Ezért olyan ártalmas szervezetünknek a cukor

Számtalanszor halljuk, mennyire rossz hatással van egészségünkre, ha túlzásba visszük a cukros ételek és italok habzsolását. De vajon miért is ártalmas pontosan a mértéktelen cukorfogyasztás?

Forrása alapján kétféle cukrot különböztethetünk meg egymástól: egyrészt a cukor természetes úton megtalálható a különféle zöldségekben, gyümölcsökben és tejtermékekben. Az ún. hozzáadott cukrok ellenben a gyártás során kerülnek a különböző ételekbe és italokba, az édes ízhatás fokozásának érdekében. A legtöbb feldolgozott élelmiszerben megtalálhatóak hozzáadott cukrok, legjobban pedig a sütemények, csokoládék, üdítőitalok és gyümölcsjoghurtok dúskálnak bennük. A hozzáadott cukrok nagy mennyiségben igencsak ártalmasak tudnak lenni. A Medical News Today cikke összeszedte ennek okait.

A cukros ételektől jobban hízunk, mint bármi mástól

Először is, a hozzáadott cukroknak nincs valódi tápértékük, pusztán üres kalóriabombák. Szervezetünk gyorsan lebontja őket, így igen kevés energiával szolgálnak. Mivel gyorsan lebomlanak, a cukros ételek nem igazán csillapítják éhségünket – helyette úgy érezzük, újra és újra ennünk kell, így nem tudunk ellenállni az újabb és újabb kalóriáknak. Mindemellett az üres kalóriák fogyasztása a hasznos tápanyagokban gazdag ételek pozitív hatásait is csökkenti.

A magas kalóriatartalom miatt nem meglepő, hogy a cukros élelmiszerek a leghizlalóbb táplálékok közé tartoznak. A statisztikák szerint egy átlagos amerikai felnőtt 308 kalóriányi cukrot fogyaszt napi szinten, mely mintegy háromszorosa az orvosok által ajánlott mennyiségnek. Nem csoda, ha világszerte egyre inkább népbetegségnek számít a kóros elhízás. A túlzásba vitt cukorfogyasztás még akkor is bőségesen gyarapítja kilóink számát, ha mellette rendszeresen mozgunk.

Ezért rossz a cukor
Ezért rossz a cukorChris Ryan / Getty Images Hungary

Az üres kalóriák mértéktelen fogyasztásából következő elhízás könnyen vezethet a 2-es típusú diabétesz kialakulásához is. Tudósok szerint ezen a téren a cukros üdítők a leginkább sárosak – egy 2010-ben publikált kutatás úgy találta, hogy akik naponta legalább kétszer isznak kólát vagy hasonló üdítőitalokat, huszonhat százalékkal nagyobb a diabétesz kialakulásának esélye.

A cukor fogainkat is könnyen tönkreteheti. A magas szénhidráttartalmú cukros ételek ugyanis ragacsos lepedéket képeznek a fogakon, melyben csak úgy hemzsegnek a baktériumok. A cukrokon élősködő bacik savat termelnek, mely roncsolja a fogzománcot, így hamar szuvasodás jön létre. Fogaink egészségnek megőrzésére a legbiztosabb módszer, ha nem visszük túlzásba az édességek habzsolását.

Végezetül a magas cukortartalmú étrend szívünknek és érrendszerünknek is jelentősen árt. A problémák kialakulása itt is az elhízás számlájára írható, jelen esetben szintén a cukros üdítők állnak a szégyenteljes dobogó legmagasabb fokán. Ennek legfőbb oka, hogy ezek az italok nem csökkentik éhségérzetünket, ahogy energiával sem látják el szervezetünket, ellenben rengeteg kalóriát tartalmaznak.

Összegezve: a cukor önmagában fontos tápanyag szervezetünk számára, és – mint említettük – számtalan zöldségben, gyümölcsben és tejtermékben fordul elő természetes és egészséges módon. A probléma akkor adódik, mikor az ajánlott mennyiségnél többet fogyasztunk, azaz valójában az egészségtelen, hozzáadott cukrok fogyasztása okoz gondokat. Ezt könnyen elkerülhetjük, ha odafigyelünk rá, mit és mennyit eszünk. Érdemes például a különböző termékek csomagolásán található információk alapján tájékozódni, így tudhatjuk, mennyi hozzáadott cukrot tartalmaznak az adott élelmiszerek. A szakemberek által napi szinten férfiaknál 36 gramm, nők esetében pedig 25 gramm hozzáadott cukormennyiségnél húzzák meg a felső határt.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek