Ezt a 14 ételt edd a szíved és az ereid egészségéért!

A káliumtartalma miatt természetes vérnyomáscsökkentőként is ismert banán nem az egyetlen káliumforrásként is felhasználható étel. 13 másikat is mutatunk, melyekkel kiegyensúlyozott táplálkozás mellett segíthetsz megőrizni szíved és az ereid egészségét.

A kálium nem szokott az elsők között eszünkbe jutni, ha a szervezet számára nélkülözhetetlen tápanyagokról és ásványi anyagokról van szó, pedig számos pozitív élettani hatása van. Az ajánlott napi bevitel kortól függően akár 3500 mg is lehet, amit a Prevention szerint szerencsére jó pár zöldség- és gyümölcsfélével biztosíthatunk a szervezet számára.

Élettani hatása

A kálium egyébként nem csak a szervezet nátrium-anyagcsere folyamatait és így a vérnyomást képes kordában tartani. A vesekövek kialakulásának esélyét is csökkenti, valamint az izom- és idegszövetek megfelelő működésében és a sejtek tápanyagellátásában is kulcsszerepet játszik.

shutterstock 176916920

A legismertebb természetes káliumforrás valószínűleg még mindig a banán, ami átlagosan nagyjából 422 milligramm káliumot tartalmaz. A banán mellett számos más étel is tartalmaz azonban káliumot. A Prevention által felsorolt 13 étel ráadásul a banánnál is több káliumot tartalmaz, a napi 3.5 grammnyi káliumot tehát sok esetben anélkül is bevisszük, hogy külön odafigyelnénk az ásványi anyag pótlására. Ez a 13 étel pedig a következő:

  • Édesburgonya (1 db = 452 mg)
  • Krumpli (1 db közepes méretű sült krumpli 941 milligrammot tartalmaz)
  • Paradicsomszósz (1 csészényi - 250 ml - 728 milligrammot tartalmaz)
  • Görögdinnye (2 gerezd = 641 mg)
  • Fagyasztott spenót (1 csészényi = 540 mg)
  • Cékla (1 csészényi = 518 mg)
  • Fekete bab (1 csészényi = 739 mg)
  • Fehér bab (1 csészényi = 1189 mg)
  • Konzerv lazac (140 g = 487 mg)
  • Szójabab (1 csészényi = 676 mg)
  • Pézsmatök (1 csészényi = 582 mg)
  • Mángold (1 csészényi = 961 mg)
  • Natúr joghurt (1 csészényi = 573 mg)
Mustra