Ezeknek a gyümölcsöknek ne edd meg a magját akkor se, ha régen menő volt

GettyImages-1156269419

A gyümölcsök többségének csak a húsát fogyasztjuk, de vannak olyanok, amelyeknek a magját is előszeretettel elropogtatjuk. A dinnye magjától kicsit macerás megszabadulni, ezért sokan inkább megeszik, ami akár még jót is tehet az egészségüknek. Azonban a sárgabarack, a cseresznye és az alma magjában olyan vegyület található, ami mérgező a szervezetre, mert nagy mennyiségben ciánt tartalmaz.

Ha te is azok közé tartozol, akik szőröstől-bőröstől, vagyis csutkástól fogyasztják az almát, feltörik a sárgabarack magját, hogy kicsemegézzék belőle a mandulaízű belét, akkor jobban teszed, ha lemondasz ezekről a szokásaidról. Ugyanis a csonthéjas gyümölcsök magjában lévő amigdalin elfogyasztás után az emésztőrendszerben lévő savakkal érintkezve az emberi szervezetben cianiddá alakul, ami akár ciánmérgezést is okozhat.

Nem véletlenül kemény és keserű a gyümölcsmag

Az amigdalin egy ciántartalmú szerves vegyület, amelyet a növények arra használnak, hogy különböző vegyi anyagokat tároljanak benne, és bizonyos esetekben ezzel reagáljanak a szöveti károsodásra.

Vélhetően nem véletlenül alkotta a természet keményre és keserűre bizonyos gyümölcsök magját. A kellemetlen ízélmény ellenére mégis sokan megeszik az alma, a körte, de még a cseresznye vagy a meggy magját is, a sárgabarack keményebb csonthéját pedig még kalapáccsal is feltörik, hogy kihámozzák belőle a belsejét, ami nagy mennyiségben egy olyan B17-vitamin néven is ismert nitrizolid nevű, ma már nem vitaminnak tekintett vegyületet tartalmaz, amely ciántartalmú. 

Vigyázz, mert a cseresznye magja is mérgező
Vigyázz, mert a cseresznye magja is mérgezőPhoto by Cathy Scola / Getty Images Hungary

A cianidmérgezés súlyos tünetekkel jár

A cián pedig rendkívül mérgező, ami hányingert, lázat, fejfájást, álmatlanságot, szomjúságot, idegességet, levertséget, ízületi és izomfájdalmat, vérnyomáscsökkenést, de akár halált is okozhat.

Habár a gyümölcsmagok nem tiszta ciánt tartalmaznak, és attól, hogy érintkezünk velük, vagy lenyeljük, nem szenvedünk mérgezést, mert az amigdalint a magon belül, a csonthéj mögött található csíra tartalmazza. Ez a vegyület az emésztőrendszerben lévő savakkal érintkezve alakul csak át cianiddá. 

Az almához képest a cseresznyében, a kajszibarackban, az őszibarackban és a nektarinban sokkal nagyobb mennyiségű amigdalin található.

De nem kell aggódni, ezeknek a gyümölcsöknek a magja nagyon kemény, így a burkát nem tudja rövid idő alatt lebontani a gyomorsav, ezért az jó esetben kiürülnek a szervezetből.

Mennyi gyümölcsmagot ehetünk biztonságosan?

A különböző gyümölcsök magja eltérő mennyiségű amigdalint tartalmaz. Az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság (EFSA) 2016-ban közzétett álláspontja szerint a felnőttek több mint három kicsi nyers sárgabarackmag egyszeri elfogyasztásával már túlléphetik a biztonságos határt. A kisgyerekeknél pedig már egy kisebb mag elfogyasztása is kockázatot jelent. 

A halálos dózis 1,5 milligramm ciánt jelent egy kilogramm vérben. Egy átlagos almamag (0,7 g) 3 milligramm amigdalint, a cseresznyemag 3,9 milligrammot, a sárgabarackmag 14,4 milligrammot, a ringlószilva pedig 17,5 milligrammot tartalmaz grammonként. 

Ez azt jelenti, hogy akár három cseresznyemag elrágcsálása is halált okozhat.

A fentebb említett gyümölcsök fogyasztásáról egyáltalán nem kell lemondanunk, miután a cianidhoz csak a magok belső termésfalának feltörésével lehet hozzájutni, így a mérgező anyag a gyümölcsök húsával közvetlenül nem érintkezik.

Nem minden gyümölcs magja mérgező

A tudomány jelenlegi állása szerint nem vétünk az egészségünk ellen, ha nem piszkáljuk ki a dinnyemagot, és megesszük. Ráadásul a dinnyemag fogyasztása kifejezetten egészséges.

Ha mégis vesszük a fáradságot, és kiszedegetjük a dinnyéből a magokat, semmiképpen ne dobjuk ki, mert nemcsak táplálóak és egészségesek, de jóval több protein van bennük, mint a mandulában vagy napraforgómagban. Magas cink- és magnéziumtartalmuk mellett pedig vérnyomást szabályozó anyagban is gazdagok. 

Jó tanács: a dinnyemagok pörkölve nemcsak ízletesebbek, hanem könnyebben is emészthetők.

A citrusfélék magjai közül nyugodtan fogyaszthatjuk a citromét, melyben egyebek közt az aszpirin alapanyaga is megtalálható. 

Mindezen ismeretek tudatában tanácsos biotermelésből származó gyümölcsök ehető magját elfogyasztani, mert a nagyipari mezőgazdaságban megtermelt gyümölcsök akár a magjukban is tartalmazhatnak vegyi anyagokat.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra