Nincs értelme a zsírszegény diétáknak

A telítetlen zsírsavak mellőzése például semmilyen pozitív élettani hatással nem jár a kutatók szerint.

Egy, a résztvevők étrendjét és egészségi állapotát nyolc éven át nyomon követő kutatás szerint sem a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát, sem a fogyni vágyók testsúlyát nem csökkentik a zsírszegény diéták. A Tech Insider videója szerint számos kutatás hasonló következtetésre jutott: az egyszeresen és többszörösen telítetlen zsírsavak száműzése nem jár különösebb előnyökkel.

Azok viszont, akik a zsírokat szénhidrátokkal helyettesítik könnyen pórul járhatnak (értsd: hamarabb halnak) a kutatók szerint, ez pedig elsősorban az egyszerű szénhidrátoknak köszönhető. Az ilyen típusú ételek ugyanis hirtelen megemelik a vércukorszintet, ami aztán gyorsan le is zuhan és farkasétvágyat okoz.

Ezért a kutatók azt javasolják, hogy fogyasszunk inkább az olívaolajban és az avokádóban megtalálható egyszeresen telítetlen zsírsavakat, és a halakban, a dióban és a napraforgóolajban megtalálható többszörösen telítetlen zsírsavakat.

Az egyszeresen telítetlen zsírsavaknak gyulladáscsökkentő hatása van és csökkentik a „rossz” koleszterinszintet (LDL), a többszörösen telítetlen társaik, mint például az omega-3 zsírsavak pedig csökkentik a vérnyomást, képesek megemelni a „jó” koleszterinszintet és könnyen lehet, hogy a szívbetegségek ellen is védelmet biztosítanak.

A vörös húsokban és a tejtermékekben megtalálható telített zsírsavakkal már más a helyzet, azonban egy kutatás szerint az ilyen kalóriák aránylag kis részét is elég lehet telítetlen zsírsavakkal helyettesíteni ahhoz, hogy lecsökkenjen az étrenddel kapcsolatba hozható halálesetek, a szív- és érrendszeri betegségek és a neurodegeneratív betegségek kockázata.

A cukorbetegség kialakulásának kockázatát növelik ugyanakkor a zsírszegény tejtermékek, ebből a szempontból tehát még a telített zsírsavak is jobbak a zsírszegény változatoknál. Összességében tehát a telítetlen zsírsavak és a komplex szénhidrátok kombinációját javasolják a szakértők, nem pedig a zsíros ételek száműzését.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek