Ennyi rostot kellene fogyasztanod naponta

A magas rosttartalmú étrend csökkenti a szívbetegségek és a rák kialakulásának kockázatát is. Megéri tehát odafigyelni, hogy elegendő rostot fogyasszunk. De vajon mennyi az optimális mennyiség?

Tudjuk, hogy sok rostot fogyasztani alapvetően egészséges, ugyanis segíti az emésztést, boldogabbá teszi a bélflórát. Egy új kutatás eredményei szerint azonban az emberek többsége nem fogyaszt elegendő mennyiségű rostot, pedig a fentieken túl a magas rosttartalmú étrend a szívbetegségek, a stroke, valamint a rák kialakulásának megelőzésében is segít – derül ki a The Independent cikkéből.

Nem fogyasztunk elég rostot 

A táplálkozási szakértők szerint egy felnőtt ember számára a napi átlag rostfogyasztás 30 gramm kéne legyen. Ennek ellenére a legtöbben az ajánlott mennyiség 60 százalékát fogyasztják csak el. Ez pedig nagy baj. Igaz ugyan, hogy bizonyos magas rosttartalmú élelmiszerek fogyasztása kedvezőtlen hatással lehet a bélrendszeri betegségekkel küzdő emberekre, azonban a megfelelő mennyiségű rost rendszeres fogyasztása segít megőrizni az emésztőrendszer egészséges állapotát.

De mi a legjobb módja annak, hogy több rostot vigyünk az étrendünkbe?

Fontos a mértékletesség

A bevitt rost mértékének növelése nem olyan egyszerű, mint amilyennek tűnik. Kanadai szakemberek szerint nem szabad egyből megemelni a mennyiséget, időt kell hagyni a szervezetnek, hogy alkalmazkodni tudjon. Fontos, hogy fokozatosan építsük fel a megfelelő mennyiségű rostot tartalmazó étrendünket. Ennek legegyszerűbb módja, ha először például áttérünk a teljes kiőrlésű kenyérre, majd hagyjunk egy-két hetet, mielőtt elkezdünk magasabb rosttartalmú gyümölcsöket vagy barna rizst fogyasztani.

Megfelelő mennyiségű rost fogyasztásával komoly betegségeket előzhetünk meg
Megfelelő mennyiségű rost fogyasztásával komoly betegségeket előzhetünk megFotó: Shutterstock

Figyeljünk a folyadékra

A magasabb rosttartalmú táplálékok fogyasztásakor érdemes odafigyelni a megfelelő folyadékpótlásra is. Enélkül előfordulhat, hogy a rostban gazdag étrend pozitív hatásai helyett székrekedés lesz az új étrend következménye. Ausztráliai szakértők hívják fel a figyelmünket arra, hogy bizonyos magas rosttartalmú reggelire szánt gabonafélék és müzlik adagonként körülbelül 10 gramm rostot tartalmaznak, és könnyen székrekedést vagy különböző hasi panaszokat okozhatnak, ha nem iszunk mellé elég folyadékot. Majd hozzáteszik:

Kávé vagy alkohol fogyasztása mellett még nagyobb figyelmet kell fordítani a megfelelő folyadékbevitelre,

hogy a rosttartalmú étrend elérje a kívánt hatást.

Milyen ételek segítenek?

Fontos a változatosság, hogy a szervezet ne mindig ugyanabból a forrásból nyerje ki a rostokat. Erre jó megoldás lehet, ha a rohanós reggelek közben is megpróbálunk kellő figyelmet fordítani a nap első étkezésére. A cukros gabonafélék helyett váltsunk teljes kiőrlésű ételekre, emellett pedig gyors és finom megoldást jelenthet a zabkása fogyasztása is.

A kenyeret és tésztát is érdemes teljes kiőrlésű változatra cserélni, és a bulgur valamint a barna rizs fogyasztása is jó hatással van az egészségünkre. Ha ragaszkodunk a burgonyához, az elkészítéséhez érdemes olyan módot választani – az újkrumpli esetében –, ami lehetővé teszi, hogy a héjával együtt együk meg, ezzel is növelve a bevitt rost mennyiségét. Emellett érdemes több babot, csicseriborsót, lencsét, illetve naponta legalább ötször zöldséget vagy gyümölcsöt is fogyasztani. A szárított gyümölcsök is segítenek a kívánt eredmény elérésében, azonban ezt sem érdemes túlzásba vinni, mert könnyen károsíthatják a fogaink egészségét.

Mustra