A fehérjehiány 10 jellemző tünete

Szervezetünk számára elengedhetetlen a megfelelő fehérjeellátás, melynek hiányában akár komolyabb egészségügyi gondok is kialakulhatnak. Mutatjuk a leggyakoribb tüneteket.

A fehérje többek között az izomépítésben, az éhségérzet csillapításában, a haj és a körmök egészséges növekedésében, és vércukorszintünk kordában tartásában is fontos szerepet játszik. Főként a kalóriaszegény diétát követő fogyókúrázók, a sportolók, illetve a növényi étrendet fogyasztók esetében jelentkezhet fehérjehiány, ami kedélyállapotunktól a testsúlyunkig számos területen okozhat problémákat. A szakértők szerint érdemes étkezésenként legalább 20 gramm fehérjét fogyasztanunk, ez elegendő energiát biztosít számunkra a nap folyamán. A Prevention írása összeszedte a tíz leggyakoribb tünetet, ez alapján felismerhetjük, ha szervezetünk nem jut elegendő fehérjéhez.

Ez történik, ha nem eszel elég fehérjét

Kondizol, mégsem izmosodsz

Mit gondolsz, a sportolók többségének miért van szüksége fehérjetartalmú táplálékkiegészítőkre? Megfigyelheted, hogy ha edzést követően nem fogyasztasz elegendő fehérjét, az izmaid nem tudnak megfelelően regenerálódni és fejlődni, ezért hiába emelgeted folyton a súlyokat, mégsem érsz el látványos eredményt. Edzés után ne felejtsd el újratölteni fehérjével a szervezetedet.

Folyamatosan édesség és szénhidrát után sóvárogsz

Ha az étkezések során nem jutsz elég fehérjéhez, gyakran előfordul, hogy erős késztetést érzel a különböző cukros édességek, illetve a magas szénhidráttartalmú, hizlaló ételek fogyasztására. A fehérje viszont gondoskodik róla, hogy minél tovább jóllakottnak érezd magad, ezzel kordában tartja az étvágyat, és segít, nehogy elcsábulj egy kiadós nassolásra.

Ezek a fehérjehiány leggyakoribb tünetei
Ezek a fehérjehiány leggyakoribb tüneteiSergei Savostyanov

Száraz, pikkelyes a bőröd

A fehérjének nem csupán izmaink, hajunk és körmünk, de bőrünk felépülésében és egészségében is nagy szerepe van. Ha nem jutunk elég fehérjéhez, korábban selymes, szépen csillogó bőrünk szárazzá, fakóvá és pikkelyessé válhat.

Ebéd után rögtön újra megéhezel

A szénhidrátokat gyorsabban emészti meg a szervezetünk, mint a zsírsavakat és fehérjéket, ezért ha szénhidrátban dúskáló, de zsírsavakban és fehérjében szegény ételeket fogyasztunk, gyakran érezzük magunkat étkezés után szinte azonnal újra éhesnek. A helyes arány egy étkezésen belül 40 százalék fehérje, 30 százalék zsír és 30 százalék szénhidrát.

Folyton fáradtnak érzed magad

A fehérje segít jobban koncentrálni és éberebbnek maradni, a szénhidrátoktól viszont inkább álmosabbak és tompábbak leszünk. Ha egész nap kómásnak érzed magad, mintha köd borulna az elmédre, lehetséges, hogy a szervezeted nem jut elegendő fehérjéhez. Az anémia, vagyis a vashiányos vérszegénység tüneteként szintén felléphet állandó fáradtság. Nem véletlen, hogy számos magas vastartalmú étel, például a babfélék, a csirkemáj vagy a darált marhahús fehérjében is igen gazdag.

Töredezik és hullik a hajad

A fehérjében található aminosavak gondoskodnak a haj egészséges növekedéséről, a hajszálak megfelelő vastagságáról és erősségéről. Ezek hiányában hajszálaink könnyen töredezni kezdenek, vékonnyá és fénytelenné válnak, sőt akár ki is hullhatnak. Ezúttal is a megfelelő táplálkozás a kulcs az egészséges állapot megőrzéséhez.

Fehérjére márpedig szükségünk van
Fehérjére márpedig szükségünk vanRoberto Machado Noa / Getty Images Hungary

Fogysz, de nem látszik rajtad

Előfordulhat, hogy a diétázásnak köszönhetően fokozatosan veszítünk testsúlyunkból, testalkatunkat illetően mégsem történik látványosabb változás. Ennek oka, hogy a fehérjehiány következtében zsír helyett az izmainkból veszítünk. Ahogy idősödünk, az izomvesztés úgy válik egyre gyakoribbá, ezért lesz az évek múltával egyre fontosabb a megfelelő mennyiségű fehérje fogyasztása.

Folyton rossz a hangulatod

A fehérjében található aminosavak agyunk boldogsághormonjai, a dopamin és a szerotonin termelődéséhez is elengedhetetlenek, ezért fehérjehiány esetén levertebbnek érezzük magunkat, gyakoribbak lehetnek a hangulatváltozásaink, illetve szorongásos tüneteket is észlelhetünk.

Puffadtság és teltségérzet

Mivel a fehérje fontos szerepet játszik sejtjeink külső és belső folyadékegyensúlyának szabályozásában, ha nem jutunk belőle elegendő mennyiséghez, azt is tapasztalhatjuk, hogy rendellenesen felpuffad a hasunk, a lábunk és a bokánk, illetve hogy hiába kerüljük a hizlaló ételeket, folyton telinek érezzük magunkat.

Gyakrabban vagy beteg

A fehérje immunrendszerünk erősítéséhez is nagymértékben hozzájárul, így fehérjehiány esetén lehet, hogy a szokásosnál gyakrabban leszünk náthásak vagy dönt le bennünket lábunkról egy vírusfertőzés. A legtöbb fehérjében gazdag étel nagy mennyiségben tartalmaz cinket is, ami hasznos a megfázás elleni harcban, a különböző vitaminokról már nem is beszélve.

Oszd meg másokkal is!
Mustra