18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Te is ezért (nem) húzol gumit?

A férfiak óvszerhasználati szándéka sok mindentől függ, a nemi úton terjedő betegségek megelőzése csak egy a sok tényező közül. Nemrég az is kiderült, a partnerük kinézete is befolyásolja, húznak-e óvszert. Gondoltad volna?

Egy friss tanulmány szerint minél vonzóbbnak találnak a férfiak egy nőt, annál kisebb hajlandóságot mutatnak arra, hogy óvszerrel védekezzenek. A kutatás eredményeit az Indiana Egyetem tette közzé.

Meglepő és kevésbé meglepő eredmények 

A kutatásban 51 heteroszexuális férfi vett részt, akiknek az átlag életkoruk 26 év volt. A férfiak 20 női arcot tekintettek meg, majd arra kérték őket, hogy minden nő esetében számoljanak be arról, használnának-e óvszert az együttlétkor Azt is értékelték a résztvevők, hogy az egyes nők mennyire vonzóak számukra, valamint megbecsülték, mennyire valószínű, hogy a képen látható személy nemi úton terjedő betegséget hordoz, illetve más férfiak vajon védekeznének-e vele.

Nem nagy meglepetés, hogy minél vonzóbbnak tartottak a férfiak egy nőt, annál inkább le szerettek volna vele feküdni. A nők vonzerejének növekedésével csökkent azonban a férfiak óvszerhasználati hajlandósága. Az sem nyomott ráadásul sokat a latban, hogy a résztvevők szerint a vonzóbb nőkkel más férfiak sem védekeznek az együttlét alkalmával.

Úgy is lehet élvezni, ha utána nem szívsz hetekig a gyógyszeres kezeléssel
Úgy is lehet élvezni, ha utána nem szívsz hetekig a gyógyszeres kezelésselLightFieldStudios / Getty Images Hungary

Meglepő volt viszont, hogy nem találtak összefüggést a nők vonzereje és a nemi úton terjedő betegség becsült valószínűsége között. Tehát nem gondolták úgy, hogy a vonzóbb nők kisebb valószínűséggel hordoznak különböző betegségeket, mint a kevésbé vonzóak, vagyis a résztvevőknek nem volt okuk „biztonságosabbnak” tekinteni a kívánatosabb partnereket, ami miatt mégis kevésbé lenne valószínű, hogy használnának óvszert.

Ez azért is érdekes, mert egy korábbi tanulmány eredményei szerint a férfiak szerint kevésbé valószínű, hogy a vonzó nők betegségeket terjesztenek, azonban egy másik kutatás során olyan eredmények születtek, amelyek ennek éppen az ellenkezőjét bizonyítják. Ezek szerint a legtöbb ember más és más módon gondolkodik a vonzerő és a betegségek kockázatának összefüggéséről. A mostani vizsgálat eredményei is ezt támasztják alá, ugyanis a kutatók szerint vannak férfiak, akik vonzóbbnak ítélik meg azokat a nőket, akik szerintük nem hordoznak semmilyen betegséget, más férfiak számára viszont az esetleges kockázatok ellenére is vonzóbb lehet egy nő.

Minél vonzóbb, annál kisebb a hajlandóság a védekezésre

Mindkét esetben hajlandóbbak voltak a férfiak védekezés nélkül együtt lenni azokkal a nőkkel, akiket korábban vonzóbbnak találtak – attól függetlenül, hogy megítélésük szerint mekkora a nemi úton terjedő betegségek kockázata.

Egy másik érdekes eredmény, hogy minél vonzóbbnak találja saját magát egy férfi, annál kisebb hajlandóságot mutat az óvszerhasználatra, valamint minél jobb pasinak gondolja magát valaki, annál pontosabban méri fel annak a kockázatát, hogy az adott nőtől elkaphat-e valamilyen betegséget.

A kutatók szerint az utóbbi állítás magyarázza az előbbit, ugyanis a nagyobb önbizalommal rendelkező férfiak jobban bíznak abban is, hogy meg tudják ítélni, a partnerüknek van-e valamilyen nemi úton terjedő betegsége. Emiatt pedig nem érzik feltétlenül szükségesnek az óvszer használatát, hiszen bíznak az ítélőképességükben. Természetesen ennek következtében sok helyzetet biztonságosabbnak ítélnek meg, mint amilyen valójában, így a veszély nem kerüli el ezeket a férfiakat sem.

Annak ellenére, hogy a kutatás a résztvevők száma miatt nem reprezentatív, fontos következtetéseket vonhatunk le belőle, hiszen a férfiak óvszerhasználati hajlandósága bizonyos mértékben függ attól, hogy mennyire találják vonzónak partnerüket. Vannak, akik szerint ennek evolúciós oka van, hiszen a férfiak ösztönösen arra törekednek, hogy minél vonzóbb nővel alapítsanak családot. Más vélemények szerint viszont sok férfit büszkeséggel tölt el a védekezés nélküli közösülés, ezért nem használ óvszert. Egy biztos, még nagyon sok kutatásra van szükség ahhoz, hogy választ kapjunk a kérdésre.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek