Évente több száz millió új nemi beteget diagnosztizálnak. Mit lehet tenni?

Az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint évente több mint 376 millió új esetet diagnosztizálnak.

A szexuális úton terjedő betegségekre jellemző, hogy sok éven keresztül tünetmentesen lappanghatnak a szervezetben, vagy csak jelentéktelennek tűnő tünetek jelentkeznek, ezért sokszor csak akkor történik meg a vizsgálat, amikor a betegség már súlyos stádiumba lépett. A BBC News beszámolója szerint a leggyakoribb betegségek a tripper, a szifilisz, a trichomoniázis és a chlamydia.

Nem ciki, de foglalkozni kell vele 

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint a 376 millió figyelemreméltó szám, és megint csak rávilágít a védekezés fontosságára. A szakértők külön aggodalmukat fejezték ki az egyelőre gyógyíthatatlan fertőzéses megbetegedések terjedésével kapcsolatban. A WHO rendszeresen méri a négy legelterjedtebb nemi úton terjedő betegség terjedését. A 2012-es adatokhoz képest sajnos nem látni jelentős csökkenést, ez pedig azt jelenti, hogy a világon átlagosan minden 25. ember fertőzött a négyből legalább egy betegséggel.

2016-ban a 15–49 éves korosztály tagjai közül 156 millió új trichomoniázisos, 127 millió chlamydiás, 87 millió új tripperes és 6,3 millió új szifiliszes esetet diagnosztizáltak. A trichomoniázis egy parazita által terjedő fertőzés, míg a másik három bakteriális.

Hidd el, annyival nem kevesebb élvezet
Hidd el, annyival nem kevesebb élvezetFotó: PM Images / Getty Images Hungary

A legjellemzőbb tünetek közé a különböző kiütések, a vizeléskor jelentkező égő érzés vagy fájdalom, valamint a menstruációtól eltérő vérzés tartozik. Nem ritka azonban az sem, hogy a fertőzés hosszú időn keresztül tünetmentes marad. Ez azért veszélyes, mert a fertőzés következménye lehet medencegyulladás vagy meddőség, de a szívbetegségek és a neurológiai problémák kialakulása sem ritka. Ha a megbetegedés ideje alatt a nő gyereket vár, a fertőzés könnyen vetéléshez, koraszüléshez vagy más, az újszülöttet érintő egészségügyi problémákhoz – tüdőgyulladáshoz, vaksághoz, fogyatékossághoz – vezethet.

A WHO szerint a legnagyobb problémát az jelenti, hogy az évek során nem sikerült a fertőzések terjedését visszaszorítani. „Ezek a számok arra figyelmeztetnek minket, hogy további lépéseket kell tennünk annak érdekében, hogy a megfelelő tájékoztatás, a megelőzési és kezelési módszerek mindenki számára elérhetővé váljanak” – jelentette ki dr. Peter Salama, a WHO kutatója.

Döntő fontosságú tehát a biztonságos szex, az óvszerhasználat népszerűsítése, de a tesztelési lehetőségeket is minél több ember számára elérhetővé kell tenni, hiszen a korai diagnózis után a legtöbb betegség gyógyítható. A szakértők egyetértenek abban, hogy nemcsak a fertőzések terjedését kell megállítani, hanem újfajta kezelési módszerekre is szükség van, hiszen sok olyan gyógyszer van forgalomban, amely folyamatosan veszíti el a kórokozókkal szembeni hatékonyságát.

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.