Tényleg egészségesebb a tejmentes fagyi?

Ha tudjuk valamiről, hogy nem igazán egészséges, akkor hajlamosak vagyunk valamilyen mentes változatot választani belőle, hátha egészségesebb és/vagy hátha nem hizlal annyira. De – konkrétan a fagylalt esetében – ha nincs rá feltétlenül szükségünk, akkor egyáltalán nem biztos, hogy jobban járunk vele

A nyári forróságban egymás után dobáljuk magunkba a fagyit, ha megtehetjük, bár mindenki tudja, hogy édesség, azaz hizlal, meg különben is tele van cukorral satöbbi. Ezért aztán meg is jelentek azok a jégkrémek, fagylaltok, parfék és más hűtött finomságok, amelyek egészségesebbnek hirdetik magukat a többinél, ilyenek például a tejmentes fagylaltok. Teresa Fung, a Harvard Egészségtudományi Karának munkatársa utánajárt, hogy ez valóban így van-e.

Ne dőlj be a reklámnak

A klasszikus fagylalt legfőbb összetevője a tejszín – az előírások szerint minimum 10 százalék tejszínt kell tartalmaznia egy terméknek ahhoz, hogy fagylaltnak számítson. Emellett a fagyi tartalmaz többek közt tejfehérjét, cukrot, stabilizáló- és emulgeálószereket (lecitint, mono- és diglicerideket), ízesítőszereket és egyéb hozzávalókat (gyümölcs-, keksz- és mogyoródarabokat stb.). Más hűtött desszertek hasonló összetevőkből állnak, kisebb-nagyobb eltérésekkel. A sorbet kevesebb tejszínt, viszont több cukrot tartalmaz, köszönhetően a benne található gyümölcspürének, a fagyasztott joghurt – nevének megfelelően – joghurtkultúra felhasználásával készül.

Kedvenc nyári édességünk
Kedvenc nyári édességünkGMVozd / Getty Images Hungary

Mostanság viszont egyre népszerűbbek a tejszín nélkül készülő fagylaltok, amelyeket a laktózérzékenyek vagy a vegán étrendet követők is fogyaszthatnak. Gyártásukhoz általában növényi tejpótlékokat, például kókusztejet, mandulatejet vagy szójatejet használnak. Ezek némelyike magas zsírtartalmú, így képes megkötni és krémes állagúvá tenni a készítményt, mások viszont, mint a mandulatej, zsírban szegények, ezért más zsírsavakra, például kókuszolajra vagy avokádóolajra van szükség ahhoz, hogy a fagyi elnyerhesse megszokott állagát.

A sok helyütt egészségesebbnek hirdetett tejmentes fagylaltok cukor-, zsír- és kalóriatartalma sem alacsonyabb. 120 milliliternyi hagyományos csokifagyi 140 kcal-t, 7 gr zsírt és 16 gr cukrot tartalmaz, ezzel szemben a tejmentes változat ugyanebben a mennyiségben 160 kcal-val, 10 gr zsírral és szintén 16 gr cukorral van felvértezve. Hacsak nem egészségi vagy étrendi okokból kerülöd a tejet, nincs különösebb ok rá, hogy a hagyományos fagyi helyett a vegán verziót válaszd.

A mértékletesség a megoldás

Érdemes ismerni az összetevők listáját, hiszen gyakran, ha például zsírban szegényebb a termék, másból – cukorból, stabilizátorokból stb. – többet tartalmaz, kiegyenlítve az arányokat. Ezt természetesen legkönnyebben a jégkrém csomagolásán ellenőrizheted. Ha óvni szeretnéd a vonalaidat, olyat válassz, ami a lehető legkevesebb káros összetevőt tartalmazza, és ne nassolj többet a kelleténél. Napi kalóriabeviteled maximum 10 százalékát jelentsék a hozzáadott cukrok, szintén legfeljebb 10 százalékát a telített zsírsavak. Egy-két gombóc fagyi bőven elég, ne habzsold mértéktelenül a jeges finomságokat.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek