Így alakul ki a vastagbélrák

Kifejezetten gyakori, ugyanakkor könnyen megelőzhető betegségről van szó.

A kiterítve nagyjából 10 méter hosszú emberi tápcsatorna utolsó másfél méterét kitevő vastagbél rákos elváltozásai a leggyakoribb és egyben a legkönnyebben megelőzhető rákfélékhez tartoznak. A TED-Ed gyorstalpalója szerint a genetikai és környezeti hatások együttes munkája révén kialakuló apró kinövések ugyanis sokszor csak egy évtized alatt rákosodnak el, bőven hagyva időt arra, hogy megelőzhető legyen a baj.

A polipok hallgatnak

A vastagbélpolipok kialakulásáért a bélfal folyamatosan megújuló sejtjeit irányító gének felelősek egyébként. A túlburjánzó sejtekből létrejövő polipok többsége ártalmatlan ugyan, egy részük viszont idővel rákos daganatokká változik és egyre inkább kitüremkedik a vastagbél falából. Amennyiben hosszú időn keresztül zavartalanul osztódhatnak, előbb-utóbb átjutnak a vastagbél falán és bekerülnek a véráramba, máshol is rákos elváltozásokat produkálva.

Megelőzhető és kimutatható

Ha azonban rendszeresen eljár valaki vastagbélszűrésre, még bőven azelőtt kimutatható és eltávolítható egy polip, hogy elrákosodhatna. Az ötven éven felüliek esetében már szükség lehet a szűrésre. Ezenkívül az örökletes genetikai rendellenességek, a polippal vagy rákkal diagnosztizált családtagok is kockázati tényezőt jelentenek, csakúgy mint a gyulladással járó bélbetegségek.

A polipok kimutatására és eltávolítására egyaránt alkalmas eljáráson, azaz a vastagbéltükrözésen kívül a székletbe kerülő vér elemzésével vagy egy CT-vel is kimutathatók, nem kell tehát feltétlenül idegen, és még kamerákkal és zseblámpával is felfegyverzett robotkarokat magadba fogadnod, ha biztosra akarsz menni. Ha egy polip túl nagy, akkor lehet, hogy műtére is sor kerülhet, ha pedig rákos elváltozásokat találnak a mintában, akkor komolyabb módszerekkel, pl. kemoterápiával kell szembeszállni a daganatos elváltozásokkal. 

És még valami, bizonyos életmódbeli változásokkal is csökkenthetjük annak a valószínűségét, hogy nagyobb baj legyen: ha valaki odafigyel arra, hogy mit eszik, mennyit mozog és nem dohányzik, akkor azzal kisebb lesz a vastagbélrák kialakulásának kockázata. 

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.