A fájdalom 10 típusa, amit nem vehetsz félvállról

A fájdalom helye, jellege és más tünetek egyértelművé tehetik, hogy mielőbb orvoshoz kell fordulnod!

A testünkben jelentkező fájdalom sokszor szimplán csak egy rossz érzés, vannak azonban olyan esetek, amikor bizony kénytelenek vagyunk komolyan venni a jeleket. A Reader's Digest cikke alapján összeszedtük a legfontosabbakat, amelyek felett nem tanácsos elsiklani.

#1 - Fejfájás

Persze nem kell minden fejfájással az orvoshoz szaladni, ha azonban hirtelen jelentkező, elviselhetetlen fájdalmat tapasztalsz, azt érdemes komolyan venni. Tünete lehet ez ugyanis például az agyi verőerek valamelyikének aneurysma névre keresztelt tágulatának, különösen, ha a fájdalmat szédülés és hányinger is kíséri. A kezeletlen értágulat a későbbiekben könnyen ki is repedhet, az orvosi ellátással így akár egy agyvérzést is megúszhatsz.

shutterstock 626243477

#2 - Fogfájás

A megfelelő szájhigiénia csodákra képes a fogfájás megelőzésében, a hidegre vagy melegre különösen érzékeny fogak azonban az elvékonyodott vagy elroncsolódott fogzománc biztos jelei. A fogászati kezelés ilyen esetekben minden esetleges félelmed ellenére is szükség van, hiszen a fájdalom megszüntetésén felül azt is megelőzheted vele, hogy egy komolyabb betegség szétterjedjen a szervezetedben.

#3 - Kéz- és csuklófájdalom

Napjainkban egyre több ember dolgozik számítógéppel, és még ennél is magasabb azok száma, akik szabadidejükben asztali gépről vagy laptopról (is) intézik levelezésüket, kommentelnek fórumokon vagy rendszeresen csetelnek ismerőseikkel. Ezzel párhuzamosan rohamosan növekszik a csukló, a kéz és az ujjak ízületeinek igénybevétele és a sérülések kockázata. Az egyik legsúlyosabb ilyen kórkép a kéztőalagút-szindróma, melyet az ujjak, elsősorban a hüvelyk-, a mutató- és a középső ujj fájdalma, zsibbadása jelez. A betegséget egyébként a szakemberek számára viszonylag egyszerű diagnosztizálni, és hatékony kezelési eljárások is ismertek a problémára. Érdemes ugyanakkor minél hamarabb felkeresni az orvost, a sokáig hanyagolt tünetek ugyanis progresszívan súlyosbodó állapothoz vezetnek, ilyen esetekben pedig általában műtét lesz a dolog vége.

shutterstock 583399852

#4 - Mellkasi fájdalom

Oké, ez talán a leglaikusabbak számára is ijesztő, így viszonylag kevesen mennek el mellette szó nélkül. Mégis fontos hangsúlyozni, hogy a mellkasban jelentkező nyomásszerű, szorító fájdalom nem ritkán a szívroham tünete, különösen, ha a fájdalom a felső végtagba is kisugárzik, illetve szédülés, légszomj is kíséri. A fájdalom ráadásul sokszor nem is a semmiből jön, hanem vissza-visszatérően (és egyre sűrűbben) jelenik meg, ahogy a koszorúér elzáródása miatt a szív egyre kevesebb oxigénhez képes jutni. Az előzetes fájdalmak fizikai igénybevételre rendszerint nőnek, pihenésre pedig enyhülnek.

#5 - Derékfájás

A sajgó hát sok esetben az ülő életmód ártalmairól van szó, ha azonban a fájdalom egyre erősödik, láz és hányinger kíséri, esélyes, hogy a vesék megbetegedése áll a háttérben. A szakszerű orvosi ellátásra ebben az esetben is feltétlenül szükség van.

#6 - Derék- és lábfájás

Ha a derékfájás az alsó végtagokba (lábakba) is kisugárzik, azt valószínűleg az ülőideg összenyomódása (isiász, lumbágó) okozza. Az említett ideget legtöbbször egy, a gerinc alsó (lumbális) szakaszán található porckorongsérv nyomja, mellyel esetenként zsibbadás, végtaggyengeség, inkontinencia is társulhat. A tünetek általában egy-két hét alatt maguktól elmúlnak, ha azonban a háttérben megbúvó porckorongsérv kezeletlenül marad, rendszeresen és súlyosabban térhetnek később vissza.

#7 - Hasfájás

Szintén gyakori, mintegy hétköznapi jelenség a hasfájás, ha azonban jobboldalt, a bordák alatt érzel görcsös, intenzív fájdalmat, melyet láz, verejtékezés, hányinger kísér, meglehet, hogy vakbélgyulladásod van. Mielőbb fordulj orvoshoz!

shutterstock 731962624

#8 - Alhasi-medencei fájdalom

Menstruációja idején sok nő tapasztal alhasi fájdalmat és görcsöket. Endometriózis lehet viszont a háttérben, ha a fájdalmak folyamatossá válnak, nem csillapodnak vagy éppen erősödnek. Endometriózis esetén a méhnyálkahártya a méhen kívül is megtalálható, mely a menstruációs ciklus hormonális változásai nyomán az ovuláció idején ugyancsak megvastagszik, majd a menstuáció során vérzés kíséretében leválik. A szervezetből azonban - a méhen belül található nyálkahártyával ellentétben - nem tud távozni, így a környező szövetek ingerlésével fájdalmat okoz. A szövetek (melyeken a nyálkahártya korábban megtapadt) összehegesedése pedig végső soron meddőséghez is vezethet.

#9 - Lábgörcs

Ha a görcsös fájdalom nem valamilyen fizikai behatás nyomán jelenik meg, ráadásul duzzadás, pirosság kíséri, ne kezdd el masszírozni, hanem fordulj azonnal orvoshoz. A tünetek ugyanis a mélyvénás trombózis jelei, melynek során az alsó végtagban egy vérrög keletkezik, mely a vénában elzárja a visszaáramló vér útját. Ha masszírozod, a letapadt vérrög tovább haladhat a véráramban, tüdőembóliát vagy infarktust okozva.

#10 - Lábfejzsibbadás

Ha a talpad ég és bizsereg, az még simán lehet bőrgomba, ha azonban zsibbadást is érzel benne, az olyan idegkárosodás jele lehet, amit cukorbetegség okoz. A vércukorszint időnkénti ellenőrzése amúgy sem haszontalan szokás, ilyen esetben ráadásul egy amputációt is megúszhatsz vele.

Oszd meg másokkal is!
Mustra