Mennyire káros valójában az e-cigi? És van haszna is?

A leszokni vágyó vagy a cigarettafüst káros hatásait elkerülni kívánó dohányosok esetében egyre divatosabb az elektromos cigaretta használata. De vajon tényleg kevésbé káros az e-cigi, mint a hagyományos füstölés?

Az elektromos cigarettát 2003-ban dobta piacra egy kínai cég, és az azóta eltelt másfél évtizedben folyamatosan vált egyre népszerűbbé világszerte. Az e-cigi hasonló érzést nyújt, mint a klasszikus cigaretta, azonban dohány és papír elégetése nélkül, a cigarettafüstben található káros anyagokat mellőzve juttat nikotint a szervezetbe. Sokan mégis kétségbe vonják, hogy valóban egészségesebb alternatíváról van-e szó. Mi az igazság? Ennek járt utána a Harvard online folyóiratának cikke.

Rászoktathat a dohányzásra

Az e-cigaretta hatósági szabályozása a legtöbb országban még igencsak gyerekcipőben jár. Az USA-ban csupán 2016-tól rendelkezik fölötte az Élelmiszer- és Gyógyszer-engedélyeztetési Hivatal (FDA), Magyarországon ugyanebben az évben került ki hivatalosan a dohánytermékek kategóriájából. Az Európai Unióban egyébként nincs egységes szabályozás, a tagállamok saját szabályokat alkalmazhatnak. Az Egészségügyi Világszervezet nemrégiben azt közölte, hogy az e-cigi káros, és a használatát szabályozni kell.

Hasznos vagy káros az e-cigi?
Hasznos vagy káros az e-cigi?Mauro Grigollo / Getty Images Hungary

Dr. Vaughan Rees, a Harvard orvosi karának szakértője szerint az elektromos cigaretta legnagyobb veszélye, hogy könnyen rászoktathatja használóját a valódi dohányzásra. Ez különösen a fiatalok esetében veszélyes, akik azt gondolják, nem ártanak maguknak, ha e-cigit szívnak, de a benne levő nikotin és maga a cigarettázás tevékenysége könnyen elcsábítja őket a jóval veszélyesebb hagyományos dohánytermékek irányába.

Valóban segít a leszokásban?

Azok számára viszont, akik már rendszeresen dohányoznak, az e-cigi segítséget nyújthat a leszokáshoz – legalábbis ezt állítják a gyártók. Bár a tudományos bizonyítékok egyelőre elég hiányosak, egy idén megjelent kutatás úgy találta, hogy az e-cigaretta valóban jobb eredményeket ért el ezen a téren, mint más leszokást segítő termékek, például a nikotintapasz vagy a nikotinos rágó.

Egy év után a leszokni vágyó e-cigizők 18 százalékának sikerült végleg felhagynia a hagyományos dohányzással, míg más módszerek esetében ez az arány csupán 10 százalék volt. Fontos viszont hozzátenni, hogy az előbbiek 80 százaléka továbbra is szívott e-cigarettát, vagyis ugyanúgy mérgezte nikotinnal a szervezetét, mint korábban, míg utóbbiaknak csupán 9 százaléka használt egy év elteltével is tapaszt vagy rágót.

Az elektromos cigaretta elsősorban azoknak hasznos, akik rendszeresen dohányoznak, és nem tudnak vagy nem akarnak felhagyni ezzel a káros szenvedélyükkel. Az ő esetükben ténylegesen egészségesebb, ha „csupán” a nikotint viszik be cigarettázás során a szervezetükbe, és nem lélegzik be a dohányfüstben található megannyi más, rendkívül mérgező anyagot. Ilyen tekintetben tehát valóban segít az e-cigaretta, a legjobb megoldás mégis az, ha felhagyunk mind a hagyományos dohánytermékek, mind az elektromos cigi használatával. A sikeres leszokáshoz érdemes lehet szakember segítségét igénybe venni.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek