Ne egyél összevissza, rossz lesz!

Nem mindegy mikor eszel. Egy brit kutatás eredményei azt mutatják, hogy az étkezések időzítése a vártnál nagyobb hatást gyakorol a vércukorszint alakulására, és így a napi ritmusunkra is.

Az étkezések idejének megváltoztatása is elég lehet ahhoz, hogy megváltoztassa a napi biológiai óránk által meghatározott körülbelül 24 órás ciklust, a cirkadián ritmust. A brit kutatók a Current Biologyban megjelent tanulmányáról a Sciencealert számolt be. A Surrey Egyetem kutatói szerint a cirkadián ritmus szempontjából leginkább meghatározó, a hipotalamuszban található „óra” működését ugyan nem befolyásolja számottevően az étkezések eltolódása, a szervezet rengeteg, sejtszintű órájára azonban nagyon is hatással van. 

5 és fél óra koplalás

A kutatás során tíz egészséges személy cirkadián ritmusának az étkezéseik idejének függvényében bekövetkező változásait vizsgálták. A résztvevők napi három, öt óránként esedékes étkezéssel számolhattak. Először hat napig úgy étkeztek, hogy ébredés után fél órával máris reggelizniük kellett, majd hat napig úgy, hogy az első étkezésükre ehhez képest öt órával később került csak sor. Mindkét hatnapos periódust egy viszonylagos sötétben eltöltött (a cirkadián ritmusra olyan külső tényezők is hatással vannak, mint a napfény), kis étkezésekkel kísért, 37 órás ébrenlétet igényló szakasz követett, hogy a kutatók felmérhessék, mi változott az előző hat nap alatt.

shutterstock 519514462

Mire van hatással?

Úgy tűnik az öt órás eltolódás a vércukorszint alakulását is hasonló arányban késleltette, és a PER2 névre hallgató, a belső óránk szempontjából szintén fontos gén expressziójára is hatással volt, bár az alvás ciklus fenntartásáért felelős hormon, a melatonin, valamint a kortizol működésére nem volt befolyással. A kutatók szerint mindez azt jelenti, hogy az étkezések megfelelő időzítése segítséget jelenthet a cirkadián ritmusuk összezavarodása miatt szenvedő, például váltott műszakban dolgozó vagy jetlaggel küszködő, gyakran utazó embereknek.  Az ő esetükben állandósuló rendszertelen étkezések ugyanis elhízást, és olyan kardiometabolikus betegségeket eredményeznek, mint a magas vérnyomás vagy az érelmeszesedés. Egy rendszeres napirend betartása azonban segíthet az ilyen szabálytalan életmódot folytató emberek anyagcseréjének helyreállításában. 

Szedd a sátorfádat

Aki pedig valamiért képtelen változtatni az étkezési szokásain, menjen kempingezni! Egy korábban publikált tanulmány szerint ugyanis egyetlen szabadban, a csillagok alatt töltött hétvége is elég lehet ahhoz, hogy a folyamatos képernyő bámulástól összezavart cirkadián ritmusunk helyreálljon. A 9 kempingező részvételével lefolytatott mini kutatás – más néven sátrazás – szerint egy hétvége után is érezhetőek a változások: a kempingezők előbb feküdtek le, és előbb keltek, mint az otthonmaradt, bőszen netflixező társaik. 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek