Ezt teszi a cukor a szervezeteddel

A túlzott cukorfogyasztás veszélyei számos formában testet ölthetnek.

Ma már köztudott, hogy a hatvanas évek vége felé az amerikai cukorlobbi mai áron nagyjából 13 millió forintért megvett pár harvardi kutatót, hogy egy tanulmányban vonják kétségbe a túlzott cukorfogyasztás és a szív- és érrendszeri megbetegedések közti, egyre nyilvánvalóbbá váló összefüggéseket. A rendkívül sikeres lépés eredménye az lett, hogy a cukor helyett a zsíros ételek váltak az első számú közellenséggé, az évtizedeken át vígan cukrozó pufi amerikaiak pedig még több cukrot fogyasztottak, mint azelőtt. Jelenleg az Egészségügyi Világszervezet által még megfelelőnek tartott napi 25 g cukor nagyjából négyszeresét fogyasztja el egy átlag amerikai egy nap alatt, annak ellenére, hogy az azóta napvilágot látott kutatásoknak köszönhetően egyértelművé vált, hogy a fehér halál öl, butít és nyomorba dönt. A cukor káros élettani hatásairól az Iflscience írt. Nézzük a legfontosabbakat. 

shutterstock 144235945
  • Az ajánlottnál nagyobb mennyiségű cukorbevitel lekorlátozza például az agy azon részeit, amelyek az emlékezésért felelősek. Ideális a csokigyárosok számára: így arról is könnyű elfeledkezni, amit a cukorról olvastál, mielőtt felzabáltál egy tábla csokit.
  • A vércukorszint hirtelen megemelkedésével, majd alázuhanásával járó cukorzabálás még több étel – főleg cukor – utáni sóvárgást eredményez, és az inzulinrezisztencia, valamint a cukorbetegség kialakulásának kockázatát is megemelheti.
  • Az ajánlottnál nagyobb mennyiségű cukorfogyasztás ezenkívül a hasnyálmirigyrák, a köszvény és a vesebetegségek kialakulásának esélyét is megemeli.
  • A kis mennyiségben egy egészséges étrendben is megtalálható, például gyümölcsökkel a szervezetbe juttatott cukor persze kell ahhoz, hogy biztosítsa a szervezet megfelelő energiaellátását, a túl sok cukor azonban még a rendszeres testmozgás ellenére is elhízáshoz vezethet, és a magas vérnyomás és a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásához is hozzájárul.
  • A máj által lebontott és energiává alakított fruktóz mennyiségének megnövekedése a máj gyulladásához és a nem alkoholos zsírmáj betegség kialakulását is segíti.
  • Emellett a szájüregben tanyázó baktériumok számára is kiváló üzemanyag a cukor. A baktériumok által termelt savak aztán elpusztítják a fogzománcot. 

Többek között ezt teszi a cukor a szervezetünkkel. De vajon lehet élni cukor nélkül? Kipróbáltuk

Oszd meg másokkal is!
Mustra