Ezeknek a gyümölcsöknek ne edd meg a magját akkor se, ha régen menő volt

GettyImages-1156269419

A gyümölcsök többségének csak a húsát fogyasztjuk, de vannak olyanok, amelyeknek a magját is előszeretettel elropogtatjuk. A dinnye magjától kicsit macerás megszabadulni, ezért sokan inkább megeszik, ami akár még jót is tehet az egészségüknek. Azonban a sárgabarack, a cseresznye és az alma magjában olyan vegyület található, ami mérgező a szervezetre, mert nagy mennyiségben ciánt tartalmaz.

Ha te is azok közé tartozol, akik szőröstől-bőröstől, vagyis csutkástól fogyasztják az almát, feltörik a sárgabarack magját, hogy kicsemegézzék belőle a mandulaízű belét, akkor jobban teszed, ha lemondasz ezekről a szokásaidról. Ugyanis a csonthéjas gyümölcsök magjában lévő amigdalin elfogyasztás után az emésztőrendszerben lévő savakkal érintkezve az emberi szervezetben cianiddá alakul, ami akár ciánmérgezést is okozhat.

Nem véletlenül kemény és keserű a gyümölcsmag

Az amigdalin egy ciántartalmú szerves vegyület, amelyet a növények arra használnak, hogy különböző vegyi anyagokat tároljanak benne, és bizonyos esetekben ezzel reagáljanak a szöveti károsodásra.

Vélhetően nem véletlenül alkotta a természet keményre és keserűre bizonyos gyümölcsök magját. A kellemetlen ízélmény ellenére mégis sokan megeszik az alma, a körte, de még a cseresznye vagy a meggy magját is, a sárgabarack keményebb csonthéját pedig még kalapáccsal is feltörik, hogy kihámozzák belőle a belsejét, ami nagy mennyiségben egy olyan B17-vitamin néven is ismert nitrizolid nevű, ma már nem vitaminnak tekintett vegyületet tartalmaz, amely ciántartalmú. 

Vigyázz, mert a cseresznye magja is mérgező
Vigyázz, mert a cseresznye magja is mérgezőPhoto by Cathy Scola / Getty Images Hungary

A cianidmérgezés súlyos tünetekkel jár

A cián pedig rendkívül mérgező, ami hányingert, lázat, fejfájást, álmatlanságot, szomjúságot, idegességet, levertséget, ízületi és izomfájdalmat, vérnyomáscsökkenést, de akár halált is okozhat.

Habár a gyümölcsmagok nem tiszta ciánt tartalmaznak, és attól, hogy érintkezünk velük, vagy lenyeljük, nem szenvedünk mérgezést, mert az amigdalint a magon belül, a csonthéj mögött található csíra tartalmazza. Ez a vegyület az emésztőrendszerben lévő savakkal érintkezve alakul csak át cianiddá. 

Az almához képest a cseresznyében, a kajszibarackban, az őszibarackban és a nektarinban sokkal nagyobb mennyiségű amigdalin található.

De nem kell aggódni, ezeknek a gyümölcsöknek a magja nagyon kemény, így a burkát nem tudja rövid idő alatt lebontani a gyomorsav, ezért az jó esetben kiürülnek a szervezetből.

Mennyi gyümölcsmagot ehetünk biztonságosan?

A különböző gyümölcsök magja eltérő mennyiségű amigdalint tartalmaz. Az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság (EFSA) 2016-ban közzétett álláspontja szerint a felnőttek több mint három kicsi nyers sárgabarackmag egyszeri elfogyasztásával már túlléphetik a biztonságos határt. A kisgyerekeknél pedig már egy kisebb mag elfogyasztása is kockázatot jelent. 

A halálos dózis 1,5 milligramm ciánt jelent egy kilogramm vérben. Egy átlagos almamag (0,7 g) 3 milligramm amigdalint, a cseresznyemag 3,9 milligrammot, a sárgabarackmag 14,4 milligrammot, a ringlószilva pedig 17,5 milligrammot tartalmaz grammonként. 

Ez azt jelenti, hogy akár három cseresznyemag elrágcsálása is halált okozhat.

A fentebb említett gyümölcsök fogyasztásáról egyáltalán nem kell lemondanunk, miután a cianidhoz csak a magok belső termésfalának feltörésével lehet hozzájutni, így a mérgező anyag a gyümölcsök húsával közvetlenül nem érintkezik.

Nem minden gyümölcs magja mérgező

A tudomány jelenlegi állása szerint nem vétünk az egészségünk ellen, ha nem piszkáljuk ki a dinnyemagot, és megesszük. Ráadásul a dinnyemag fogyasztása kifejezetten egészséges.

Ha mégis vesszük a fáradságot, és kiszedegetjük a dinnyéből a magokat, semmiképpen ne dobjuk ki, mert nemcsak táplálóak és egészségesek, de jóval több protein van bennük, mint a mandulában vagy napraforgómagban. Magas cink- és magnéziumtartalmuk mellett pedig vérnyomást szabályozó anyagban is gazdagok. 

Jó tanács: a dinnyemagok pörkölve nemcsak ízletesebbek, hanem könnyebben is emészthetők.

A citrusfélék magjai közül nyugodtan fogyaszthatjuk a citromét, melyben egyebek közt az aszpirin alapanyaga is megtalálható. 

Mindezen ismeretek tudatában tanácsos biotermelésből származó gyümölcsök ehető magját elfogyasztani, mert a nagyipari mezőgazdaságban megtermelt gyümölcsök akár a magjukban is tartalmazhatnak vegyi anyagokat.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek