Tényleg egészségesebb a cukkini nyersen?

A cukkini finom nyári csemege, mely nem véletlenül vált népszerűvé a gasztronómia szerelmeseinek körében az utóbbi évtizedekben. Sütve és nyersen egyaránt fogyasztható, de vajon ártalmas vagy hasznos számunkra az utóbbi változat?

A spárgatökfélék családjába tartozó, Európa déli részéről származó cukkini besorolását tekintve gyümölcsnek számít, mi azonban mégis zöldségként fogyasztjuk. Rengeteg felhasználási módja ismert, a salátáktól a főzelékig, sütve, rántva, grillezve – sokan mégis nyersen szeretik legjobban. Egyes források azonban a nyers cukkini bizonyos mellékhatásaira hívják fel figyelmünket. A Healthline cikke utánajárt, vajon mennyiben van igazuk.

Hasznos és ártalmatlan, de figyeljünk oda

A cukkini számtalan, egészségünkre hasznos tulajdonsággal rendelkezik. Telis-tele van például vitaminokkal és ásványi anyagokkal, emellett természetes növényi antioxidánsokban is dúskál. A benne található zsírsavak segítik emésztésünket, ezzel gátat vetnek a székrekedésnek is. Mivel vízben és növényi rostokban gazdag, ellenben kalóriákban igencsak szegény, a cukkini fogyókúrázók számára is kiváló. Szénhidrátokat is csupán elvétve tartalmaz, ezért a cukorbetegek részére is hasznos lehet, a vízben oldódó rostok, a C-vitamin és a kálium pedig szívünk egészségét is javíthatja. Végezetül, a béta-karotinnak és a C-vitaminnak köszönhetően a cukkini a megfelelő látás megőrzésében is segít, a lutein és zeaxantin antioxidánsok pedig csökkentik az időskorral járó szembetegségek kialakulásának kockázatát.

A cukkini nagyon egészséges. De nyersen vagy főzve?
A cukkini nagyon egészséges. De nyersen vagy főzve?Funwithfood / Getty Images Hungary

A nyers cukkini fogyasztása a legtöbb esetben teljesen veszélytelen, káros mellékhatásoktól mentes. Néhány esetben azonban akadhatnak gondok. Előfordulhat például, hogy egy különösen keserű ízű cukkinira bukkanunk. A kellemetlen ízélményt a növényben felhalmozódott kukorbitacin okozza. Ezt a tökfélékben megtalálható anyagot a növények a rovarok, illetve gombás kártevők elleni méreganyagként termelik, az emberi szervezetbe kerülve pedig hányás-hasmenést, émelygést, hajhullást, legsúlyosabb esetben pedig akár halált is okozhat. Nem kell azonban megijednünk, hiszen a boltok polcain található cukkinikat gondosan válogatták, amivel alaposan kiszűrték a potenciálisan veszélyes darabokat. Mégis, ha úgy éreznénk, túlságosan keserű cukkiniba haraptunk, jobb kiköpni a falatot, mintsem lenyelni.

A nyers cukkini puffadásérzetet is okozhat, mivel tele van például cellulózzal, mely szénhidrát a növényi sejtfal alapanyaga, illetve oldódó zsírsavakkal, melyek erjesztik bélbaktériumainkat és bélgázt termelnek. Végezetül a nyers cukkiniban rejtőzhetnek olyan baktériumok, illetve egyéb fertőző anyagok, melyek a főzés-sütéssel eltűnnek a növényből. Összességében tehát a boltok polcain található cukkini szinte minden esetben ártalmatlan, de nem árt az óvatosság. Érdemes fogyasztás előtt mindig alaposan megmosnunk. Ha mégis bármilyen káros utóhatással találkoznánk, ne habozzunk orvoshoz fordulni segítségért.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek