5 kérdés, amit egy párkapcsolat legelején is jogod van feltenni

GettyImages-545580439

Egy párkapcsolat indulása sokszor varázslatos időszak: csupa kíváncsiság, izgalom, vágyakozás. De ez a pár hónap nemcsak a hasunkban repkedő pillangókról szól. Bőven előfordulnak benne olyan nehéz érzelmek is, mint a félelem, a bizonytalanság, a testi vagy éppen a pszichés jóllétünkért érzett aggodalom. Így teljesen érthető, hogy szükséged van olyan információkra, amelyek birtokában jobban vigyázni tudsz magadra.

Attól még, hogy beleesel valakibe, egyáltalán nem kell megzuhannod. Fontos, hogy továbbra is odafigyelj a testi és a mentális egészségedre. Ezért minden jogod megvan ahhoz, hogy kérdéseket tegyél fel. Például azokat, amiket Kirstie Taylor, a Medium P.S. I Love You egyik szerzője gyűjtött össze. Nem számít, milyen régóta randiztok, kérdezni sohasem ciki. Ha a partnered mégis negatívan reagál arra, hogy őszinteséget vársz tőle, akkor talán mégsem ő az embered.

#1 Milyen típusú kapcsolatot szeretne

Alkalmi szexpartnert keres, randizgatna, vagy hosszú távú kapcsolatra vágyik? Mindegyik teljesen oké, feltéve, ha rögtön a legelején átláthatóan a tudomásodra hozza. Ebben az esetben ugyanis minden információ a rendelkezésedre fog állni ahhoz, hogy mérlegelni tudd, mire mondasz igent, ha igent mondasz. A közhiedelemmel ellentétben a másik szándékai felől érdeklődni sosem korai. Persze azt nem tudhatja pár randi után valaki, hogy veled akarja-e megosztani majd az életét. De azt meg tudja mondani, hogy alapvetően, illetve az eddigiek alapján, milyen típusú kapcsolatban gondolkodik. Ha pedig a kérdésedre inkább hárítással vagy támadással reagál, vagy olyan választ ad, ami nem egyezik a te vágyaiddal, akkor elég sok további szenvedéstől megkíméled magad, ha elengeded őt. 

#2 Monogám-e, és milyen értelemben az

Mielőtt lefeküdnél valakivel, érdemes megkérdezni, hogy szexuális értelemben exkluzív-e, azaz te vagy-e a kizárólagos partnere. Elég fájdalmas, ha később derül ki, hogy másokkal is szexel. Az is előfordulhat, hogy valaki szexuálisan monogám, de érzelmileg, szociálisan vagy strukturálisan nem az. Randizik másokkal is? Intim barátságai vannak? A volt partnerével vezet közös céget? Ezekről is mind érdemes beszélnetek, hogy tudd, mire vállalkozol, ha romantikus kapcsolatot alakítasz ki a másikkal.  

#3 A szexuális úton terjedő betegségekről 

Soha ne hagyd, hogy valaki azt éreztesse, hogy semmi közöd az egészségi állapotához, vagy ahhoz, hogy mikor volt utoljára szűrésen. Amint felmerül, hogy szexeljetek egymással, teljesen valid igény, hogy tudni akarod mindezt. A szexuális úton terjedő betegségeket nem szabad félvállról venni, mert komolyan veszélyeztethetik az egészségedet, és nemritkán életed végéig veled maradnak. Ezért is fontos, hogy akkor is védekezzetek, amikor fogamzásgátló használata miatt a várandósság esélye minimális. Ideális esetben együtt elmentek egy HIV-gyorstesztre, illetve kértek HPV-szűrést is. 

Fel sem merült bennük, hogy ne védekezzenek
Fel sem merült bennük, hogy ne védekezzenekMukhina1 / Getty Images Hungary

#4 Hogyan érez irántad

Egyszerre nagyon sok különböző érzelem dolgozhat bennünk, amelyeket egy hosszú távú kapcsolatban sem mindig könnyű szétszálazni. Ráadásul nem mindenki tudja kifejezni az érzéseit, illetve az is lehet, hogy más szeretetnyelvet használ, mint te. Teljesen logikus azonban, hogy időről időre érdekel, hogy miként viszonyul hozzád, és merre tart a kapcsolatotok. Az érzelmekről való beszélgetés nem számonkérést jelent, sokkal inkább ahhoz ad hasznos támpontokat, hogy érdemes-e esetleg lassítanotok a tempón, vagy még bátrabban beleereszthetitek magatokat a közös élményekbe. Ha azonban minden egyes találkozáskor a kapcsolatotok státusza a téma, az egy idő után nagyon megterhelő lehet. Ilyenkor előfordulhat, hogy olyan szorongások is munkálkodnak benned, amelyekkel külön is érdemes foglalkoznod. 

#5 Milyen kapcsolatokból jön

Arra, hogy miként vagyunk képesek kapcsolódni valakihez a jelenben, óhatatlanul hatni fog az, ahogyan a szüleink és az előző partnereink bántak velünk. Ha sok sérülés ért minket, akkor több időbe telhet, amíg közel tudunk engedni magunkhoz másokat. Ezért is nagyon fontos, hogy meg tudjunk teremteni egy biztonságos teret a kapcsolatban. Őszintén beszélni a minket ért nehéz élményekről persze nem mindig könnyű. Nem is kell egyből a másikra zúdítani a traumáinkat, de ha megtanulunk nyíltan, elfogadón és tisztelettel kommunikálni egymással, az sokat segíthet abban, hogy rálátást szerezzünk egymás érzékenységeire és alapvető működésmódjaira. A megfelelő ön- és társismeret birtokában pedig hatékonyabban vigyázhatunk önmagunkra és egymásra is.

Oszd meg másokkal is!
Mustra