A több mint 400.000 kínai tojásfogyasztási szokásait megvizsgáló kutatók szerint 18 százalékkal alacsonyabb volt a Kína 10 különböző régiójából származó résztvevők esetében a szív- és érrendszeri megbetegedésekkel összefüggésbe hozható halálesetek száma, amennyiben minden nap fogyasztottak tojást – írja a CNN.
Tojás vs. halál
Bár a tojást korábban a magas koleszterol-tartalma miatt utasították el, a mostani tanulmány társszerzője, Canqing Yu szerint ugyanakkor fölösleges aggodalmaskodni.
A kilenc éven át nyomon követett, 416 ezer makkegészséges kínai 13 százaléka fogyasztott egyébként napi egy tojást, 9 százalékuk viszont szinte soha nem fogyasztott tyúktojást. Ez alatt a kilenc év alatt 84.000 résztvevőt diagnosztizáltak valamilyen a szívet érintő betegséggel. A tojásevők esetében 26 százalékkal csökkent az agyvérzések kockázata, ráadásul további 28 százalékkal jobbak voltak az esélyeik az agyvérzések túlélésére is.
Emellett a szívizom elégtelen vérellátásával járó ishaemiás szívbetegség kockázata is több mint tíz százalékkal csökkent a tojásevők körében.
Nem biztos, hogy megbízható
Dr. Caroline Richard, egy kanadai egyetem kutatója ugyanakkor óvatosságra int. Tény, hogy meglehetősen sokan vettek részt ugyanis a pusztán megfigyelésre építő felmérésben, ok-okozati összefüggésekre ugyanakkor nem derítettek fényt a kínaiak.
Szerinte ráadásul még ezek az eredmények sem teljesen egyértelműek, a releváns kutatásokat összegző kutató szerint ugyanis nem nagyon beszélhetünk érdemi változásokról a heti 6-12 tojást átlagolók esetében a szív- és érrendszeri betegségek kockázatával kapcsolatban.