Így böjtölhet hiánytünetek nélkül

A húsvét előtti időszak sokak számára egyet jelent a böjttel, felmerül azonban a kérdés: vajon hogyan lehet megúszni hiánytünetek nélkül azt, hogy huzamosabb ideig nem eszünk húst. A Semmelweis Egyetem pont ezt a kérdést járta körbe és kiderült, tojásra, tejtermékekre és babra is bőven szükségünk van.

Veresné Dr. Bálint Márta, a SE Egészségtudományi Kar Dietetikai és Táplálkozástudományi Tanszékének tanára szerint nem kell tartaniuk a hiánybetegségektől azoknak, akik csak a böjt időszakában nem esznek húst, akik viszont ennél tovább élnének nélküle, azoknak el kell gondolkodniuk, mivel pótolhatják. 

GettyImages-124728147
Fotó: Chicago Tribune / Europress / Getty

Az egyszerűbb áttekinthetőség érdekében táblázatba foglaltuk a dietetikus tanácsait.

Mit pótolunk? Mivel? Miért?
Fehérje Tej, tojás, szója, dió, mogyoró, allergia esetén szárazbab, csicseriborsó, lencse Kopó izmok újraépítése, izmok, kötőszövetek, csontok, haj építése.
Kalcium Kalciummal dúsított tejpótló italok (rizs, szója, mandula), szezámmag, mák, mandula, dió, zabpehely. Alapvető a csontoknak és a fogaknak, illetve az izomösszehúzódásban is szerepet játszik.
Vas Mák, cékla, vassal dúsított müzli. Az oxigénszállításban van fontos szerepe.

Fontos tudni azt is, hogy egy szigorú böjt kezdésénél is fontos a fokozatosság és a mértékletessé, a koplalás ugyanis megviseli a szervezete. Az első két-három napon erős éhség jelentkezik, majd a szervezet a zsírszövetet használja energianyerésre, vagyis a ketózis irányába tolódik az anyagcsere, ami megterhelést jelent a szívre és a vesékre. Azoknak, akiknek nem egészségesek ezek a szervei, kifejezetten veszélyes hosszabb ideig ilyen életmódot folytatniuk. Ha több héten át keveset eszünk, akkor tápanyaghiány alakul ki: esszenciális zsírsavakból, fehérjéből, szénhidrátból kevesebb juthat a szervezetünkbe, mint amennyire szükségünk van.

Mustra