Genetikai tulajdonságainkon kívül bizonyos külső tényezők, például az étrendünk is kiválthatja azt a fokozott immuntevékenységet, amely a gyulladásos bélbetegségek (IBD) kialakulásához vezet.
A cikk az ajánló után folytatódik
Megjelent az új Dívány-könyv!
A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés
Magyarországon közel 45 ezer ember szenved a gyógyíthatatlan IBD-ben, amely magában foglalja a Crohn-betegséget és a fekélyes vastagbélgyulladást (colitis ulcerosa). Ezek tünetei többek között az erős, krónikus hasmenés, a hányinger, a fáradtság, a fogyás és a láz. Bár a teljes gyógyulás még nem lehetséges, a cél továbbra is a tünetmentes állapot elérése és fenntartása – ebben segít most a Harvard.
Új iránymutatás a táplálkozásban
Az IDB Nemzetközi Szervezete a közelmúltban felülvizsgálta a legfrissebb kutatások eredményeit. Egy olyan étrend kidolgozása volt a cél, amely segít elérni és megtartani az IBD-betegek tünetmentes állapotát, miközben csökkenti a gyulladást a szervezetben.
Étel | Crohn-betegség esetén | Vastagbélgyulladás esetén |
Gyümölcsök | fogyassz minél többet | további vizsgálatok szükségesek |
Zöldségek | fogyassz minél többet | további vizsgálatok szükségesek |
Vörös/feldolgozott húsok | további vizsgálatok szükségesek | lehetőleg kerüld |
Nyers tejtermékek | jobb, ha kerülöd | jobb, ha kerülöd |
Zsírok | fogyassz kevesebb telített zsírt és kerüld a transzzsírokat | fogyassz kevesebb mirisztinsavat, kerüld a transzzsírokat, fogyassz minél több omega-3 zsírsavat |
Adalékanyagok | lehetőleg kerüld a maltodextrin-tartalmú ételeket | lehetőleg kerüld a maltodextrin-tartalmú ételeket |
Sűrítőanyagok | csökkentsd a karboximetil-cellulóz bevitelét | csökkentsd a karboximetil-cellulóz bevitelét |
Karragén | lehetőleg kerüld | lehetőleg kerüld |
Titán-dioxid | lehetőleg kerüld | lehetőleg kerüld |
Szulfitok | lehetőleg kerüld | lehetőleg kerüld |
A gyümölcsök és zöldségek például általában magas rosttartalommal rendelkeznek, ezeket pedig a vastagbélben található baktériumok által termelt enzimek bontják le, ennek során olyan zsírsavak keletkeznek, amelyek jótékony hatással vannak a vastagbél sejtjeire. És bár sok esetben a gyümölcs- és zöldségfogyasztás jótékony hatással van a bélgyulladásos betegségekre, fontos megjegyezni, hogy azoknál a Crohn-betegségben szenvedő betegnél, akiknél fennáll a bélszűkület állapota, a túlzott rostbevitel veszélyes lehet.
Már számos olyan diéta létezik, amely az IBD mellett sem okoz további problémákat, ideértve a mediterrán étrendet, a specifikus szénhidrátdiétát, a Crohn-betegek diétáját, az autoimmun-protokoll étrendet vagy a FODMAP (fermentábilis oligoszacharidok, diszacharidok, monoszacharidok és poliszacharidok) diétát. Az IBD Nemzetközi Szervezetének kutatói ezeket az étrendeket vizsgálták, azonban jobbnak látták, ha nem az egyes diétákkal kapcsolatban, hanem csak bizonyos összetevőkre korlátozva fogalmaznak meg ajánlásokat.
Minden IBD-betegnek követnie kell orvosa utasításait, hiszen általában több vizsgálatot követően adnak táplálkozási tanácsokat. A legfrissebb iránymutatások jó kiindulási alapot adhatnak, azonban fontos, hogy mindig figyeljük a tüneteket, hiszen minden étrendet a lehető leginkább személyre kell szabni.