Lenyeltem a rágóm, most mi lesz?

Béka ugyan nem nő a hasadban, de van, aki szerint hét évedbe kerül majd a szervezetednek, hogy lebontsa.

Ki ne nyelt volna le rágót az élete során? Sokan ilyenkor összeragadó belekről meg soha le nem bomló rágómaradványokról hallanak, és szörnyülködve képzelik el, hogy majd amikor a régészek 600 év múlva megtalálják a földi maradványait, mindössze csak rágógumis asszonyként teszik majd ki a múzeumba, ahol külön mutogatják a soha le nem bomló vackokat, amiket a régészeti lelet talán valami furcsa perverzió eredményeképpen nyelt le hajdan. 

A rágót nem lehet megemészteni

Sem egy nap alatt nem fog menni, sem hét év alatt. A jó hír viszont az, hogy a szervezetünk olyan pompásan lett kitalálva, hogy bele sem kezd az egész műveletbe, egyszerűen csak kilöki magából a következő esedékes vécélátogatás alkalmával. Ahogyan a többi olyan dolgot is eltávolítja, amit nem tud hasznosítani. 

A gasztroenterológus sem látott még senkiben rágót

A téma iránt igazán fogékonyaknak David Milov, az orlandói Nemours Gyermekklinika gasztroenterológusa erősíti meg, hogy a legenda, miszerint örökké eggyé válunk egy darabka mentolos rágóval, nem igaz. „Ez azt jelentené, hogy minden olyan emberben, aki az elmúlt hét évben véletlenül lenyelt egy rágót, rágógumi-maradványokat kellett volna látnom. De kolonoszkópia és kapszulás endoszkópia során sem találkoztunk ilyennel. Tény, hogy néha látunk az emésztőrendszer különböző pontjain itt-ott egy rágót, de a páciensek elmondása szerint ezek maximum egy hete sínylődnek a szervezetben” –mondta az orvos. Hasonlóról számolt be Rodger Liddle is, a Duke Egyetem orvosi karának tanára, aki szerint egy átlagos rágó nem okozhat gondot, de ha egyszerre sokat nyelünk le, az már igen. Ha pénzérmékben nézzük, ott is igaz az, hogy a kisebbek távoznak a szervezetből, a nagyobb pénzek azonban már okozhatnak gondokat. 

Nem marad a szervezetedben a rágó
Nem marad a szervezetedben a rágóShutterstock

Tehát, akkor mi történik valójában? 

Az édesítők és egyéb összetevők lebomlanak, a gumi alapja viszont nem. Szerencsére azonban ez sem tartalmaz semmi olyan anyagot, ami határozottan káros lenne az emberre, hiszen ha ilyen lenne benne, akkor nem is kerülhetne forgalomba. Ráadásul elég sok olyan történelmi feljegyzést találtak, ami szerint már évszázadokkal ezelőtt is rágcsáltak az emberek különböző természetes gumiszerű dolgokat, igaz, akkor még nem volt sárgadinnyés ízesítésű belőle. Ráadásul a rágó szerkezete is olyan, hogy nem igazán hat rá az emésztőrendszer, nem old ki belőle semmit, kicsit ugyan lassabban juthat át az emésztőrendszeren, mint egy normális étel, de gondot nem okoz. 

Azért nem érdemes mostantól lenyelned a rágót

Néhány feljegyzés azért van, amikor a rágó elzáródást okozott a bélrendszerben. Általában gyerekeknél fordult elő, akik nem egyet, hanem egyszerre többet is lenyeltek. Három esetből két gyereknél a szülők a jó magaviselet megerősítéseként adtak rágót a gyereknek rendszeresen, de arra már nem figyeltek, hogy ki is köpjék azt, így a sok lenyelt rágó lassan de biztosan egy nyúlós masszává állt össze a gyomorban. Egy másfél éves gyerek pedig a rágóra még néhány érmét és egyéb dolgot is ráeresztett, amik összeragadtak, és elzáródást okoztak. A jó hír viszont az, hogy bár ezekben az esetekben az orvosoknak kellett közbelépni, komolyabb veszélyben nem voltak a gyerekek. Egy felnőtt pedig a rágó mellett szotyikat is lenyelt, ráadásul héjával együtt, amik a rágóba fúródva egy süniszerű képződménnyé álltak össze.

Oszd meg másokkal is!

Az oldalról ajánljuk

Érdekességek