Mikor káros a horkolás?

Ha te is horkolsz, tudnod kell, hogy nem vagy egyedül: egy korábbi felmérés szerint ugyanis ez a magyar lakosság felére jellemző. A jó hír, hogy a horkolás nem minden esetben jelent egyet az alvási apnoéval.

A horkolást az esetek legnagyobb részében a felső légutak szűkülete okozza. A garatizmok általában feszesek, de elalvás után ellazulnak, ennek hatására pedig a garat összeszűkül. A levegőáramlás ezeket az izmokat rezegteti, mint amikor leeresztünk egy lufit és a száján a jellegzetes hang kíséretében távozik a levegő – így jön létre a horkolás is.

Nem biztos, hogy nagy a baj, de figyelj oda! 

Többféle horkolás létezik. Ezek jellegükből adódóan lehetnek teljesen ártalmatlanok vagy akár károsak is. A felső légút szűkülete nem számottevő halk, egyenletes horkolás esetén, így ilyenkor általában nincs ok aggodalomra. Vannak azonban olyan esetek, amikor a halk horkolás ellenére annyira szűk a felső légút, hogy nem jut elegendő levegő a tüdőbe, emiatt pedig nem megfelelő a szervezet oxigénellátása sem. Ez az állapot gyakori rövid felébredést vagy ébredési reakciót okozhat, ami rontja az alvás minőségét, így egészségkárosító hatása is lehet.

Csak őt zavarja?
Csak őt zavarja?PeopleImages / Getty Images Hungary

Vannak azonban helyzetek, amik komoly veszélyt jelentenek az egészségre. Az alvási apnoe egy potenciálisan súlyos alvászavar, melynek során a légzés alvás közben időről időre abbamarad, majd újra elindul. Az alvási apnoénak két fő típusa van. A gyakoribb forma az obstruktív alvási apnoe, amit a torok izmainak ellazulása hoz létre, a másik a centrális alvási apnoe, ami azért alakul ki, mert az agy nem küld megfelelő jeleket a légzésszabályozó izmokhoz. Mindezek mellett bizonyos esetekben az obstruktív és a centrális alvási apnoe keveréke alakul ki, ilyenkor komplex alvási apnoéról beszélünk.

A légzés nélküli epizódok lehetnek néhány másodpercesek, de akár több percig is eltarthatnak. A légzészavarok egyrészt felborítják az alvási szokásokat, de a légzési apnoét összefüggésbe hozták a szív- és érrendszeri problémák és a cukorbetegség kialakulásának kockázatával is.

Bizonyos tényezők súlyosbítják a horkolást. A túlsúly, egyes gyógyszerek szedése vagy az alkoholfogyasztás, a dohányzás és a háton alvás is hozzájárul a horkolás kialakulásához. Ha pedig kellő mennyiségű pihenés után is rendszeresen fáradtnak érzed magad, vagy a párod észreveszi, hogy nemcsak horkolsz, de időnként abbamarad a légzésed, mindenképp fordulj orvoshoz.

A cikk az ajánló után folytatódik

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek