Töredezett köröm és még 5 gyakori tünet, ami vashiányra utalhat

A vashiány a leggyakoribb hiánybetegségek egyike, melynek változatos tünetei megnehezíthetik a felismerést. Mutatunk néhány kevésbé ismert ismertetőjelet, melyek vashiányos állapotra utalhatnak.

A vas az emberi szervezet létfontosságú mikrotápanyaga, hiszen kulcsszerepe van az oxigén szállításában. Ezért is aggasztóak a WHO adatai, melyek szerint csaknem minden negyedik ember szenved vashiányban, és ma már az is köztudott, hogy a vérszegénység az esetek felében erre a hiányállapotra vezethető vissza. 

Vérszegénység esetén alacsony a vörösvértestekben található, és az oxigént szállító hemoglobin szintje, ennek hátterében vagy csökkent hemoglobin-termelődés, vagy fokozott vörösvértest-pusztulás áll.

Fontos tudni, hogy a csecsemők megfelelő táplálásával, felnőttkorban pedig a változatos étkezéssel megelőzhető lenne a probléma. És hogy a kisgyerekeken kívül még kik a veszélyeztetettek? Elsősorban a terhes nők, valamint azok, akiknél gyakran erős menstruációs vérzés jelentkezik, továbbá a rendszeres véradók, valamint a vegetáriánusok és a vegánok

A vashiány szokatlan tünetei
A vashiány szokatlan tüneteiShutterstock

A jól ismert tünetek - fáradékonyság, gyengeség, fejfájás, szédülés, sápadtság, fokozott szívdobogás-érzés - mellett akadnak szokatlan jelei is a vashiányos állapotnak, a Prevention.com össze is gyűjtött ezek közül néhányat, amelyeket érdemes komolyan venni.

Nem ehető dolgokat kívánsz meg?

Aki gyerekként szeretett földet enni, az valószínűleg vashiányban szenvedett. Egyelőre a kutatók számára sem világos, miért, de a vashiányban szenvedők gyakran kívánnak meg olyan, nem ehető dolgokat, mint a föld, a homok, a kukoricakeményítő, az agyag, a kréta, a kartonpapír vagy tisztítószerek. Ez az úgynevezett pica, amit nem csak kisgyerekeknél és terhes nőknél, de egyes tanulmányok szerint idősebb embereknél is előfordul, és azért is nehéz kiszúrni, mert az érintettek szégyenlik ezt a furcsa szokást. Tény, hogy a pica valódi természetét nehéz meghatározni (vitatott, hogy valóban csak biológiai érvekkel magyarázható hiánybetegségről van-e szó, vagy pszichológiai vonatkozásban is szót érdemel a szokatlan étkezési magatartás), de nem kizárt, hogy vashiány áll a nem ehető dolgok utáni sóvárgás hátterében.

Töredezett vagy kanál alakú körmök

Korábban írtunk már arról, hogy a körmeink állapota mi mindent árulhat el egészségünkről, ilyen az úgynevezett kanálköröm is, vagyis a szarulemez középső részének bemélyedése. Az elváltozást okozhatja valamilyen trauma is, például kőolajat tartalmazó oldószereknek való kitettség, de behorpadt körmök esetén mindenképpen érdemes vérvizsgálatot csináltatni. 

A vashiány szokatlan tünetei
A vashiány szokatlan tüneteiShutterstock

Száraz, repedezett ajkak

A kemény teleknek vagy a száraz levegőjű tereknek köszönhetően sokan ismerik a repedezett ajkak okozta kellemetlen érzést, de egy bizonyos típusú repedezés, mely a száj sarkát érinti, és ezáltal megnehezíti, az evést, a mosolygást vagy a kiabálást is, nagy eséllyel vashiányra utal. Egy 82 fős vizsgálatban legalábbis az alanyok 35 százalékánál kimutatták a vashiányos állapotot, ebben az esetben pedig a különböző krémek nem segítenek helyreállítani a problémát, csak a megfelelő táplálkozás és elegendő mennyiségű vas fogyasztása segíthet.

Nyugtalan lábak

Tapasztaltad már ücsörgés közben azt a bizsergető, égő, rángató érzést a lábaidban, ami arra késztetett, hogy folyton mozgasd őket? Ezt érzik azok, akik nyugtalan láb szindrómával  küzdenek, azzal a különbséggel, hogy őket megállás nélkül kínozza a furcsa érzet, mintha rovarok mászkálnának az alsó végtagjaikban. Az orvosok még nem biztosak abban, hogy mi okozza a jelenséget, de néhány kutatás arra utal, hogy a vashiánynak köze van hozzá. Egy 2013-ban végzett vizsgálat szerint például a nyugtalan láb szindróma előfordulása 24 százalékkal gyakoribb a vashiányos vérszegénységben szenvedő betegek körében, mint másoknál.

A vashiány szokatlan tünetei
A vashiány szokatlan tüneteiShutterstock

Duzzadt nyelv és nyelési nehézségek

Egy másik nem túl nyilvánvaló tünete a vashiánynak a nyelvgyulladás, amitől fájdalmassá válik a beszéd, a rágás és a nyelés is. Egy tanulmányban azt találták, hogy a vashiányos vérszegénységben szenvedők 27 százalékánál jellemző a duzzadt, sima felületű, puha nyelv, a szájszárazság, az égető érzés, és más, a szájon és a szájüregben tapasztalható tünetek.

Folyton jeget ennél?

Egy sor esettanulmány bizonyítja, hogy a picának van egy speciális formája, a jég utáni sóvárgás, mely a súlyos vashiány egyik leggyakoribb tünete. Bár a pontos okok itt sem világosak, a szakemberek feltételezései szerint a jég rágcsálása a vashiánnyal járó fáradtság, illetve a gyulladt nyelv viszonylag hatékony ellenszereként szolgálhat.

Ha szeretnéd megelőzni vagy megszüntetni a vashiányt, illetve a vérszegénységet, kattints az alábbi cikkre, melyből kiderül, hogyan fedezhetjük a napi vasszükségletünket. 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek