Kemény drogokkal a gyógyulásért - erre tart a depresszió kezelése

A hasonló pszichoaktív szerek hatását patkányokon és muslicákon megvizsgáló kutatók szerint a depressziós betegek kezelését is forradalmasíthatják a tiltott szerek működését imitáló gyógyszerek.

A pszichedelikus szereket megvizsgáló kutatók szerint gyors és maradandó a drogok hatóanyagainak hatása, ami remélhetőleg a jelenleg használt antidepresszánsoknál jóval hatékonyabb gyógyszerek kifejlesztését is lehetővé teszi majd. Az egyelőre csak patkányokon és muslicákon tesztelt drogok ráadásul a gerincesek és a gerinctelenek esetében is hasonló hatást váltanak ki a tesztalanyokból – írja a New Scientist.

shutterstock 656840425

A bizonyos gombafajokban megtalálható pszichoaktív anyag, a pszilocibin és a Dél-Amerikában őshonos ayahuascából készült főzetben fellehető dimetiltriptamin, azaz a DMT antidepresszánsként való alkalmazását számos ígéretes kutatás megvizsgálta már.

Az egyetlen dózis hatására végbemenő személyiségváltozásokat az agy szerotonin receptorait aktiváló komponenseiknek köszönhetik egyébként a pszichoaktív szereket fogyasztók.

A Kaliforniai Egyetem kutatója, Dr. David Olson szerint mindez az idegsejtek nyúlványainak méretét megnövelő vegyületeknek köszönhető. Emellett az idegsejtek közötti új kapcsolatok létrejöttét is elősegítik ezek a szerek.

A patkányokba és a muslicákba LSD-t, DMT-t és DOI-t diktáló kutatók szerint izolált idegsejtek és élő állatok esetében is lezajlódnak ezek a folyamatok, tehát valószínűleg az emberek esetében is működik a dolog.

A depresszió a prefrontális kéreg neuronjainak és a neuronok közti kapcsolatok degradálódásának köszönhet a kutatók szerint, a patkányok esetében pedig pont ebben a régióban jött létre a legtöbb új kapcsolat. Olson reményei szerint a pszichoaktív drogok hatását „utánzó” új gyógyszerek kifejlesztéséhez is hozzájárulnak majd a most felfedezett folyamatok.

Oszd meg másokkal is!
Mustra