A húsvét előtti időszak sokak számára egyet jelent a böjttel, felmerül azonban a kérdés: vajon hogyan lehet megúszni hiánytünetek nélkül azt, hogy huzamosabb ideig nem eszünk húst. A Semmelweis Egyetem pont ezt a kérdést járta körbe és kiderült, tojásra, tejtermékekre és babra is bőven szükségünk van.
Veresné Dr. Bálint Márta, a SE Egészségtudományi Kar Dietetikai és Táplálkozástudományi Tanszékének tanára szerint nem kell tartaniuk a hiánybetegségektől azoknak, akik csak a böjt időszakában nem esznek húst, akik viszont ennél tovább élnének nélküle, azoknak el kell gondolkodniuk, mivel pótolhatják.
Az egyszerűbb áttekinthetőség érdekében táblázatba foglaltuk a dietetikus tanácsait.
Mit pótolunk? | Mivel? | Miért? |
Fehérje | Tej, tojás, szója, dió, mogyoró, allergia esetén szárazbab, csicseriborsó, lencse | Kopó izmok újraépítése, izmok, kötőszövetek, csontok, haj építése. |
Kalcium | Kalciummal dúsított tejpótló italok (rizs, szója, mandula), szezámmag, mák, mandula, dió, zabpehely. | Alapvető a csontoknak és a fogaknak, illetve az izomösszehúzódásban is szerepet játszik. |
Vas | Mák, cékla, vassal dúsított müzli. | Az oxigénszállításban van fontos szerepe. |
Fontos tudni azt is, hogy egy szigorú böjt kezdésénél is fontos a fokozatosság és a mértékletessé, a koplalás ugyanis megviseli a szervezete. Az első két-három napon erős éhség jelentkezik, majd a szervezet a zsírszövetet használja energianyerésre, vagyis a ketózis irányába tolódik az anyagcsere, ami megterhelést jelent a szívre és a vesékre. Azoknak, akiknek nem egészségesek ezek a szervei, kifejezetten veszélyes hosszabb ideig ilyen életmódot folytatniuk. Ha több héten át keveset eszünk, akkor tápanyaghiány alakul ki: esszenciális zsírsavakból, fehérjéből, szénhidrátból kevesebb juthat a szervezetünkbe, mint amennyire szükségünk van.