Azt hiszed, mindent tudsz az alkoholról?

Tisztázzunk néhány félreértést, mielőtt - idén - utoljára felöntenél a garatra!

Ha nem veted meg az alkoholt, bizonyára neked is van kedvenc ivós sztorid. Talán több is. Olyan is, ami veled történt meg, de a barátaid emlékeznek rá - és nem a büszkeség szó jut róla eszedbe. Ezekhez a személyes történetekhez hasonlóan sok olyan anekdotikus bölcsesség terjed az alkoholfogyasztással kapcsolatban, amelyek vagy igazak vagy nem. Eloszlatunk néhány tévhitet, hogy tisztább fejjel búcsúztathasd az évet.

Az alkohol felmelegít

A téli hidegben az utcai árusok lelkesen ajánlgatnak a járókelőknek gőzölgő forralt bort, hogy elviselhetőbbé tegyék a hideget, de a pálinkára is szeretjük ráfogni, hogy véd a hideg ellen. A helyzet az, hogy melegségérzetet az alkohol ad ugyan, és az arc is szépen kipirul tőle, valójában azonban értágító hatása révén a test felől a végtagokba áramoltatja a vért, így még inkább kihűléshez vezethet, ilyenkor ugyanis a belső hőmérséklet lejjebb esik. Az alkohol ráadásul gátolja a reszketést, amivel egyébként extra hőt termelne a szervezet, szóval ezentúl a hideg sem lehet jó kifogás a piálásra. Itt elolvashatod, mi minden történik az alkohollal a szervezetedben. 

shutterstock 507419980

Kinyírja az agysejteket

Ahhoz, hogy az agysejtjeink elpusztuljanak, annyit kellene inni, amennyit emberileg nem lehetséges. Ez persze nem azt jelenti, hogy fellélegezhetünk, alkoholprobléma megoldva, és mostantól bárki leihatja magát a sárga földig.

Először egy 1993-as tanulmányban lehetett bizonyítékokat olvasni arról, hogy nincs különbség az alkoholisták és nem alkoholisták agysejtjeinek sűrűségében. A vizsgálatot Grethe Jensen végezte, halottak agyából vett minta alapján. Azóta számos további kutatás és tanulmány vizsgálódik a témában, de amit biztosan tesz az alkohol, és ami miatt mégiscsak érdemes mértéket tartani, az az, hogy az alkohol károsítja az agysejtek közötti kommunikáció lebonyolításáért felelős dendriteket, és azok lebomlása kognitív problémákhoz vezet és megnehezíti az izomzat munkáját, a beszédet, a mozgáskoordinációt és az ítélőképességet egyaránt. A legújabb kutatások szerint a dendritek károsodása bizonyos terápiás módszerekkel megállítható.

Az alkoholistáknak egyébként valóban nagyobb esélye van arra, hogy elhaljanak az agysejtjeik, ami annak köszönhető, hogy az alkohol meggátolja a tiamin felszívódását, és emiatt a szervezet nem jut elég B1 vitaminhoz. Bár a neuronok képesek magukat regenerálni, ezen a szinten már maradandó agykárosodás is kialakulhat.

Nem akarunk ünneprontóak lenni, de ha már iszol, akkor csináld okosan!

Sörre bor bármikor, borra sör meggyötör

A szólás egyik angolszász változata: Liquor before beer, all is clear / Beer before liquor, never been sicker. A szakemberek szerint azonban élettani alapja nincs ezeknek az italkeverési tanácsoknak; legtöbbjük csak legenda, aminek inkább kulturális alapjai vannak. A sorrend tehát nem, a minőség és a mennyiség viszont annál inkább számít és nem nehéz eljutni arra a szintre, ahol a józan ítélőképességnek már nyoma sincs; ilyenkor már úgyis mindegy alapon folytatódik a vedelés. A sorrend kapcsán azonban valóban érdemes megjegyezni, hogy szervezetünk gyorsabban metabolizálja a kevert italokat, mint a rövideket, így ha a sörözést egy kis vodkázás követi, akkor nagyobb eséllyel igazolódik be a népi bölcsesség “meggyötör” része.

shutterstock 131055806

A gintől gonosz leszel, a tequilától megőrülsz!

Akármennyire izgalmasan hangzik, az is csak egy városi legenda, hogy a különböző italok más-más tulajdonságokat hoznak ki belőlünk; például sokan meg vannak győződve róla, hogy a tequila őrültté teszi őket. A legvalószínűbb magyarázat erre az, hogy azokat a hatásokat tapasztaljuk alkoholfogyasztás során, amikre számítunk. Az 1960-as években végzett kutatások szerint legalábbis “megtanuljuk”, hogy hogyan viselkedjünk ittasan, és ez az attitűd az elvárásaink "visszatükröződése". Igaz ugyan, hogy sokan agresszívvé válnak az alkohol hatására, érdekes módon azonban nem mutatható ki ez a viselkedés azoknál, akik a részegséget soha nem hozták összefüggésbe konfliktusokkal. Ebből kiindulva tehát, ha arra számítasz, hogy a vodkától majd karaokézol egy nagyot a buliban, akkor ezt a gondolatot tekintheted önmegvalósító próféciának is.

Egy kevés bor jót tesz a szívnek, de a sör nem segít

Fellélegezhetsz, pontosítunk: nemcsak az antioxidánsokban gazdag bor, hanem valamennyi alkoholos ital segít, kis mennyiségben ugyanis növelik a HDL-koleszterin (az ún. "hasznos" koleszterin) mennyiségét a vérben. A káros LDL-koleszterinnel szemben a HDL-molekulák tisztítják az érfalakat, ezáltal csökken az érelmeszesedés és a trombózis kialakulásának kockázata. Természetesen senkit nem szeretnénk alkoholfogyasztásra ösztönözni - hiszen a mértéktelen vedelésnek májkárosodás lehet a vége - de megfelelő étrend és rendszeres mozgás mellett az egészséges életmódba belefér napi egy pohár bor vagy sör is.

shutterstock 227944483

Jót lehet tőle aludni

Sokan úgy gondolják, hogy mivel az alkohol hatására elálmosodnak, jól is fognak aludni. Tény, hogy az alkohol könnyen elaltat, viszont a bomlásterméke, az acetaldehid kifejezetten élénkítő hatású, ezért fél-egy óra kielégítő alvás után romlik az alvás minősége. Másrészt az alkoholfogyasztás okozta dehidratáció miatt sem lesz valami pihentető az alvás, ezért ne csodálkozz, ha másnap nyűgösen ébredsz!

Apropó! Holnap a másnapossággal kapcsolatos tévhitekkel és a mielőbbi felépülésedet segítő tippekkel folytatjuk. Addig is jó bulizást és boldog új évet!

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek