Krumpli helyett legközelebb kérj inkább egy második burgert

Olvasási idő kb. 5 perc

Egy dietetikus azt javasolja, hogy felejtsd el a szokásos hamburger-sült krumpli kombót, két burgerrel ugyanis sokkal jobban jársz. És ennek semmi köze nincs a kalóriákhoz.

Az talán nem fog akkora meglepetésként érni, hogy a zsírban tocsogó gyorskaja nem tartozik a legegészségesebb táplálékforrások közé. Persze, ha valaki egyébként odafigyel rá, hogy ne csak szemetet egyen, akkor időnként beleférhet némi kilengés. De vajon ilyenkor mit érdemes választani a klasszikus tételek közül, ha a salátát csak hírből ismered és nem szeretnél a kelleténél is jobban kitolni magaddal? Szerencsére ezen a téren többé nem kell a sötétben tapogatóznod. A Business Insider cikke alapján a tudomány ismét egy fontos kérdésre adott választ.

Az egyensúly a lényeg

Bár az általános gasztrobölcsesség azt sugalmazza, hogy egyfajta ételből kétszer enni táplálkozási szempontból nem a legtutibb megoldás, ebben az esetben mégiscsak hessegesd el a gondolatot. Van ugyanis egy másik tényező is, amit tanácsos figyelembe venned. Mégpedig az egyensúly. Emily Field dietetikus és táplálkozástani tanácsadó arra buzdítja kuncsaftjait, hogy ízlelgessék kicsit ezt a szót, mielőtt még beskatulyáznának bizonyos ételeket. Ha például a hamburgert vetjük össze a sült krumplival, az előbbi rögtön nem tűnik annyira ördögtől valónak.

Zsírban sült krumpli = halál?Zsírban sült krumpli = halál?

Tényleg olyan átkozottul veszélyes a sok sült krumpli fogyasztása? Attól függ, kiket vizsgálnak a kutatók.

Tovább olvasom
Teszt: megkóstoltuk a környék rendelős hamburgereitTeszt: megkóstoltuk a környék rendelős hamburgereit

A tesztalanyoktól egyikünk Coelhová és önértékelési zavarossá változott.

Tovább olvasom
shutterstock 375315058
Shutterstock

A szakember szerint a képlet rendkívül egyszerű. Indulj ki abból, hogy a táplálkozás három fő komponens köré összpontosul. A fehérjék nélkülözhetetlenek az izmaid számára, a szénhidrátok energiával látnak el, míg a zsírok segítik a vitaminok felszívódását és hozzájárulnak sejtjeid egészségéhez. Ha ezek között megtartod az egyensúlyt, kevésbé fogsz sóvárogni a kaja után és elkerülheted a mértéktelen zabálást. Amennyiben tehát egy ételben arányosan van jelen mindhárom komponens, az általában teljesen rendben van.

Egy friss tanulmány szerint, amely a Nutritional Metabolism folyóiratban jelent meg, az egyensúly azért is fontos, mert a különféle makrotápanyagok hangsúlyos szerepet játszanak vércukorszintünk szabályozásában.

Egyre több fiatal nő lesz cukorbeteg. Vajon miért?Egyre több fiatal nő lesz cukorbeteg. Vajon miért?

Hétből egy nő terhességi diabétesszel küzd, akiknek mintegy felénél alakul ki később 2-es típusú cukorbetegség. Ma van a diabétesz világnapja.

Tovább olvasom
GettyImages-625162738
Media for Medical / Getty Images Hungary

Szervezetünkben a zsírok és fehérjék lassítják a szénhidrátok cukorrá bomlását. Ha olyan ételt eszel, amelyben sok a szénhidrát és kevés fehérje, mondjuk egy tál gabonapelyhet, a vércukorszinted hirtelen megugrik, majd visszaesik. Field szerint ez egy rövid életű energialöketet eredményez, melyet éhségérzet és fáradtság követ – jellemzően az étkezés utáni 1-3 órán belül (habár némi fehérje és zsír hozzáadása – mint a fehérjében gazdag görög joghurt vagy a diófélék – segíthet, hogy elkerülhesd az összeomlást). A szakember ezért azt javasolja, hogy amikor kajákról ábrándozunk, mindig tegyük fel magunknak a kérdést:

Ha ezt megeszem, hogy fogom érezni magam két óra múlva?

Két hamburger > hamburger + sült krumpli

Mindez a gyorséttermek világába átültetve azzal a tanulsággal jár, hogy inkább két hamburgert javasolt kikérned, minthogy engednél a sült krumpli csábításának. Miközben ugyanis egy átlagos burger – mely a sajt és a szósz nélkül körülbelül 3-400 kalóriát jelent – zsömléje cirka 40 gramm szénhidrátot, húspogácsája pedig 17 gramm fehérjét és 10 gramm zsírt tartalmaz, addig a sült krumpliban alig található fehérje, de cserében tele van zsírokkal és egyszerű szénhidrátokkal.

hamburger 2

Vagyis, ha a népszerű, menüs megoldás helyett – ami ugyebár ráadásként még cukros üdítővel is szaporítja bűnlajstromodat – bevállalod a két hamburgert, azzal közel megduplázod a fehérjebevitelt, miközben visszaszorítod a zsír és szénhidrát mennyiségét. Mivel a gyorskaják alapvetően is dúskálnak a zsírban és szénhidrátban, fehérjében viszont éppen ellenkezőleg, ez a szimpla választás is elősegítheti, hogy egyensúlyban tarthasd vércukorszintedet.

Próbáld ki, és meglátod, milyen érzés lesz.

Régen minden jobb volt

A mekis sült krumpli is. Legalábbis Malcolm Gladwell erre a szomorú felismerésre jutott. Az újságíró egy podcastban osztotta meg a világgal, hogy a legendás termék már amúgy sem olyan szuper, mint egykor, mert a gyorsétteremlánc 1992-ben megvariálta a receptjét. Szerinte előtte marhafaggyúban sütötték, de onnantól kezdve már növényi olajban, amitől megváltozott az íze, és nem éppen jó irányba.

Direkt kevesebb krumplit mérnek ki a Mekiben?Direkt kevesebb krumplit mérnek ki a Mekiben?

A dolgozóknak a pletykák szerint van egy technikájuk, amivel kevesebb krumpli fér a dobozba. Vagy mégsincs?

Tovább olvasom
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek