18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Évente több száz millió új nemi beteget diagnosztizálnak. Mit lehet tenni?

Az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint évente több mint 376 millió új esetet diagnosztizálnak.

A szexuális úton terjedő betegségekre jellemző, hogy sok éven keresztül tünetmentesen lappanghatnak a szervezetben, vagy csak jelentéktelennek tűnő tünetek jelentkeznek, ezért sokszor csak akkor történik meg a vizsgálat, amikor a betegség már súlyos stádiumba lépett. A BBC News beszámolója szerint a leggyakoribb betegségek a tripper, a szifilisz, a trichomoniázis és a chlamydia.

Nem ciki, de foglalkozni kell vele 

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint a 376 millió figyelemreméltó szám, és megint csak rávilágít a védekezés fontosságára. A szakértők külön aggodalmukat fejezték ki az egyelőre gyógyíthatatlan fertőzéses megbetegedések terjedésével kapcsolatban. A WHO rendszeresen méri a négy legelterjedtebb nemi úton terjedő betegség terjedését. A 2012-es adatokhoz képest sajnos nem látni jelentős csökkenést, ez pedig azt jelenti, hogy a világon átlagosan minden 25. ember fertőzött a négyből legalább egy betegséggel.

2016-ban a 15–49 éves korosztály tagjai közül 156 millió új trichomoniázisos, 127 millió chlamydiás, 87 millió új tripperes és 6,3 millió új szifiliszes esetet diagnosztizáltak. A trichomoniázis egy parazita által terjedő fertőzés, míg a másik három bakteriális.

Hidd el, annyival nem kevesebb élvezet
Hidd el, annyival nem kevesebb élvezetPM Images / Getty Images Hungary

A legjellemzőbb tünetek közé a különböző kiütések, a vizeléskor jelentkező égő érzés vagy fájdalom, valamint a menstruációtól eltérő vérzés tartozik. Nem ritka azonban az sem, hogy a fertőzés hosszú időn keresztül tünetmentes marad. Ez azért veszélyes, mert a fertőzés következménye lehet medencegyulladás vagy meddőség, de a szívbetegségek és a neurológiai problémák kialakulása sem ritka. Ha a megbetegedés ideje alatt a nő gyereket vár, a fertőzés könnyen vetéléshez, koraszüléshez vagy más, az újszülöttet érintő egészségügyi problémákhoz – tüdőgyulladáshoz, vaksághoz, fogyatékossághoz – vezethet.

A WHO szerint a legnagyobb problémát az jelenti, hogy az évek során nem sikerült a fertőzések terjedését visszaszorítani. „Ezek a számok arra figyelmeztetnek minket, hogy további lépéseket kell tennünk annak érdekében, hogy a megfelelő tájékoztatás, a megelőzési és kezelési módszerek mindenki számára elérhetővé váljanak” – jelentette ki dr. Peter Salama, a WHO kutatója.

Döntő fontosságú tehát a biztonságos szex, az óvszerhasználat népszerűsítése, de a tesztelési lehetőségeket is minél több ember számára elérhetővé kell tenni, hiszen a korai diagnózis után a legtöbb betegség gyógyítható. A szakértők egyetértenek abban, hogy nemcsak a fertőzések terjedését kell megállítani, hanem újfajta kezelési módszerekre is szükség van, hiszen sok olyan gyógyszer van forgalomban, amely folyamatosan veszíti el a kórokozókkal szembeni hatékonyságát.

Oszd meg másokkal is!
Mustra