Így tesszük tönkre az éjszakáinkat

Az alvással kapcsolatban számos hiedelem él a fejünkben, ez pedig többet árt, mint használ. Tizenkét tévhitet szedtünk össze az altatóktól a lefekvés előtti alkoholfogyasztásig.

Azon kívül, hogy csinálni is nagyon jó, az alvás hatása az egészségre rendkívül pozitív és sokrétű. Helyreállítja például az immunrendszer működését és a hormonháztartást, csökkenti a vérnyomást, megtisztítja az agyat a különféle méreganyagoktól, és persze pihentet. Mindez azonban még csak a jéghegy csúcsa. Ahogy ugyanis Matthew Walker, a Berkeley Egyetem professzora fogalmaz:

Az alvással kapcsolatban ma már nem az a kérdés, hogy mire jó, hanem sokkal inkább az: mire nem?

A modern idegtudomány és a pszichológia fejlődésével ráadásul minden adott ahhoz, hogy az embereknek rendszeresen kielégítő mennyiségű és minőségű, pihentető, regeneráló alvásban lehessen részük, és reggelente frissen, kipihenten ébredjenek. A tudomány forradalma mit sem ér azonban, ha a tanulságok nem jutnak el az emberekhez - gondolhatta Walker, mielőtt nekilátott új könyvének, melyben az alvással kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat foglalja össze. És persze - ahogy az lenni szokott - lerombol jó néhány mítoszt is.

A problémák nagy része ugyanis, úgy tűnik, itt sem a tudatlanságból, hanem a vélt tudásból fakad. A hajnali metró eszerint nem azért hasonlít jobban egy zombiapokalipszisre, mint egy gyerekzsúrra, mert nem tudunk eleget, hanem mert amit tudunk, az nem igaz. A Business Insider ezért a fenti mű alapján összegyűjtötte a legnagyobb és legrobosztusabb tévhiteket, amelyeknél talán még az is jobb lenne, ha egyáltalán nem tudnánk semmit az alvásról.

#1 - Dobj be egy felest!

Magyarországon az alvástól teljesen független problémák megoldási kísérletei eltérő tömegszázalékban ugyan, de igen gyakran tartalmaznak alkoholt, és nincs ez másként a gyors álomba szenderülést illetően sem. Akárcsak egy szakítás után vagy egy feszült helyzet előtt, a tradicionális bölcsesség, az évszázadok során letisztult praktikum és a társadalmi-kulturális direktíva az alvászavarok esetében is egyöntetűen a röviditaloknál jut nyugvópontra. A gallér mögé, illetve a bőr alá per os bejuttatott etanol, vagyis a piálás egyébként tudományos módszerekkel igazoltan is segíti az elalvást, a vonatkozó empíria azonban arra is figyelmeztet, hogy ezt követően az alvás korántsem lesz olyan minőségű, mint ha józanul tértük volna nyugovóra. Az altató felestől így összességében gyors elalvás után felületes, kevésbé pihetető éjszaka remélhető.

#2 - Korán kelővé válni

A pacsirtadiktatúra egyik sajátossága, hogy a társadalom tagjait könyörtelenül belekényszeríti a korai kelésbe és a reggeli aktivitásba. Az embernek pedig - bármekkora bagolynak született is - alkalmazkodnia kell. A kutatások azt mondják azonban, hogy bár a szervezet képes valamilyen szintű rugalmasságra a napirendet illetően, teljesen kifordulni nem tudunk magunkból. Ha tehát valaki igen markánsan hordozza valamelyik kronotípus jellemzőit, nem érdemes arra törekedni, hogy az ellenkező véglet szerint éljen.

 #3 - Nem alszol eleget? Max fáradt leszel...

Hát sajnos nem. A tartós kialvatlanság komoly egészségügyi kockázatokkal jár: megnő például a daganatos és szívbetegségek, a depresszió, a szorongás és az Alzheimer-kór kialakulásának kockázata, de romlik a memória- és a figyelmi teljesítmény, sőt, még az érzelemszabályozási képesség is.

#4 - A horkolás roppant zavaró lehet, de különben nem egy nagy ügy

Kivéve, ha valaki rendszeresen horkol. Ha így van, érdemes megvizsgálni az alvási apnoe lehetőségét. Olyan alvászavar ez, amely bár könnyedén és eredményesen kezelhető, ha ez nem történik meg, számos negatív következménnyel járhat, elsősorban a keringési rendszerre nézve.

shutterstock 167521592
Shutterstock

#5 - Majd hétvégén kialszom magam!

Az alvásadósságot konkrét adósságként kezelni nem csak szimplán félrevezető, de hosszú távon igen káros is. Az egyösszegű törlesztéshez hasonlatos hétvégi délig alvás ugyanis amellett, hogy nem nullázza ki az addig felhalmozódott kialvatlanságot, a hét közbeni alvásritmust is képes megborítani. Ha tehát nem szeretnél egy hétfőtől péntekig tartó jet-laget rendszeresíteni az életedben, érdemesebb a kiegyensúlyozottságra törekedni!

#6 - Altató

Ha nehezen alszol el, jó ötletnek tűnhet egy altató felíratása. A helyzet azonban az, hogy az ilyen típusú gyógyszerek által előidézett állapot valójában nem alvás. A kutatók szerint az ekkor tapasztalható agyhullámok alapján valahol az alvás és az ébrenlét közötti lebegésről van inkább szó, mely számos vonatkozásban nem képes helyettesíteni a valódi, természetes alvást.

#7 - Felkelek korábban, lemegyek edzeni!

A rendszeres testmozgás nagyon egészséges, nem mellesleg az alvásnak is jót tesz. Ne feledd azonban, hogy az edzésmunkának a pihenés, a regenerálódás éppoly fontos része, mint maga a mozgás. Azzal tehát, hogy az alvásidőből vágod le a sportolásra szánt perceket vagy órákat, végső soron nem segíted a fejlődésedet.

#8 - Nyitott szájjal alszol = belemászik a pók

Nem. Alvás közben csomó hangot és rezgést bocsájtunk ugyanis ki, ezek pedig ragyogóan távol tartják a pókokat.

shutterstock 651125104
Shutterstock

#9 -  Álmatlanság = insomnia = nem tudsz normálisan elaludni

A probléma felismerése és néven nevezése (diagnózisa) az első legfontosabb lépcsőfok a gyógyuláshoz. Az elalvás nehézségein túl rengeteg embernek okoz problémát a visszaalvás, a túl korai, spontán ébredés, valamint az ébredéskori nyúzottság, melyekkel ugyancsak érdemes egy szakembert felkeresni.

#10 - Ha felébredsz éjszaka, maradj az ágyban!

De csakis akkor, ha általában nincs gondod a visszaalvással. Ha nehezen megy, nem is érdemes nagyon erőltetni, keress inkább valamilyen nyugodt elfoglaltságot, kerülve az érzelmi megterhelést és a képernyőfényt.

#11 - Hét óra

Sokan vannak, akik úgy érzik, simán elvannak, és talán még többen, akik kénytelenek 7 óránál kevesebb alvással is beérni a mindennapokban. Az ember ilyenkor úgy érezheti, hozzá lehet ehhez szokni, ráadásul akár hosszabb időn át sem is tapasztal különösebb negatív következményeket. Legalábbis ő nem. A legkülönfélébb teljesítményteszteket alkalmazó kutatások alapján azonban ez egyértelműen nincs így: a kialvatlan ember bizony szerényebb pontszámokat produkál a gondolkodós feladatokban, de még az érzelmi élete is felborul. A kutatók szerint ha rászánsz egy hetet, hogy természetesen, a tested jelzéseit követve aludj el és kelj fel, megtudhatod, mennyi lenne a te alapvető alvásigényed. Ha pedig a mindennapokban ennél kevesebb jut csak a pihenésre, esélyes, hogy általában te sem működsz teljes fordulaton.

#12 - Nincsenek álmai

Függetlenül attól, emlékszünk-e rá vagy sem, mindannyian álmodunk. Agyunkban ilyenkor lényegében a napközbeni élmények és érzelmek feldolgozása történik, melyben sok esetben múltbéli, valamilyen szempontból ezekhez hasonló emléknyomok, illetve emlékfoszlányok is felbukkannak. Ezek a képek így sokat segíthetnek önmagunk vagy aktuális élethelyzetünk teljesebb megértésében. Különösen, ha emlékszünk is rájuk, szerencsére azonban az álmok felidézésének képessége nagyon is fejleszthető.

Oszd meg másokkal is!
Mustra