Mi bajod lehet a rovarirtószerektől - megéri-e a bio?

És milyen zöldség- és gyümölcsfélék esetében érdemes inkább a biogazdaságok termékeit választani?

A rovarokat távol tartó vegyszerek használatára  nagyon is szükség van, ha nem akarják a termelők, hogy az egész termést letarolja egy-egy betegség. A környező vízforrásokat is elérő, sokszor a talajt is beszennyező és a szélmozgások miatt időnként célt tévesztő vegyszerekről és rovarirtókról a Nature bloggere írt.

Mi is használunk néhányat

Természetesen az organikus zöldség- és gyümölcsfélék sem teljesen rovarirtómentesek, a biofarmokat üzemeltető gazdák ugyanakkor csak természetes forrásból származó, növényi alapú, szintetikus anyagokat nem tartalmazó szereket használnak fel a kártevők távol tartása érdekében. Emellett általában kevesebbet is használnak fel a környezetet kevésbé romboló szerekből.

Biztos, hogy kell permetezni?
Biztos, hogy kell permetezni?Fotó: Shutterstock

Az organikus zöldségek előnyben részesítése ugyanakkor nem feltétlenül jelenti azt, hogy rovairtómentes életet élünk. Az persze viszonylag magától értetődő, hogy egy-egy rovairtó spray is tartalmaz DEET-t, de emellet a CCA-t tartalmazó fa tornácok, a fehérítő, a festékek egy része és a medencékben használatos vegyszerek is tartalmaznak rovairtószereket.

Miért veszélyesek?

A többnyire a vastagbélben elraktározódó vegyszerekből akár 30 féle is jut egy-egy almára. A leggyakrabban fogyasztott zöldség- és gyümölcsfélék közül az eper, az alma, a sárgarépa, a zeller, a spenót, a szőlő és az uborka a leginkább érintett a Scitable szerint.

Mindez azért veszélyes, mert egyes kutatások szerint az idegrendszer, a szaporító szervek és az endokrin rendszer működésére is hatással lévő vegyszerek a rákos megbetegedések, az Alzheimer-kór és a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar kockázatát is megnövelhetik. Néhány darab gyümölcs vagy zöldség elfogyasztása persze még nem jelenthet veszélyt az egészségünkre, csak a hosszú távon, szép lassan felgyülemlő maradványok okozhatnak problémákat.

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.