Probiotikumnak azokat a baktériumokat nevezzük, amik a szervezetünkben élnek, de nem okoznak megbetegedéseket. A barátságos baktériumok segítik az emésztést, védik a szervezetet bizonyos ellenséges baktériumok ellen, azaz erősítik az immunrendszert.
Kefirrel a depresszió ellen?
Ha a jó baktériumok vannak többen, egészen egyszerűen kiszorítják a betegséget okozó baktériumokat, felélik a táplálékot, nem engednek életteret az ellenségeseknek. Ennek megfelelően a betegségek megelőzésére érdemes a szervezetünkben felszaporítani a jótékony baktériumokat, azaz probiotikumokat enni vagy szedni.
Kutatók ezúttal azonban nem az egészségünkre, hanem a mentális állapotunkra gyakorolt jótékony hatásokat vizsgálták. A tudósok az elmúlt 15 év során végzett klinikai vizsgálatokat hasonlították össze, amelyek során összesen mintegy 12 különböző baktériumtörzset teszteltek, és arra jutottak, hogy ezek közül 11 önmagában vagy a jótékony baktériumok életfeltételeit javító prebiotikummal kombinálva potenciálisan hasznos lehet a depressziós és a szorongásos tünetek enyhítésére. Bár a legtöbb tanulmány csak rövid ideig vizsgálta a résztvevőket, együtt mégis biztató eredményt mutatnak. Érdemes tehát a bélrendszer és a lelkiállapotunk közötti kapcsolatot tovább vizsgálni, és addig is, amíg a depresszió enyhítésére a terápia, a rendszeres mozgás és súlyosabb esetben a gyógyszeres kezelés tűnik a leghatékonyabb módszernek, érdemes olyan ételeket fogyasztani, amelyek probiotikumban gazdagok. Ilyen például a kefir, a joghurt, a savanyú káposzta és a kovászos uborka, de az erjesztett sajtok is.