5 jel, hogy tönkretesz a párkapcsolatod

Egy „pusztán" verbális és érzelmi bántalmazásnak kitett partner sérülései sokszor jó ideig láthatatlanok maradnak, nem árt tehát tisztában lenni azzal, milyen első látásra korántsem egyértelmű jelei lehetnek annak, hogy valaki ilyen kapcsolatban él.

A pofonoktól ugyan mentes, de nem kevésbé tragikus következményekkel járó, verbális vagy lelki bántalmazás jelei első látásra viszonylag ártatlan, sokáig rejtve maradó változásokon is tetten érhetőek, a bántalmazó fél viselkedéséből kirajzolódó, sokszor jóval egyértelműbb tendenciák mellett ezekre is érdemes tehát odafigyelnie annak, aki egy „nehéz természetű” partner dühkitöréseitől terhes kapcsolatban találja magát. 

A sok esetben rendkívül sokáig tűrő, a másik szenvedéseire mindig sokkal inkább tekintettel lévő bántalmazottak által leggyakrabban említett „tüneteket”, változásokat a Psychology Today foglalta össze, és bár nagy az átfedés a lista egyes elemei között, nem nehéz megérteni, miért olyan nehéz a tettek mezejére lépni, ha egyszer pont a bántalmazás hatására válik valaki egyre passzívabbá egy párkapcsolatban.

shutterstock 462825817
  • Azok, akiket az erőszakos, bántalmazó kapcsolatuk előtt magabiztosság és céltudatosság jellemzett, sok esetben bizonytalanná válnak, és egyre gyakrabban kérdőjelezik meg magukat a sokszor mindvégig „csupán” verbális formát öltő erőszak hatására.
  • Mindez azt jelenti, hogy az addig biztos alapokkal rendelkező, a saját értékvilágukban bízó emberek is gyakran zavartá, határozatlanná válnak, és egyre kevésbé bíznak a saját értékítéleteik helyességében. 
  • Az életükkel elégedett, boldog embereknek ehhez hasonlóan szintén könnyen kicsúszhat a lábuk alól a talaj, ahogy kiüresedik, vagy kifejezetten szorongóssá válik az érzelmi életük.
  • Az addig kompetens és saját képességeikben megbízó emberek gyakran megkérdőjelezik az adottságaikat, rátermettségüket.
  • Ezek a folyamatok persze még szélsőségesebb helyzetet teremthetnek, ha egy erőszakos vagy manipulatív személy olyan áldozatot talál magának, aki eleve bizonytalan és kiegyensúlyozatlan volt.

Amennyiben ezek a változások állandósulnak, sokszor a félelem, a szégyenérzet és a lelkiismeretfurdalás kezdi meghatározni a bántalmazottak mindennapjait, ami a passzív szerepkör jellemezte viselkedési formák mellett depressziót, szorongást és komoly traumát is kiválthat, főleg ha valaki tartósan egy ilyen kapcsolatban ragad. 

Érdekel, hogy maradhat boldog a párkapcsolatod a gyerekvállalás után is?

Ha igen, neked szól következő előadásunk, ahol Kozékiné Dr. Hammer Zsuzsanna pszichoterapeuta, klinikai szakpszichológus, család- és párterapeuta mesél erről az embert, párkapcsolatot és családot próbáló időszakról. Október 12-én a MOM Kult Kupolatermében várunk. Jegyet itt vásárolhatsz.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek