Az újév első napjai táplálkozás szempontjából abszolút ideálisak. Egyrészt az alkoholgőzzel átitatott szervezet eleve nem kíván túl sok tápanyagot. Másrészt kis szerencsével még van a hűtőben némi maradék karácsonyról és a szilveszteri buliról. De mit tegyünk akkor, ha már ezt is szinte teljesen feléltük, a boltba nincs kedvünk lemenni, kaját rendelni pedig nincs pénzünk. Na, itt lép színre a kreativitás, mégpedig úgy, hogy közben nem felejtjük el: egy hölgy a pokolban is hölgy marad. A következőkben olyan speciális recepteket mutatunk be, amelyek egyszerűnek tűnnek ugyan, de elkészítésükkel mégis úgy érezhetjük, mintha egy elegáns étteremben vacsoráznánk.
Előétel:
Sauce de fromage Abonettel
1 darab zsíros, vagy félzsíros sajt
10 db Abonett (helyettesíthető bármilyen kétszersülttel, vagy megmaradt száraz kenyérrel)
Ez tulajdonképpen fondue, egy kicsit egyszerűbben: a mártogató kétszersültből, a szósz pedig maradék sajtból van. Amúgy minden ugyanaz. A hűtőből vedd ki a sajtot. Szaga van? Attól csak franciásabb lesz. Hmm, az viszont nem jó jel, hogy tiszta zöld az egész. Oké, akkor sajt a szemétbe: fogd a kétszersülteket, és majszold el a TV előtt kiterülve.
Főétel (kiadós)
Bejglisguba
Maradék mákos beigli
0,5-1 L Tej (a beigli mennyiségétől függően)
3 tojás
8 dkg cukor
Az eredeti mákosguba recept feltételezi, hogy a mák és a kenyértészta külön vannak. Esetünkben ezt a lépést azonnal kipipálva viszonylag egyszerű egy valódi, házias desszertet összedobni. Fogjuk a bejgliszeleteket, és körkörösen helyezzük el egy kivajazott tűzálló edény alján őket. Ezután keverjük ki a tojások sárgáját a cukorral és adjuk a tejhez (a tej mennyisége a bejglik arányától függ.) A bejgliket locsoljuk meg a cukros tejjel, majd tegyünk le egy újabb réteg bejglit. Ezt addig folytassuk, amíg el nem fogy, aztán mehet be a sütőbe, ahol 20-25 percig süssük közepes hőfokon.
Ebben a receptben az az igazán nagy szerencse, hogy a hozzávalók viszonylag hosszú ideig elállnak a hűtőben, ráadásul könnyen helyettesíthetőek. Ha nincs tojás, beérhetjük a cukros tejjel is, sőt a sütési procedúra is feleslegessé válhat, elegendő a meleg, cukros tejjel meglocsolni a bejgliszeleteket és már ehetjük is. Ha nincs otthon tej, alternatív megoldásunk rummal helyettesíteni azt. Egy rendes egyetemista (vagy kalóz) háztartásában minden esetben megtalálható a rum. Bár igazság szerint ebben az esetben talán jobban jobban járunk, ha egyszerűen megisszuk a rumot, és elrágcsáljuk mellé a száraz bejgliket. Elképzelhető persze az is, hogy ha megisszuk a rumot, a száraz bejglit akár ki is dobhatjuk.
Uzsonna:
Ötórai fekete tea angolosan
1 fekete tea filter
háztartási keksz
Kifejezetten az angol konyha kedvelőinek javasolt elegáns, ötórai fogás, de bárkinek a kedvence lehet, aki kipróbálja. Elkészítése nem túl bonyolult. Főzzünk le egy bögre fekete teát. A leforrázott, és ízlés szerint édesített teából vegyük ki a filtert. (Amikor már 5 perce túrod a polcokat cukor, vagy legalább egy megmaradt édeske után, végre rájössz, hogy a másik szekrényben tartod őket. Ott sincsenek. Pompás, az angolok úgyis cukor nélkül isszák. De azért mégiscsak jobb lenne….egyszer a kockacukor kiborult, hátha van még néhány szem a szekrény mögött. Szuper, kettő is. Késsel kicsit le kell kapargatni a külsejüket, hogy megint fehérek legyenek, a forró víz pedig majd fertőtlenít.)
Innentől jöhet a móka, a háztartási kekszek mártogatása a forró nedűbe. Érdemes célként kitűzni annak kikísérletezését, hogy meddig kell áztatni a kekszet ahhoz, hogy kiemeléskor a fele ne pottyanjon vissza és képezzen szétfoszlott masszát az ettől szinte ihatatlanná váló teában. A lényeg viszont, hogy ivás közben se feledkezzünk meg róla, hogy a kisujjunkat mindig tartsuk el a csészétől.
Koktélkülönlegesség:
Vodka á lá Haribo
1 nagy csomag Haribo gumimaci
1 üveg vodka
Tökéletes, modern ízvilágot tükröző finomság, ami néhány nap alatt összeérik, és jól helyettesíti nagyanyáink kedvencét, a konyakmeggyet. Elkészítése roppant egyszerű. Fogjuk a macikat és dobjuk be egy üvegtálba. Ezután húzzunk le egy feles vodkát. Aztán Öntsünk a macikra annyi vodkát, hogy ellepje őket. Megvan? Akkor most jöhet egy újabb feles. Oké. Tegyük be a hűtőbe néhány napra. Sikerült? Ezt meg kell ünnepelni egy felessel. Nojésakkor most jöhet a tanuláhás. Ja, hogy már a fejedbe szállt a vodka és semmi ihleted nincs? Najó, elvégre holnap is van nap.