Nagy a baj, ha rendszertelen a menzeszem?

Nem akar elállni vagy totál kiszámíthatatlan a menzeszed? Egy csomó oka lehet a megszokottól eltérő vérzésnek, most megtudhatod, mik azok.

Az első havi vérzéstől kezdve a legtöbb nő nyomon követi menstruációs ciklusát, hogy ne érjék meglepetések. Van, aki a menzesze köré szervezi a vakációit, a szexuális életét és az öltözködését is, hogy mindig minden flottul menjen. Csakhogy a menstruáció időszakát nemcsak mindenki másként éli meg - egyeseknek kész tortúra, mások meg simán átvészelik ezt a pár napot -, de az idő előrehaladtával is változhat a vérzésünk, ami teljesen normális, ezért nem kell feltétlenül pánikba esni. Ugyanakkor az sem kizárt, hogy valamilyen egészségügyi probléma áll a szokatlan menstruáció hátterében. 

Dr. Katherine White, a Boston University szülészeti és nőgyógyászati adjunktusa a Glamour oldalán fejtette ki, mitévők legyünk, ha az alábbi vérzési anomáliakat tapasztaljuk - ahelyett, hogy mindjárt el akarnánk temetni magunkat.

Erős vérzés

Kétszer annyi betétet vagy tampont kell használnod, mint korábban? Ha egyetlen alkalomról van szó, az még nem a világ vége, de ha egymás után több menzesznél tapasztalod ugyanezt, akkor fordulj mielőbb szakemberhez, mert megeshet, hogy polip vagy jóindulatú daganatok, úgynevezett fibroidok alakultak ki a méhfaladban. (Az orvosok ilyenkor vérmintát vesznek vagy ultrahang-vizsgálatot végeznek, hogy kiderüljön, mi is áll a panaszok hátterében.) “Elsőre ijesztően hangzik, de ezek a kis elváltozások veszélytelenek. Az is lehetséges, hogy hormonális egyensúlyhiány lépett fel a pajzsmirigyben vagy az agyalapi mirigyben, ami szintén teljes mértékben kezelhető” - nyugtat meg dr. Katherine White. 

Arról egyébként, hogy mi mindenről árulkodik a menstruációs vérzés mennyisége vagy a színe, itt és itt írtunk részletesebben. 

shutterstock 340210601

Totál rendszertelen

A felnőttek menstruációs ciklusának hossza 21 és 35 nap között mozog (az csak egy tévhit, hogy mindig a 28. napon kell megjönnie), míg a tizenéveseké maximum 45 napos. Vannak, akiknél soha nem ilyen rendszeres, de akinek a megszokott ütemtől eltér és egyre véletlenszerűbbé válik, vagy akár hónapokig kimarad a menzesz, az jobban teszi, ha mielőbb beszámol erről a nőgyógyászának. “A leggyakoribb oka a rendszertelen vérzésnek a policisztás petefészek betegség (PCOS), mely elsősorban a huszonéves nőket érinti. Mivel ez egy igen összetett állapot, az orvosnak meg kell erősítenie a diagnózist, hogy a lehető legjobb kezelést nyújthassa a beteg számára” - írja a szakember. Egyébként ha valaki hormontartalmú fogamzásgátlót szed és időnként kimarad egy-egy vérzése, annak nincs miért aggódnia: a hormonok egyszerűen néha olyan hatékonyan elvékonyítják a méhfalat, hogy nem történik meg a méh belső borításának (méhnyálkaháryta) a lelökődése. 

Szex utáni pecsételő vérzés

Bármilyen mennyiségű vér a szexuális együttlét után rémisztő lehet. Ha ez relatíve ritkán fordul elő, akkor nincs nagy gond, azonban ha visszatérő probléma, akkor irány az orvos, ugyanis esélyes, hogy valamilyen fertőzésről (pl. bakteriális vaginózis) van szó, de a méhpolip vagy egy szexuális úton terjedő fertőzés jele is lehet a kontaktvérzés.

Nem akar elállni...

Általában a fogamzásgátlás a ludas abban, ha két ciklus között is van hüvelyi vérzés. Különösen gyakori az áttöréses vérzés egy új fogamzásgátló módszer alkalmazásakor és legtöbbször magától - tabletta esetén 2-3 hónap alatt, méhen belüli fogamzásgátló eszköz (IUD) esetén 3-6 hónap alatt - rendeződik a ciklus. Ha azonban ennyi idő alatt sem normalizálódik a menzesz, akkor érdemes konzultálni az orvossal egy másik módszer kipróbálásáról. A pecsételő vérzésnek természetesen sok más oka lehet a fertőzéstől kezdve a jóindulatú elváltozásokon át akár a méhnyakrákig, ezért semmi esetre sem szabad félvállról venni a szokatlan tüneteket.

shutterstock 378862270

...vagy épp megjönni

Ilyenkor az ember lánya mindjárt terhességre gyanakszik - már ha volt közösülés -, de ha a teherbe esés és a hormonális fogamzásgátlás is kizárva, és már több mint három hónapja nem jött meg, akkor ideje kivizsgáltatni magad. A negyvenes éveikben járó nőknél leginkább a perimenopauza áll a menzesz elmaradásának hátterében, míg a 20-40 közötti nők körében a PCOS a leggyakoribb ok. Fontos tudni, hogy minél korábban felállítják a diagnózist, annál eredményesebben kezelhetők a tünetek. Ugyanakkor - ahogy azt már fentebb is említettük - a rendszertelen, kimaradó vérzést a méhen belüli fogamzásgátlás és fogamzásgátló implantátum is kiválthatja.

És hogy mi a helyzet a menstruációs fájdalmakkal? Ennek a témának egy külön cikket szenteltünk, amit alább el is olvashatsz. 

Oszd meg másokkal is!
Mustra