Felturbózza az immunrendszert, és végig bennünk volt

Kanadai kutatók felfedeztek egy inzulin által kiváltott biológiai reakciót, mely "felturbózza" az immunrendszer működésében kulcsszerepet játszó T-sejteket, erősítve ezáltal a szervezet védekezőképességét.

Mindez azt jelenti, hogy a szakemberek a jövőben képesek lehetnek újabb módszereket fejleszteni az immunrendszer felerősítésére vagy gátlására, ezáltal jobb védőoltások állíthatók majd elő, és hatékonyabban védhetjük ki a gyulladást okozó betegségek hatásait is, írja a Science Alert.

Inzulin és immunrendszer

Az inzulinról – többek között az 1-es és 2-es típusú cukorbetegség miatt – már viszonylag sok ismerettel rendelkezünk.

Meglepő tehát, hogy most valami teljesen új dolog is kiderült erről a hormonról.  A legújabb kutatások szerint az inzulin a megbetegedések elleni küzdelemben is részt vesz: a limfocitákat stimulálja a fertőzések elleni harc során.

Az anyagcsere egyik legismertebb hormonjának, nevezetesen az inzulinnak a jelátviteli folyamatait azonosítottuk mint az immunrendszer működésének eddig nem ismert stimulálóját

állítja a Torontói Általános Kórház Kutatóintézetének egyik munkatársa, Dan Winer.

"Munkánk ennek a folyamatnak az immunsejtekben, főleg a T-sejtekben jelentkező hatását mutatja ki, és ezzel új utakat nyithat meg, hogy hatékonyabban szabályozzuk az immunrendszert."

Hasi zsír, inzulinrezisztencia és gyulladásos megbetegedések

A 2-es típusú cukorbetegségben szenvedők, illetve azok, akiket a 2-es típusú cukorbetegség fenyeget, általában már inzulin-rezisztensek, vagy nem reagálnak jól erre a hormonra. A fenti a laboratóriumi csapat korábban már megfigyelte a hasi zsír belsejében lévő immunsejtek és az általuk termelt gyulladásos vegyi anyagok közötti kapcsolatot, és ezt az összefonódást akarták kutatni új tanulmányukban is. Úgy vélik, van összefüggés a tartós, krónikus gyulladásos állapotok, a test immunrendszerének rendellenes működése és az inzulinrezisztencia között.

Vizsgálatukban genetikailag módosított egereken dolgoztak, olyan T-sejtekkel, amelyeknek hiányzott egy inzulinreceptoruk, hogy így inzulinrezisztenciát szimulálhassanak a kísérleti állatoknál. Az inzulin serkentő hatása nélkül a T-sejtek nem tudták leküzdeni a fertőzéseket, például a H1N1 influenzavírust.

A kutatók szerint valószínű, hogy az inzulinreceptorok az immunrendszer másodlagos stimulálását végzik, segítve a T-sejtek tápanyagfelvételét, hogy azok megfelelően kezeljék az idegen testek támadásait.

Az inzulin az immunrendszer szabályozásában is részt vesz
Az inzulin az immunrendszer szabályozásában is részt veszShutterstock

Természetesen most még csak állatkísérletekről beszélhetünk, és ahhoz, hogy a megfigyeléseket megerősítsék, az embereken végzett vizsgálatok során is hasonló eredményt kellene elérni.  A megfigyelések azonban világosak, és az inzulin immunrendszerben játszott döntő szerepére világítanak rá. Ez nemcsak jobb kezelésekhez és vakcinákhoz vezethet a már betegséggel küzdők esetében, de segíthet azoknak is, akik inzulinrezisztensként a magas rizikójú betegség-kockázati csoportba tartoznak.

„Az inzulin és az immunrendszer közötti kapcsolat még nem teljesen érthető" – mondja a csapat egyik tagja, Sue Tsai, a Torontói Általános Kórház Kutatóintézetének szakértője. 

„Lenyűgöző ugyanakkor látni, hogy az immunrendszer sejtjeit, amelyek a test többi sejtjéhez hasonlóan  energiát és tápanyagot szolgáltatnak a megfelelő működéshez szintén az inzulin metabolikus jelzései szabályozzák" – tette hozzá. A tanulmányt a kutatók a Cell Metabolism hasábjain publikálták. 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek