A krónikus fáradtság súlyos betegség előjele lehet

Sajnos az endometriózist még ma is sokszor félrediagnosztizálják, egy új tanulmány szerint ráadásul néha egyszerűen nem vesszük észre, ami az orrunk előtt van.

Előfordul, hogy tünetek nélkül jelentkezik egy betegség, vagy hogy a kevésbé egyértelmű jelek miatt nem észleljük, hogy nagy baj van. És persze az sem meglepő – hiszen különbözőek vagyunk –, hogy két emberre másként hat egy betegség. Emiatt azonban sokszor téves diagnózisok születnek, amelyek aztán félrekezelésekhez vezethetnek. (Nem véletlenül hangoztatja a WHO is, hogy gyökeres változtatásokra van szükség a hatékony és emberközpontú egészségügyi rendszerek kiépítéséhez.)

A Human Reproduction című szaklapban nemrég megjelent tanulmány szerint a világszerte mintegy 200 millió nőt érintő endometriózis egyik tünetét, a krónikus fáradtságot eddig a szakemberek is alábecsülték. Pedig az eredmények szerint

az endometriózissal küzdő nők körében több mint kétszer olyan gyakori jelenség a krónikus fáradtság, mint általában a nők körében

– és még az olyan befolyásoló tényezők számításba vételével is fennáll ez a különbség, mint az álmatlanság, a stressz, a depresszió, a fájdalmak, a BMI vagy az anyaság. Vagyis esélyes, hogy maga az endometriózis váltja ki a fáradtságot, ezért nem szabad félvállról venni a jeleket.

Endometriózis esetén a méhnyálkahártya-szigetek vagy már a méh kifejlődése során, vagy az úgynevezett retrográd menstruációval kikerülnek a méh üregéből a hasüregbe, megtapadnak a hashártyán, a méh külső falán, a petevezetékeken, a húgyhólyagon, a petefészken, a beleken és más belső szerveken.

„Az endometriális sejtek nagyon erős invazív sejtek, és ugyanúgy viselkednek a hormonhatásokra, mintha a méh belsejében lennének. Ugyanúgy megduzzadnak, majd vérzés kíséretében leválnak, de nem tudnak kiürülni, mert ehhez nem áll rendelkezésükre a hüvely. A hashártya egy tömlőcskét alakít ki ezeknek a sejteknek, ez azonban gyulladásokhoz vezethet, a kialakult hegek pedig akár meddőséget is okozhatnak. A tömlőcskék minden hónapban, minden egyes menstruáció alkalmával egyre csak nőnek és a gombostűfej nagyságútól paradicsom méretű gömbökké is alakulhatnak, ami erős fájdalmat, görcsöket okoz” – nyilatkozta korábban a Díványnak dr. Fedina Laura szülész-nőgyógyász.

Az endometriózis elhanyagolt tünete
Az endometriózis elhanyagolt tüneteShutterstock

Az endometriózis első számú tünetei a kismedence területén jelentkező fájdalmak – amelyek a menzesz ideje alatt erősödnek –, a szexuális együttlétek alatt vagy után, illetve az ürítés során jelentkező fájdalmak, a rosszullét, a rendszertelen bélmozgások és a teherbe esés nehézsége.

Csak átmenetileg kezelhető a betegség

A fájdalomcsillapítók rövid távon beválhatnak, hormonterápiával megelőzhető, hogy kiújuljon a betegség, műtéttel pedig eltávolíthatók az endometriális szövetek, de egyik megoldás sem garancia arra, hogy a beteg végleg megszabadul a problémától. Egy vizsgálat szerint a műtéti beavatkozáson átesett nők 20-50 százalékánál öt éven belül újra jelentkeznek a kellemetlen tünetek.

Annak ellenére, hogy a fogamzóképes nők 8-10 százalékát érinti az endometriózis, nagyon sokan még nem is hallottak róla, sokan pedig évekig járkálnak orvosról orvosra, mire sikerül felállítani a pontos diagnózist. Ezért is olyan fontos, hogy ne vegyünk félvállról egyetlen szokatlan tünetet sem, és figyeljünk testünk jelzéseire.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek