Ebből az ásványi anyagból valószínűleg sokkal többet kellene enned

A magas vérnyomás szinte már népbetegség, és komoly bajok előszobáját jelenti. Az okok között bizonyos tápanyagok hiánya is ott van, többek között a káliumé, amiből túl keveset veszünk magunkhoz, pedig vizsgálatok szerint amolyan természetes vérnyomáscsökkentőnek is tekinthetjük. A kulcs itt is az egészséges, kiegyensúlyozott étrend, a mesterséges káliumpótlással vigyázni kell.

A kálium fontos szerepet játszik a sejtek megfelelő működésében. Szabályozza a szívritmust, biztosítja az izomzat és az idegek helyes működését, továbbá elengedhetetlen a fehérjeszintézishez és a szénhidrátok lebontásához - olvasható a Harvard Medical School hasábjain. Nagy mennyiségben szükséges a szervezet számára (napi szinten kb. 3,5 gramm az ajánlott mennyiség), sokan mégis alig jutnak elegendő káliumhoz.

Túl keveset fogyasztunk belőle

Vadászó-gyűjtögető őseink évezredekkel ezelőtt káliumban gazdag és nátriumban szegény táplálékon éltek (előbbiből 16-szor annyit fogyasztottak, mint az utóbbiból), a modern nyugati étrend esetében viszont megfordult az arány. A feldolgozott élelmiszerek magas só- és alacsony káliumtartalma miatt napjainkban kétszer annyi nátriumot fogyasztunk, mint káliumot. Ez lehet az egyik oka többek között a magas vérnyomás gyakori előfordulásának.

Zöldségben-gyümölcsben az erő
Zöldségben-gyümölcsben az erőyulka3ice / Getty Images Hungary

A káliumban gazdag étrend segít a vérnyomás szinten tartásában. A DASH-diéta (Dietary Approaches to Stop Hypertension) kidolgozói vizsgálataik során összehasonlítottak három étrendet. A klasszikus amerikai étrendnek számító első változat napi 1,7 gramm káliumot tartalmazott, a második, amelyben ugyanezt gyümölccsel, zöldséggel és alacsony zsírtartalmú tejtermékekkel egészítették ki, 4,1 grammnyi mennyiséget. A harmadik esetében a kálium ugyanennyi maradt, a vörös húsokat és a cukor mennyiségét azonban alaposan csökkentették. Mint kiderült, a második étrend 2,88 Hgmm-rel, a harmadik pedig 5,5 Hgmm-rel jobban csökkentette az alanyok szisztolés vérnyomását, mint a hagyományos változat. A magas vérnyomástól szenvedők esetében még látványosabb volt a különbség: az első és a harmadik étrend közti eltérés itt 11 Hgmm-es értéket mutatott.

Kiegyensúlyozott étrenddel a magas vérnyomás ellen

A magas vérnyomás számos komolyabb probléma, például a szívbetegség és a stroke előszobája. Nem véletlen, hogy egy kutatás, amelyben 43 ezer férfi egészségügyi adatait követték nyomon nyolc éven keresztül, úgy találta, hogy azok az alanyok, akik a legnagyobb (kb. 4,3 gramm) mennyiségben fogyasztanak káliumot napi szinten, 38 százalékkal kevésbé esélyesek rá, hogy szélütést kapjanak, mint azok, akik akár csak feleennyi mennyiségben visznek be káliumot szervezetükbe. 

A zöldségek és gyümölcsök a legkiválóbb természetes káliumforrások, ezért fontos, hogy minél többet fogyasszunk belőlük, és törekedjünk a kiegyensúlyozott étrendre. A káliumtartalmú étrend-kiegészítőktől és a sópótló készítményektől viszont óvakodjunk, ezek ugyanis káros mennyiségben tartalmazhatnak káliumot. A túlzásba vitt káliumfogyasztás számtalan módon veszélyes a szervezet számára, például abnormális szívritmust okozhat.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek