Szorongás: így ismerd fel és enyhítsd a tüneteket

Manapság már a szorongásos tünetek a leggyakrabban előforduló pszichés eredetű panaszok közé tartoznak. A szorongás azonban önmagában még nem betegség. Bárki átélheti, megtapasztalhatja testi és lelki tüneteit egy bizonyos szintet meghaladó stresszhelyzet esetén. Ez teljesen normális reakció, a mindennapi élet velejárója.

Fejfájás, émelygés, légszomj, remegés, gyomor- vagy izomfájdalom – stressz vagy szorongás hatására a vegetatív idegrendszer működésbe lép, és akár ilyen vagy ezekhez hasonló fizikai tünetek is jelentkezhetnek. A vegetatív idegrendszer felelős az akaratunktól független belső szabályozásért. Ez irányítja a szív ritmusát, a légzés mélységét, az erek tágasságát vagy az izzadás mértékét, de ez igazítja a szervezetünk működését a stresszhelyzetekhez és a nyugalmi periódusokhoz is.

Nem vagy egyedül

A koronavírus-járvány és annak gazdasági terhei miatt az utóbbi hónapokban sokan azok közül is megtapasztalták a szorongás tüneteit, akik korábban sosem éltek át hasonlót. Éppen ezért, a legtöbben nem is tudták mihez kötni a panaszokat. „A szorongás és a stressz már önmagában képes előidézni ezeket a tüneteket, ráadásul a legtöbb esetben az ember reakciója csak ront a helyzeten. Mint egy ördögi kör, minél nagyobb figyelmet fordítunk rájuk, annál riasztóbbá és intenzívebbé válnak a tünetek” – mondja dr. Arthur Barsky, a Harvard Egyetem pszichiáterprofesszora. Sokak számára ez egy ördögi kör kezdete: ha nem tanuljuk meg kontrollálni a tüneteket, egy idő után könnyen azon kaphatjuk magunkat, hogy a szorongás és az aggodalom a mindennapjaink részévé vált. dr. Barsky ad néhány tippet, amik segítenek kilépni a szorongás ciklusából.

Állj meg egy pillanatra. Figyeld meg, mi történik a testeddel. Gondold végig, hogy egy érzelmileg felzaklatott állapotban vagy valamilyen stresszes esemény hatására tapasztaltad-e a tüneteket. Ha a panaszok egy stresszes helyzet vagy egy hosszabb időszak következtében alakultak ki, valószínűleg az akkor tapasztalt érzelmek váltották ki őket. Előfordulhat akut stresszreakció is. Ez egy olyan átmeneti megbetegedés, amely súlyos fizikai vagy pszichés stressz (természeti katasztrófa, bántalmazás, baleset, hirtelen haláleset) után közvetlenül alakul ki. Ennek következtében az ember a mindennapi tevékenységektől gyakran elzárkózik, vagy épp ellenkezőleg, rendkívül izgatottá válik.

Szakadj ki. Ha úgy érzed, a fizikai tünetek oka a szorongás, a figyelmed elterelése, a gondolataid lekötése hasznos módszer lehet. Jó, ha több olyan tevékenység közül is tudsz választani, ami eltereli a figyelmedet. Nem kell nagy dolgokra gondolni, elég, ha kiraksz egy puzzle-t, meglocsolod a növényeket vagy elindítod a kedvenc filmedet. A biztonság, amit ezek a tevékenységek adnak, segítenek kiszakadni a rossz érzések hálójából, ennek következtében pedig csökkennek a tünetek és javul a közérzet. A tünetek mindenkinél eltérőek, ezért érdemes többféle tevékenységet kipróbálni, hogy megtaláld azt, ami számodra a legjobb.

Dolgozz a testeddel. Van, akinek a relaxáció, míg másoknak épp az aktív testmozgás segít. Szuper videók, telefonos applikációk vannak, melyek segítenek elsajátítani bizonyos relaxációs technikákat. Próbálj időt szakítani a rendszeres testmozgásra, akár már napi fél óra is csodákra képes.

Nem mindig könnyű megtalálni a kiutat
Nem mindig könnyű megtalálni a kiutatPeter Dazeley / Getty Images Hungary

Nyugtasd meg magad. Ha korábban meggyőződtél arról, hogy a szorongás váltja ki a fizikai tüneteket, próbáld tudatosítani magadban, hogy a panaszok nem valami végzetes egészségügyi probléma kapcsán jelentkeznek. Nagyon fontos, hogy ez csak egy átmeneti állapot, ami a szorongással együtt rövidesen enyhül.

Vizsgáld felül a tüneteket. Van, amikor a szorongás hatására jelentkeznek a fizikai tünetek, de előfordul az is, hogy bizonyos panaszok okoznak szorongást. Például az asztmás emberek, akiknek légzési problémáik vannak, szoronghatnak emiatt, de a szorongás nem okoz asztmás panaszokat. Ha olyan fizikai tüneteket tapasztalsz, amik nem enyhülnek a fenti technikák hatására, mindenképp fordulj orvoshoz és vizsgáltasd ki magad.

Ne félj segítséget kérni. Van, amikor az egyszerű szorongásból generalizált szorongásos betegség alakul ki, melynek tünetei súlyosságukat és együttes megjelenésüket tekintve változhatnak. Ha túlzott, irreális szorongással reagálsz a mindennapi élethelyzetekre, ennek a hátterében pedig nincs azonosítható, konkrét ok, valószínűleg szorongásos betegség okozza a panaszokat. Erre jellemző, hogy az ember úgy érzi, akár több területen is a teljesítőképességének a végét járja, de előfordulhat az is, hogy nagyon intenzíven szorongsz a saját vagy szeretteid biztonsága miatt, vagy úgy érzed, valami rossz fog történni, még akkor is, ha látszólag nem áll fenn semmiféle veszély. Ennek kezelésére sokféle módszer létezik, a legjobb, ha konzultálsz egy szakemberrel, aki segít megtalálni a számodra leginkább megfelelő megoldást.

A cikk az ajánló után folytatódik

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek