Fogyókúrázol? Csalj néha!

Tudjuk, hogy könnyebb elérni céljainkat, ha azok belülről fakadnak, ha vannak terveink, ha a megvalósítást kis változtatásokkal kezdjük, és akkor is, ha beszélünk róluk. De vajon hogy érdemes belefogni például egy életmód-változtatásba?

Teljes elköteleződésre van szükségünk, vagy kell hozzá egy kis lazaság? Egy új kutatásban többek között ezekre a kérdésekre keresték a választ. 

shutterstock 73002610

A Journal of Consumer Psychology általpublikált vizsgálatban a kutatók három különböző helyzetben nézték meg, hogy vajon milyen hatása van a hangulatunkra, motivációnkra és az eredményeinkre annak, ha néha lazábbak vagyunk, és tartunk egy-egy szünetet, egy-egy csalónapot a célelérés folyamatában. Mindhárom vizsgálatból az derült ki, hogy a tervezett, előre kitűzött csalónapok (mondjuk, amikor egy fogyókúra közben a szokásosnál jóval többet eszel, vagy spórolás idején ritkán megengedsz magadnak egy felesleges kiadást) erősítik az emberek kontrollérzését, segítik hosszú távon is fenntartani a motivációt, miközben nem rontják a célelérés esélyét, ráadásul még a hangulatnak is jót tesznek. 

Az eredménynek abból a szempontból nem meglepőek, hogy az önkontrollra fordítható energiánk véges, és ha a totális elköteleződés útját járjuk, akkor egy botlás után azonnal ostorozni, bántani kezdjük magunkat, ettől csökken az önértékelésünk, és ezzel párhuzamosan csökken a motivációnk is arra, hogy továbbhaladjunk a céljaink felé. Ezzel szemben az, ha van előre látható tere annak, hogy a vágyainkat megvalósítsuk, akkor sokkal könnyebb lesz lelkesen átvészelni az önmegtartóztató napokat. Annyira, hogy ebből a hozzáállásból már simán átfordulhat például egy fogyókúra a jóval hasznosabb és hatékonyabb életmódváltásba. 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek