A vashiány tünetei, és a legjobb ételek, amiket ilyenkor ehetsz

Az alvásproblémák hátterében sokféle ok meghúzódhat a krónikus betegségektől az allergiáig. Oka lehet a helytelen táplálkozás, a koffein, a stressz, de akár a vashiány is. Mutatjuk, milyen ételekkel javíthatsz a helyzeten, ha neked is vaspótlásra van szükséged.

A normális alvásidő legalább 6,5 – 7,5 óra naponta, amibe simán belefér néhány mikroébredés is. Egy tanulmány már azt is bebizonyította, hogy a túl kevés (5 óra alatti) és a túl sok (10 óra feletti) alvás is káros lehet, úgyhogy ha alvászavaraink tartósak, érdemes orvos segítségével utánajárni a lehetséges okoknak.

Rosszabbul aludhatunk krónikus betegség és nyugtalan láb szindróma esetén, allergiás időszakban, pszichés vagy lelki problémák miatt, de akár a stressz és a vashiány is vezethet álmatlansághoz vagy gyakori éjjeli ébredésekhez. 

A vashiány tünetei között a legismertebbek a sápadtság, a fáradékonyság, a gyengeség, fizikai és szellemi terhelhetőség csökkenése és az alvászavarok. Ugyanerre utalhat az is, ha gyakran fázunk, vagy az, ha sokszor fáj a fejünk, mert az agy nagyon érzékeny az oxigénhiányra. Érdemes a vashiányra gyanakodnia annak is, aki erőteljes hajhullással találja szemben magát. Ha úgy nem alszunk, hogy mellette más tüneteit érezzük a vashiánynak, akkor lehet, hogy a vaspótlás megoldja a helyzetet.

A BBC cikkében Fiona Hunter táplálkozási szakember azt mondja: minden ötödik emberrel előfordul, hogy alkalmanként szokatlanul fáradtnak érzi magát, és tíz emberből legalább egyvalaki tartós fáradtságtól szenved. Ez néha nyilvánvaló ok nélkül is megtörténhet, de sokszor okozza a nem megfelelő étrend. Ha a vitaminhiányunk az oka, akkor is érdemes orvoshoz fordulni, mert valódi diagnózist csak ő adhat, ráadásul vasból akár túl sokat is fogyaszthatunk. 

Az Egészségügyi Világszervezet szerint a világ népességének több mint 30 százaléka vérszegény, és szüksége lenne vaspótlásra – áll a cikkben.

Na de mivel próbálkozzak?

Csupa finomsággal. A táplálkozási tanácsadók általában azt tanácsolják, hogy vasat vörös húsokból, májból érdemes pótolni, mert ezek könnyebben beépülnek. De a vegetáriánusok számára is van remény: a szilva, a mazsola, a füge, a kajszibarack, a banán, a dió, a pisztácia, a mogyoró, a lencse, a sötét levelű zöldségek, a spárga, a hajdina és az őszibarack is viszonylag nagy mennyiségben tartalmaz vasat, ráadásul ezeknek az ételeknek a többségében C-vitamin is van, ami segíti a felszívódást.

Ezek alapján tehát tökéletes vacsora lehet egy baconbe tekert, grillezett máj kevés aszalt szilvás, vörösboros raguval és párolt, fokhagymás spárgával. (A szalonnával majd elszámolunk valahogy a háziorvosnál.)

Mindezeken túl hasznos lehet a bárány, ami nemcsak kiváló fehérjeforrás, de a többi húshoz képest kiemelkedően sok vas van benne. Szuper alternatíva a kagyló is, hiszen éppen annyi vas van benne, mint a bárányhúsban, azaz 100 g-ban 10,5 mg. Egy zöldséges-kagylós paella tökéletes választás vashiányosoknak.

A tejtermékek közül a juh- és a kecsketej tartalmazza a legtöbb vasat, a kiváló fehérjeforrásnak számító tojásban pedig 100 grammonként 1,4 mg található, így akár egy rántottával is tehetünk egy keveset a vashiány ellen. 

A gyümölcsök közül a ribizli, az őszi- és kajszibarack vastartalma viszonylag magas, belőlük is készíthetünk egy vajas-fűszeres gyümölcsragut, mondjuk, a sajttálunk mellé. 

A zöldségek és gombák között a vargánya vezet, de magas vastartalommal rendelkezik a bab, a borsó és a lencse is, amelyekből egy kis fehérborecettel, sült hagymával és fűszerekkel remek meleg saláták készülhetnek. Ha egy kis spenótot is hozzáadunk és egy kevés kecskesajtot morzsolunk rá, akkor tényleg mindent megtettünk a pihentető éjszakáinkért, ami gasztronómiailag lehetséges. (Bár a sóska és a spenót magas vastartalmú ételek, nem árt tudni, hogy a bennük található oxálsav gátolja a vas teljes felszívódását, így első számú vasforrásként ne hagyatkozz rájuk.)

Szuper vasforrás mindezeken túl a búzakorpa, a tökmag, a szezámmag és a lenmag is, amiket leginkább a reggeli zabpehelybe érdemes belecsempészni. Egy jó adag langyos, fahéjas almaraguval már nem is lesz annyira unalmas, de kakaóporral és narancshéjjal is feldobhatod. Hedonisták egy adag házi eperlekvárral és frissen felvert tejszínnel varázsolhatják az egészet teljesen egészségtelenné, viszont nagyon-nagyon finommá. 

Oszd meg másokkal is!
Mustra