Hagyományokra nagyobb szükségünk van, mint gondolnád. Igen, neked is!

Általában akkor érezzük kiegyensúlyozottnak az életünket, ha az újszerű tapasztalatok olyan stabil alapokkal keverednek, mint az otthon, a család, a megszokott rutin vagy a hagyományok. Ha valami nagyon újszerű, váratlan dolog történik velünk, ezek az alapok adják meg a kellő biztonságérzetet.

Szakemberek életünk első évét a bizalom és a bizalmatlanság kialakulásának szakaszaként említik. Egy olyan csecsemő, akinek az igényeit megfelelően kielégítik, képes érzelmi biztonságot és egészséges bizalmi köteléket kialakítani, míg az elhanyagolt újszülöttek olyan érzelemszabályozási kihívásokkal találhatják szemben magukat, amiknek a nyomai akár életük végéig kíséri őket. A bizalmatlanság mellett előfordulhatnak neurokémiai hiányosságok, melyek később akár szorongást, depressziót, bipoláris zavart vagy függőségi kockázatot eredményezhetnek – mondja Kimberley Key pszichológus.

Ölelés vagy karácsony, egyre megy? 

Az idegrendszeri szabályozás működését tökéletesen szemlélteti, ha megölelünk egy feszült, ideges, kétségbeesett gyereket. A biztonságot adó ölelés hatására ugyanis nemcsak a kicsik, de mi, felnőttek is megnyugszunk, a test abbahagyja a remegést. Szakemberek szerint amellett, hogy az ölelés segítségével biztosítjuk szeretetünkről a másikat, az egymás iránti kötődést is erősíti, ráadásul a rendszeres ölelkezésnek szerepe van abban is, hogy a jól működő házasságban élő emberek általában egészségesebbek és magasabb életminőségben, tovább élnek.

Ha idén másképp töltitek az ünnepeket, teremtsetek új hagyományokat!
Ha idén másképp töltitek az ünnepeket, teremtsetek új hagyományokat!Betsie Van der Meer / Getty Images Hungary

Természetes, hogy az eddigieket olvasva rossz érzés fogott el, ha épp egyedül vagy, elvesztetted, akit szeretsz, vagy mostanában elszigetelve töltöd a mindennapjaidat. Bármikor előfordulhat velünk, hogy a hozzánk közel álló emberek egyik napról a másikra eltűnnek az életünkből, ilyen esetekben azonban a hagyományokhoz való ragaszkodás növelheti az érzelmi biztonság érzését. Vannak, akik minden nap időt szánnak arra, hogy imádkozzanak vagy meditáljanak, míg másokat a rendszeres testmozgás tölt fel. De kialakíthatsz rutint a mindennapi teendőid között is, legyen szó az e-mailek megválaszolásáról, a közösségi média használatáról, az ébredésről vagy az esti lefekvésről. Rutint vihetsz a vásárlási szokásaidba, a postaláda ellenőrzésébe, az olvasásra szánt idődbe vagy a vasárnapi családi ebéd lebonyolításába is. Ezek a szokások stabilitást nyújtanak, az így keletkező kényelem pedig hasonló hatást vált ki, mint az ölelés.

Az olyan ünnepek, mint a karácsony, az alapvető bizalmi köteléket erősítik, mivel az élet folytonosságának érzetét keltik, erősödnek a családi kapcsolatok és az összetartozás érzése. Egy olyan világban, ahol mindennapi a válás, a konfliktusok, a bizonytalanság és az egyre növekvő halálesetek, sok esetben az ünnepi hagyományok nagyobb értékkel bírnak, mint korábban.

Idén csábító lehet a gondolat, hogy minden hagyományt sutba vágj, annyi körülményt kell figyelembe venni az ünnepi szervezkedés során. De mi lenne, ha megpróbálnád a járvány miatti korlátozások által szabott keretek közé integrálni az ünnepi hangulatot? Vedd sorra, hogy mi az, amit a korábbi években annyira szerettél a karácsonyban, és ha kell, alakíts rajta, esetleg teremts új szokásokat, miközben az ünnepi időszak megadja a szükséges biztonságérzetet – amire idén talán mindennél nagyobb szükségünk van.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek