Nem figyel másokra az, aki szorong

A szorongó ember kevésbé empatikus és egy új kutatás szerint nem tudja kellőképpen beleélni magát a másik ember helyzetébe. A tanulmány eredményei talán segítenek megérteni, hogy mikor szorong az ember, miért lesz a világ is sokkal rosszabb

A Journal of Experimental Psychology: General foglalta össze a kísérletek tanulságait, mely során az emberekben egy korábbi negatív élményük felidézésével váltotték ki a szorongást, aztán különböző teszteket kellett kitölteniük. Az egyikben egy képet mutattak nekik, amin egy férfi ült egy könyv mellett. A kérdés egyszerűen az volt, hogy melyik oldalon van a könyv, amit a képen szereplő férfi baloldalán lehetett látni. A kísérletben résztvevőknek pedig mivel szemből nézték a jobb oldalukra esett, tehát erre a kérdésre aszerint válaszoltak, hogy a saját szemszögükből vagy a képen szereplő férfi szemszögéből közelítették meg a kérdést. Azok, akik nem szorongtak, több mint a fele a képen szereplő férfi aspektusából válaszolt, míg a szorongó embereknek csak a negyede élte bele magát a képen szereplő férfi helyzetébe.

"A szorongó emberek sokkal egocentrikusabbak voltak, egy tárgyat a saját szemszögük alapján írtak le, nehezükre esett ezen túllépni, mikor a térbeli perspektívájukon változtatni kellett volna" – írta a tanulmány vezetője. Ugyanakkor az is kiderült, hogy az eredmények tekintetében sem nevezhető ez a szorongással együtt járó negatív érzelmi hatásnak, pusztán annyiról van szó, hogy a szorongó ember sokkal inkább a saját perspektívájára támaszkodik, mintsem mások nézőpontját is figyelembe venné a kérdésekben. 

Shutterstock
 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Mustra