wleadOkinawán azért élnek sokáig, mert sok halat fogyasztanak, Loma Lindában szeretik egymást az emberek, Szardínián pedig ott a vörösbor – Medical Wellness konferencián jártunk, ahol kiderült, a wellness azt is jelenti, hogy szeressük a munkánkat és a szomszédunkat.

cikk-tipus-ajanlo

“A kutatások alapján három hely van a világon, ahol az emberek a leghosszabb ideig élnek. Az első Okinawa Japánban, ahol sok halat fogyasztanak, a második hely Loma Linda Californiában, ahol a szociális kapcsolatokat különlegesen ápolják, és a harmadik az olaszországi Szardínia, ahol az antioxidánsban gazdag vörösbort fogyasztják mértékkel, minden nap”- mondta Mike Wallace, a Danubius Health Spa Brand Managere, de ezzel még talán az örök fiatalság titkához nem jutottunk közelebb.
 

whirlpool

A négyrekeszes galvánfürdő új csomagban

A Margit-szigeten található hotelben sajtókonferenciát szerveztek a szálloda vezetői, hogy részletezzék, mit kell tudni a manapság divatos Medical Wellnessről. Abban - az elítélekektől nem mentes - hitben készültem az eseményre, hogy a gyógyfürdőkhöz köthető, régi gyógyászati kezeléseket szeretnék a mai divatnak megfelelő marketinggel újra népszerűsíteni, így például az elekroterápiát, vagy a négyrekeszes galvánfürdőt nevezik ezentúl Medical Wellness Treatmentnek, mert úgy most eladhatóbb.
 

head-massage


Valójában azonban ez a kifejezés sokrétűbb, a bevezető is ennek megfelelően hosszúra nyúlt. “Mivel öregszik populáció, a betegségek megelőzése fontosabbá vált. Mielőtt bevezettük volna a Medical Wellness programokat, azt tapasztaltuk, sokat változtak a vendégek. Okosabbak, tudatosabbak lettek, sokkal aktívabbak is, többet utaznak és figyelnek az egészségükre”- folytatta optimistán Wallace, majd egy újabb felmérést idézett.

A rák elkerülésének a módjai

drmogyorosimarta“Láttam egy érdekes műsort a CNN-en: tippek, hogyan lehet elkerülni a  rákot. Védd magad a naptól, kerüld az alkoholt, a vörös és feldolgozott húsokat, egyél sok zöldséget, gyümölcsöt, és maradj aktív! Az első három ponton pedig ugyanaz ismétlődik: ne dohányozz!” A lista azért is érdekes, mert eszerint a nyugdíjazás nem egyértelműen egészséges, a vörös húsok szervezetre gyakorolt hatásáról pedig állandó vita folyik.

A bevezetőt Dr Mogyorósi Márta igazgató főorvos folytatta, aki többek közt arról beszélt, mit jelent a wellness az élet különböző területein. “A mai értelemben vett kifejezés a hatvanas évek Amerikájából ered, de a görögországi Kos szigetén található Asklepion, az első kórház valójában már egy ókori wellness központ volt.

 

A wellness hét alapeleme

“Maga a wellness tehát összetett fogalom. Hét alapeleme van: legyünk megfelelő kondícióban, pozitívan álljunk a világhoz. Az intellektuális elem azt jelenti, legyen módunk képezni magunkat. A spirituális elem azt jelenti, hogy ki-ki a maga habitusának megfelelően találja meg a lelki kiteljesülését. A szociális wellness azt jelenti, hogy legyünk jóban a családunkkal, legyen sok barátunk, a munkahelyi pedig az, hogy szeressük a munkánkat, ne legyen nyűg a számunkra.”

Eljutottunk a fogalom meghatározásához. Az Medical Wellness az egészségturizmus legújabb trendjeinek egyike. Az irányzat valójában annak egy németországi igénynek a nyomán szerveződött, vagyis hogy a wellness szolgáltatások minőségbiztosítását orvosi háttérrel kívánták alátámasztani. 2007. elején Berlinben tartották azt a konferenciát, ahol a turizmus, az egészségügy és a gazdasági szektor résztvevői meghatározták a Medical Wellness fogalmát. Eszerint olyan tudományosan igazolt gyógyászati eljárásokat értünk alatta, amelyek az életminőség tartós javulását segíti. Preventív szemléletével az egészségtudatosságot támogatja. Ez Magyarországon nem működik, a betegségek gyógyítása támogatott, de a betegségmegelőzés nem, az egyéni anyagi áldozatot jelent, már akinél igény van rá.

A vércsepp analízis segít a megelőzésben

A betegségmegelőzésnek három lépését határozták meg. Az előadók szerint első lépésben teremtsünk olyan feltételeket, hogy ne alakulhassanak ki a betegségek: sportoljunk, pihenjünk eleget, és táplálkozzunk egészségesen. A második lépés orvosi szempontból már komolyabb. Itt kapnak hangsúlyt az állapotfelmérő módszerek, amelyek a lappangási időszakban kimutatnak kialakulás előtt álló, tüneteket még nem okozó betegségeket.

 

massage2

 

Végül a harmadlagos prevenció azt jelenti, hogy a már kialakult betegségeket kezelik úgy, hogy a tünetek ne romoljanak tovább. Ez valószínűleg magát a gyógyítást jelenti a köznyelvben, illetve a rehabilitációt. “Amikor annak idején intenzív osztályon dolgoztam, el sem tudtam volna képzelni, hogy iszappakolással, vagy gyógytornával adott betegségekben jelentős javulást lehet elérni”- mondta Dr. Mogyorósi Márta, aki húsz éve módosított pályát.

A neten található kínálat alapján a Medical Wellness nem egységes szolgáltatásokat jelent, ezeket az adott intézmények határozzák meg. Vannak helyek, ahol a fürdőkúrákra helyezik a hangsúlyt, van, ahol a különféle hagyományos és új masszázsfajtákra koncentrálnak, van, ahol a méregtelenítést végzik. És vannak, akik ezen szolgáltatások közé sorolják a bőrfeszesítő és cellulitis kezeléseket, mert úgy döntöttek, az esztétikai hibák nem plasztikai sebészeti korrekciója is ebbe a körbe tartozik.

 

Asklepion: az első wellness központ

Az ókori görögök kórháza Dr. Mogyorósi szerint wellness központnak tekinthető. “Ma már csak a romjai vannak meg a tengerpart mentén a domboldalon. Az olajligetben volt a valamikori intézmény, ahol volt sportpálya, ami az aktivitást szolgálta, színház, ami a művelődést, gyógyfürdő, ahol a betegeket kezelték, és templom, ami pedig a léleknek nyújtott támaszt.”

 

cikk-tipus-linkek

Léböjt: a fogyás csak mellékhatás

Ha csak fogyni akarsz, ne koplalj, inkább mozogj többet, mert a léböjt annak való, aki valóban elszánta magát a testi-lelki megújulásra – utóbbi sikeressége pedig javarészt azon múlik, milyen körülmények között csinálod. 

Mustra