Ételek, amiket gyulladásos bélbetegség esetén is nyugodtan ehetsz

A gyulladásos bélbetegségben szenvedők egyik leggyakoribb kérdése a következő: oké, akkor mit ehetek?

Genetikai tulajdonságainkon kívül bizonyos külső tényezők, például az étrendünk is kiválthatja azt a fokozott immuntevékenységet, amely a gyulladásos bélbetegségek (IBD) kialakulásához vezet.

A cikk az ajánló után folytatódik

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Magyarországon közel 45 ezer ember szenved a gyógyíthatatlan IBD-ben, amely magában foglalja a Crohn-betegséget és a fekélyes vastagbélgyulladást (colitis ulcerosa). Ezek tünetei többek között az erős, krónikus hasmenés, a hányinger, a fáradtság, a fogyás és a láz. Bár a teljes gyógyulás még nem lehetséges, a cél továbbra is a tünetmentes állapot elérése és fenntartása – ebben segít most a Harvard.

Új iránymutatás a táplálkozásban

Az IDB Nemzetközi Szervezete a közelmúltban felülvizsgálta a legfrissebb kutatások eredményeit. Egy olyan étrend kidolgozása volt a cél, amely segít elérni és megtartani az IBD-betegek tünetmentes állapotát, miközben csökkenti a gyulladást a szervezetben.

Étel Crohn-betegség esetén Vastagbélgyulladás esetén
Gyümölcsök fogyassz minél többet további vizsgálatok szükségesek
Zöldségek fogyassz minél többet további vizsgálatok szükségesek
Vörös/feldolgozott húsok további vizsgálatok szükségesek lehetőleg kerüld
Nyers tejtermékek jobb, ha kerülöd jobb, ha kerülöd
Zsírok fogyassz kevesebb telített zsírt és kerüld a transzzsírokat fogyassz kevesebb mirisztinsavat, kerüld a transzzsírokat, fogyassz minél több omega-3 zsírsavat
Adalékanyagok lehetőleg kerüld a maltodextrin-tartalmú ételeket lehetőleg kerüld a maltodextrin-tartalmú ételeket
Sűrítőanyagok csökkentsd a karboximetil-cellulóz bevitelét csökkentsd a karboximetil-cellulóz bevitelét
Karragén lehetőleg kerüld lehetőleg kerüld
Titán-dioxid lehetőleg kerüld lehetőleg kerüld
Szulfitok lehetőleg kerüld lehetőleg kerüld

A gyümölcsök és zöldségek például általában magas rosttartalommal rendelkeznek, ezeket pedig a vastagbélben található baktériumok által termelt enzimek bontják le, ennek során olyan zsírsavak keletkeznek, amelyek jótékony hatással vannak a vastagbél sejtjeire. És bár sok esetben a gyümölcs- és zöldségfogyasztás jótékony hatással van a bélgyulladásos betegségekre, fontos megjegyezni, hogy azoknál a Crohn-betegségben szenvedő betegnél, akiknél fennáll a bélszűkület állapota, a túlzott rostbevitel veszélyes lehet.

Már számos olyan diéta létezik, amely az IBD mellett sem okoz további problémákat, ideértve a mediterrán étrendet, a specifikus szénhidrátdiétát, a Crohn-betegek diétáját, az autoimmun-protokoll étrendet vagy a FODMAP (fermentábilis oligoszacharidok, diszacharidok, monoszacharidok és poliszacharidok) diétát. Az IBD Nemzetközi Szervezetének kutatói ezeket az étrendeket vizsgálták, azonban jobbnak látták, ha nem az egyes diétákkal kapcsolatban, hanem csak bizonyos összetevőkre korlátozva fogalmaznak meg ajánlásokat.

Minden IBD-betegnek követnie kell orvosa utasításait, hiszen általában több vizsgálatot követően adnak táplálkozási tanácsokat. A legfrissebb iránymutatások jó kiindulási alapot adhatnak, azonban fontos, hogy mindig figyeljük a tüneteket, hiszen minden étrendet a lehető leginkább személyre kell szabni.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek