dagi_mA magyar nők viszonya a fogyókúrához önbizalomhiányról és lustaságról árulkodik. Fogyni sokan szeretnének, formásabb alakra is vágynak, de az ételről nem szívesen mondanak le, a testmozgás kihagyására pedig mindig van kifogás. Többek között ez derült ki a baratikor.hu online felméréséből.

A fogyókúra kérdése minden nyár elején előjön, és ilyenkor rendszerint elhaló sóhajok közepette vigasztalják egymást az elhízott, formájukat vesztett nők. A baratikor.hu felhasználói körében végzett kutatás azonban ismét rávilágított arra, hogy általában az elszántság, a tenni akarás hiányzik.

A negyvenesek szerint drága a fitneszbérlet

A nők 31%-a akkor fogyókúrázik, ha szükségét érzi, 13%-uknál még csak terv a testsúlycsökkentő diéta és/vagy sportolás. Érdekes módon a válaszadók 47%-a nem, vagy csak ritkán sportol, és a 40 év felettiek ezt hajlamosak anyagi gondokkal magyarázni. Nyilván drága mulatság egy bérlet a fitneszterembe vagy az óradíj a squashpályán, ugyanakkor nem tudunk nem megfeledkezni arról a tényről, hogy tornázni, alakformáló gyakorlatokat végezni otthon vagy akár a parkban is lehet, sőt, futni, sétálni sem kerül pénzbe.

Sajnálatos módon épp harminc éves kor felett kezdenek teljesen felhagyni a sporttal, épp akkor, amikor az a legfontosabb lenne nem csak súlyuk, de általános egészségi állapotuk érdekében is.

Zsírleszívásra nagyon kevesen gondolnak

A válaszadók majdnem fele a szakértők tanácsát kéri ki, kevesen hallgatnak barátaikra vagy bízzák magukat a szakkönyvekre, magazinokra. A legtöbben a sportban látják a tartós fogyás zálogát, a koplalásra csak 25% esküszik - ráadásul minél idősebb valaki, annál inkább hajlamos lemondani a finom falatokról a súlycsökkenés előmozdítása érdekében. Meglepő eredmény, hogy a fogyókúrára épülő ipar legnagyobb marketingbüdzsével dolgozó szolgáltatásaiban, így a plasztikai sebészetben vagy az akupunktúrában csak elenyésző hányad, 1-2% hisz.

Fontos kérdés, hogy amennyiben már sikerült rávennie magát a fogyira, eredményesnek ítéli-e azt. A válaszadók csupán 20%-a tudott úgy leadni kilókat, hogy azok nem is jöttek vissza, míg 27% esetében a súlycsökkenés átmenetinek bizonyult.

A cukor napi szükséglet

A kifogások területén vezet a nincs idő/kedv mozogni érv, illetve a beismerés, hogy nincs ereje lemondani a finom ételekről  (bár 40 fölött sokkal nagyobb az ez irányú hajlandóság). Elgondolkodtató, hogy 21% hozza fel az anyagi nehezségeket indokként, holott a legtöbb diéta messze nem emészt fel annyi pénzt, mint amennyit egy túlsúlyos ember élelmiszerre költ. Ráadásul a felhasználók 27%-a beismerte, hogy naponta fogyaszt cukrot, ami egyetlen súlycsökkentő étrendnek sem képezi alapját.

A kérdés már csak az, hogy akár telten, akár vékonyan hogyan látják magukat ezek az emberek? 15%-uk szépnek tartja magát, de 64% alakítgatna a testén itt-ott, ha tehetné. A válaszadók negyede azonban képtelen megbarátkozni saját testével.

 

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.