Ezért érzed úgy, hogy mindjárt elalszol, ha untat valaki

Nem véletlen, hogy legszívesebben hasra feküdnél és álomra szenderülnél a padlón, ha untatni kezd valaki, akit a hátad közepére sem kívánsz.

Sokszor meglepően kevés alvás esetén is képesek vagyunk ébren maradni, ha elveszünk egy szívünkhöz közel álló, izgalmas és érdekfeszítő mondandójában. Máskor viszont a kipihentség sem segít, és úgy érezzük, rögtön halmazállapotot váltunk, lefolyunk a székről és elalszunk, ha egy soha nem kedvelt volt osztálytárssal összefutva át kéne venni, mi történt az előző 5 éve alatt. Egy japán és kínai kutatók együttműködésének köszönhető kutatás szerint mindez a legkevésbé sem a véletlen műve – írja a ScienceDaily. 

Eddig meglehetősen keveset tudtunk arról, hogy befolyásolják az alvást az érzelmi és kognitív tényezők, ami a Nature Communicationsben nemrég megjelent tanulmány szerzői szerint nem kis hiányosság, szerintük ugyanis az agy jutalomközpontja, a nucleus accumbens is hatással van arra, mikor érzi magát álmosnak valaki. A kutatók szerint az érdeklődésünket felkeltő, kellőképp érdekes ingerek hiánya hasonló reakciót vált ki a jutalomközpont idegsejtjeiből, mint a lassú agyhullámok jellemezte, „természetes” alvásfolyamatok.

shutterstock 561922549

Yo Oishi, a kutatás vezetője szerint, az adenozin nevű nukleozid, ami az alvás folyamatában és az ébredés késleltetésében játszik fontos szerepet, a jutalomközpontban nagy számban jelenlévő A2A receptorok segítségével képes alvásra bírni minket. Ez az anyag felelős tehát azért, ha hirtelen rád tör az alhatnék a heti értekezlet alatt. A kutatók szerint elképzelhető egyébként, hogy a kóros álmatlanságban szenvedők gondjaira is a jutalomközpont receptorainak befolyásolása jelenti majd a gyógyírt. 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek