A határérték tripláját esszük itthon sóból – így csökkentsd a bevitelét

Olvasási idő kb. 3 perc

A mértéktelen sófogyasztás igencsak káros tud lenni az egészségünkre. De hogyan érhetjük el, hogy minél kevesebb sót használjunk ételeinkhez?

A konyhasó (nátrium-klorid) fogyasztása elengedhetetlen létszükséglet az emberi szervezet számára, hiszen többek között az izomműködésben és a szervezet folyadékszabályozásában is kiemelt szerepet játszik. Elegendő csupán kis mennyiséget – naponta kb. 3-5 grammot – fogyasztanunk belőle, melynél azonban gyakran sokkal több sót viszünk be szervezetünkbe a különböző étkezések alkalmával. Ez pedig igencsak káros hatással lehet az egészségünkre.

Sózunk, mintha nem lenne holnap. Aztán nem is leszSózunk, mintha nem lenne holnap. Aztán nem is lesz

Évente 63 ezren halnak meg kardiológiai betegségben itthon, közben a határérték tripláját esszük sóból. A kalciummal sem állunk jól.

Tovább olvasom

Sóból is megárt a sok

A túlzott sófogyasztás következtében például megnő az erekben lévő víz térfogata – ugyanis a sóban lévő nátrium megköti a vizet –, így emelkedik vérnyomásunk, ami hosszú távon szív- és érrendszeri problémák kialakulásához vezethet. Szinte nem is sejtjük, mennyire hatalmas mennyiségben találkozunk a konyhasóval mindennapi étkezéseink során. Nem csupán a különböző leveseket és sült ételeket sózzuk agyon előszeretettel, de mindenféle készételek, illetve snackek – csipszek, sós mogyorók stb. –, sőt szószok és fűszerek, de még a kenyerek is túltengnek a konyhasótól.

Érdemes tehát megfogadni a Harvard Medical School alábbi tanácsait arra vonatkozóan, miként szoríthatjuk vissza a só fogyasztását mindennapi étkezéseinkben.

Sócsökkentő gyorstalpaló

Tegyük például só használata helyett más módon ízletesebbé ételeinket. Rengetegféle természetes ízesítő közül választhatunk, mint például a fokhagyma, a gyömbér, a citrusos öntetek, a balzsamecet, a fahéj, a bazsalikom, az erős paprika, a fekete bors, a citromlé és még sorolhatnánk. Ugyanígy a különböző növényi zsiradékok – például az olíva-, a szójabab-, a repce- vagy az avokádóolaj – is kiválóan gazdagíthatják ételeink ízét.

Csökkentsd a sót!
Csökkentsd a sót!Shutterstock

Emellett már az étel készítésekor kicsalhatjuk a különböző húsok és zöldségek természetes zamatát anélkül, hogy plusz ízesítőket kellene hozzáadnunk. Ha például felforrósított serpenyőben gyorsan megpirítjuk a húst még sütés előtt, a hő hatására rajta keletkező réteg magába zárja az ízeket és nedveket. Ha mikrohullámú sütőben melegítjük a készételeket, érdemes egy kis olajat vagy citrusos öntetet permetezni rá a kellemesebb ízösszhatás érdekében.

Kevesen tudják, hogy a kenyér is rengeteg sót tartalmaz – mind tartósítószerként, mind ízfokozóként. Habár a teljes kiőrlésű pékáruk sótartalma jelentősen kisebb, mint a fehér kenyéré, ezekben is szép mennyiségben található nátrium-klorid, ezért érdemes inkább különféle magvak, zabpelyhek fogyasztásával helyettesítenünk napi kenyéradagunkat. Ha pedig előre elkészített ételek fogyasztása helyett mi magunk vásároljuk meg a különböző hozzávalókat ebédünkhöz, és ügyelünk rá, hogy jó minőségben (például a helyi piac őstermelőitől) szerezzük be azokat, alapvetően ízletesebb lesz a főztünk, amihez így kevesebb sót vagy fűszert kell hozzáadnunk.

Túl sok a só a kenyérbenTúl sok a só a kenyérben

„Sósabb, mint a tengervíz.”

Tovább olvasom
Oszd meg másokkal is!
Ezt olvastad már?

Érdekességek