig fennállt. 

Egy elemzés azt is kimutatta, hogy a rostos almalé akár 62%-kal több polifenolt tartalmaz, mint a szűrt változat. 

Az alma másképp nem igazán tud az életedre törni
Az alma másképp nem igazán tud az életedre törnipkline / Getty Images Hungary

3. Támogathatja a szív egészségét

A friss almalében lévő növényi vegyületek – köztük a polifenolok – különösen előnyösek lehetnek a szív egészségére nézve. 

A polifenolok megakadályozhatják, hogy az LDL- (rossz) koleszterin oxidálódjon és felhalmozódjon az artériákban. Az oxidált LDL magasabb szintje összefüggésbe hozható a szívroham és a szélütés fokozott kockázatával. Egy tanulmány azt figyelte meg, hogy amikor egészséges felnőttek 6 héten keresztül naponta 1,5 csésze (375 ml) tiszta almalevet ittak, koleszterinszintjük javult.

4. Megvédheti az agyat az életkor előrehaladtával

Az előzetes tanulmányok azt sugallják, hogy az almalé elősegítheti az agyműködést és a mentális egészséget az életkor előrehaladtával. Ennek a védelemnek egy része a lében található polifenolok antioxidáns hatásának köszönhető. Megvédhetik az agyat az instabil molekulák, úgynevezett szabad gyökök által okozott károsodástól. 

Egy vizsgálatban az idősebb egerek naponta fogyasztottak almalevet egy hónapon át. Az eredmény az lett, hogy szignifikánsan jobban teljesítettek a labirintusalapú memóriateszteken, mint egy kontrollcsoport, amely nem kapott az italból.

Ezen túlmenően, amikor az Alzheimer-kórban szenvedők 1 hónapon keresztül naponta 1 csésze (240 ml) almalevet ittak, viselkedési és mentális tüneteik – mint a szorongás, nyugtalanság és hamis képzelgések – 27%-kal javultak. A memória és a problémamegoldás azonban nem javult esetükben.

Az almalé hátrányai

Az alma préselése bizonyos előnyök elvesztésével jár, és potenciális egészségügyi kockázatokat jelent.

Íme az almalé fogyasztásával kapcsolatos 5 legfontosabb aggály:

1. Hozzájárulhat a súlygyarapodáshoz

Ha almalevet iszol, az adagok ellenőrzése elengedhetetlen. Egy 1 csésze (240 ml) adag 114 kalóriát tartalmaz, míg egy közepes méretű alma csak 95 kalóriát, és utóbbi jobban is laktat. A gyümölcslé gyorsabban elfogyasztható, mint egy egész alma, így az ember rövid időn belül nagy mennyiségű kalóriát vihet be, ha sokat iszik belőle.

Ezenkívül a gyümölcslé nem igazán alkalmas az éhség csillapítására vagy a jóllakottság érzésének elérésére. 

Egy vizsgálatban a felnőttek egy egész almát, almaszószt vagy almalevet kaptak egyenlő mennyiségben a kalóriák alapján. Az éhségüket az egész alma csillapította a legjobban. A gyümölcslé volt a legkevésbé laktató – még akkor is, ha rostot adtak hozzá. Ezen okok miatt nagyobb a kockázata annak, hogy túl sok kalóriát viszünk be, és hízunk a gyümölcslé ivásától, mint ha egész almát fogyasztunk. Ez felnőttekre és gyerekekre egyaránt igaz.

2. Alacsonyabb vitamin- és ásványianyag-tartalom

Egy 1 csészényi (240 ml) adag almalé nem megfelelő vitamin- vagy ásványianyag-forrás, ami azt jelenti, hogy egyetlen mikroelem esetében sem biztosítja a napi beviteli referenciaérték (RDI) legalább 10%-át.

A gyümölcsöt bátran eheted, a legjobb, ha bio
A gyümölcsöt bátran eheted, a legjobb, ha bioBenAkiba / Getty Images Hungary

Ha nincs dúsítva, az almalé adagonként a vitaminhoz szükséges RDI körülbelül 2%-át biztosítja. Összehasonlításképpen: egy közepes alma átlagosan az RDI 9%-át teszi ki. Nem káros tehát az almalé sem, de akad néhány fontos hátránya a friss almához képest.

3. Magas cukortartalom – alacsony rosttartalom

Ha boltban veszed meg, válassz 100%-os gyümölcsléfajtákat, ne pedig olyan italokat, amelyek almalé, hozzáadott cukor és víz keverékéből állnak. Ennek ellenére, a 100%-os almalében lévő szinte minden kalória szénhidrátból származik – főként fruktózból és glükózból, két természetesen előforduló cukorból.

A rostok, valamint a fehérje és a zsír segít lassítani az emésztést, és elősegíti a vércukorszint mérsékeltebb emelkedését. A magas cukor és az alacsony rost kombinációja a lében megemelheti a vércukorszintet.

4. Okozhat fogszuvasodást

A gyümölcslevek fogyasztása fogszuvasodást okozhat, de legalábbis segítheti miniellenségeink támadását fogaink ellen. A szájban lévő baktériumok elfogyasztják a gyümölcslében lévő cukrokat, és savakat termelnek, amelyek erodálhatják a fogzománcot, és fogszuvasodáshoz vezethetnek. 

5. Peszticidekkel szennyezett lehet

Ha nem biogyümölcslevet iszol, a növényvédőszer-szennyezettség is aggodalomra ad okot. A peszticidek olyan vegyszerek, amelyeket a növényeknek a rovarok, gyomok és penész elleni védelmére használnak. Amikor az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma 379 nem szerves, 100%-os almalémintát vizsgált, ezek körülbelül fele legalább egy peszticid kimutatható szintjét tartalmazta. Ez nem jelenti, hogy a piacon is permetszer lesz az almád héján, de jobb választás a bioalma, és ha inkább innál belőle, akkor a 100%-os bioalmalé lesz a legjobb döntés.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek