Ez történik az agyaddal, ha 23 órán át ébren maradsz

A rövidtávú, egyetlenegy éjszaka kihagyásával járó alváshiány hatása is jól látható változásokat eredményez a kutatók szerint, bár a krónikus alváshiánnyal ellentétben ez a folyamat valószínűleg visszafordítható.

A kísérletek során a szervezet vízelosztását elemezték a kutatók, ami sokat elárul arról, megfelelően működik-e az idegrendszer és az agy - írja a Science Alert. A 21 egészséges fiatal agyát megvizsgáló neurológusok szerint könnyen lehet, hogy néhány nap alvás orvosolhatja a fehérállományt érintő változásokat, és akadnak köztünk olyanok is, akik tényleg képesek sértetlenül átvészelni az átmulatott/átizgult éjszakákat. 

Ezért változol zombivá

A norvégok 23 óráig koplaltatták a résztvevőket, akik természetesen alkoholt, koffeint és nikotint sem fogyaszthattak a tesztek előtt. Az elhasználódott szinapszisok mellett a még használható sejteket is elpusztító krónikus alváshiányhoz hasonlóan egyetlen kimaradt éjszaka is „jelentős” változásokat eredményez a kutatók szerint, az agy számos régióját érintő változások károsítják ugyanis az agysejteket összekapcsoló hálózatokat.

Van, ahol azért komoly tétje van ennek
Van, ahol azért komoly tétje van ennekShutterstock

Vajon visszafordítható?

A tanulmány szerzője, Dr. Torbjørn Elvsåshagen szerint egyébként nem egyértelmű, hogy vajon maradandó károsodást okoz-e az alváshiány, vagy visszafordítható folyamatokról van szó, bár ő az utóbbira tippel:

Feltehetőleg csak rövid távú és visszafordítható változásokat eredményez a fehérállomány mikrostruktúráját átrendező folyamat.

A krónikus alváshiány ugyanakkor már valószínűleg komolyabb, maradandó változásokkal is együtt jár. A 21 önkéntes között akadt egyébként két olyan fiatal is, akik valamilyen oknál fogva ideiglenes elváltozások nélkül átvészelték a 23 órás periódust. A következő, részletesebb kutatások remélhetőleg az ő titkukra is fényt derítenek majd.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek