A ráncok ijesztőbbek, mint a tüdőrák

Érelmeszesedés, szívproblémák, meddőség, rák - ez csak pár a dohányzás káros hatásai közül, amelyekkel az orvosok már régóta riogatják a bagósokat. Egy tanulmány szerint azonban a leszokást segítő érvek közt a tüdőrák sehol nincs a ráncokhoz és az impotenciához képest.

A Daily Mail cikke alapján úgy tűnik, az embereket sokkal jobban izgatja külsejük és nemi életük, mint az, hogy akár halálos betegséghez is vezethet a káros szenvedélyük. A szakértők szerint nem kizárt, hogy hatásosabb lenne, ha a cigarettásdobozokon nem az egészségügyi kockázatokra hívnák fel a figyelmet, hanem például a korai öregedésre és a ráncokra.

Ezek rettentik el a dohányosokat

Brian Williams, a Sterling Egyetem professzora szerint kb. 10 millió brit rabja ennek a szenvedélynek, bár állítólag tízből nyolcan le akarnak róla szokni. Úgy gondolja, a leghatásosabb stratégia az lenne, ha megfelelően célzott helyekre megfelelő grafikákkal ellátott dobozokat tennének ki: például, ha főleg nők által látogatott üzletben, vagy azok közelében árusítják a dohányterméket, akkor az adott boltban inkább a külsőségekkel, illetve a termékenységgel kapcsolatos képpel, felirattal ellátott dobozokat terítenének.

Hogy pontosan mégis mik foglalkoztatják leginkább a dohányosokat? Williams professzor és a St. Andrews munkatársai 19.000 embert kérdeztek ki, hogy milyen csomagolás a legelrettentőbb számukra. Kiderült, hogy az első helyen a nyaki tumor áll, amit a rossz fogak, valamint a tüdőrák követett. Ugyanakkor a válaszok nagyban függtek az illető életkorától, nemétől is: a nőket - főleg a 16-39 éves korosztályt - például sokkal jobban felkavarja a bőr gyorsabb és látványosabb öregedése, valamint a terméketlenség lehetősége, míg a férfiakat a szexuális teljesítményüket fenyegető veszélyekkel lehet megfogni, és csak az 50-es korosztályt érdeklik a szív- és tüdőbetegségek.

Több száz milliárd forint évente

A dohányzásról való leszokás témája azért is érdemel kiemelt figyelmet, mivel az Egyesült Királyságban a tüdőrák a vezető halálozási ok a nők körében a különféle ráktípus közül (több halálesetet okoz, mint a mellrák), és ehhez szépen lassan a többi európai ország is felzárkózik. 2009 óta 7 százalékkal többen vesztették életüket ebben a betegségben, és a cigarettának bizony nagy szerepe van ebben. Az NHS (Brit Nemzeti Egészségügyi Szolgálat) négy évvel ezelőtti becslése szerint a dohányzással összefüggő betegségek költsége 5 milliárd fontra (azaz közel 343 milliárd forintra) rúgott évente.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek