A kálium nem szokott az elsők között eszünkbe jutni, ha a szervezet számára nélkülözhetetlen tápanyagokról és ásványi anyagokról van szó, pedig számos pozitív élettani hatása van. Az ajánlott napi bevitel kortól függően akár 3500 mg is lehet, amit a Prevention szerint szerencsére jó pár zöldség- és gyümölcsfélével biztosíthatunk a szervezet számára.
Élettani hatása
A kálium egyébként nem csak a szervezet nátrium-anyagcsere folyamatait és így a vérnyomást képes kordában tartani. A vesekövek kialakulásának esélyét is csökkenti, valamint az izom- és idegszövetek megfelelő működésében és a sejtek tápanyagellátásában is kulcsszerepet játszik.
A legismertebb természetes káliumforrás valószínűleg még mindig a banán, ami átlagosan nagyjából 422 milligramm káliumot tartalmaz. A banán mellett számos más étel is tartalmaz azonban káliumot. A Prevention által felsorolt 13 étel ráadásul a banánnál is több káliumot tartalmaz, a napi 3.5 grammnyi káliumot tehát sok esetben anélkül is bevisszük, hogy külön odafigyelnénk az ásványi anyag pótlására. Ez a 13 étel pedig a következő:
- Édesburgonya (1 db = 452 mg)
- Krumpli (1 db közepes méretű sült krumpli 941 milligrammot tartalmaz)
- Paradicsomszósz (1 csészényi - 250 ml - 728 milligrammot tartalmaz)
- Görögdinnye (2 gerezd = 641 mg)
- Fagyasztott spenót (1 csészényi = 540 mg)
- Cékla (1 csészényi = 518 mg)
- Fekete bab (1 csészényi = 739 mg)
- Fehér bab (1 csészényi = 1189 mg)
- Konzerv lazac (140 g = 487 mg)
- Szójabab (1 csészényi = 676 mg)
- Pézsmatök (1 csészényi = 582 mg)
- Mángold (1 csészényi = 961 mg)
- Natúr joghurt (1 csészényi = 573 mg)